Close

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 86

Wątek: Dysk na backup

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kobyll Zobacz posta
    Powiem Ci, że ja to sobie właśnie tak wyobrażałem u mnie, ale jednak doszedłem do tego, że taniej i łatwiej jednak ręcznie te zdjęcia zrzucać...
    w sumie, to robimy podobnie. Z tym, że ja przechowuję w archiwum surowe NEFy. Za każdym razem, gdy potrzebuję zdjęcia, obrabiam je od nowa. Może trochę bez sensu, ale IMHO inaczej się robi obróbkę do internetu, inaczej do odbitek, a zupełnie inzczej do dużych wydruków.
    Z karty zgrywam Nikon Transferem, więc backup mogę ustawić z automatu. Chodzi mi raczej o późniejsze zsynchronizowanie katalogu PC-dysk.

Domyślnie

Co do "Planu Mirona"...

Właściwie nie widzę przeszkód by to zrealizować w pełnej wersji. Rzeczywiście dysk sieciowy byłby w takim wypadku niezbędny (i wygodny). Ale pytanie... Po co dostęp osobom postronnym do NEFów? Rozumiem, że chodziło raczej o obrobione wersje, czyli jakieś JPEGi? Ustawienie praw dostępu nie powinno być problemem, powinno być realizowane analogicznie do udostępniania zasobów w sieci lokalnej. Największym problemem jest tu synchronizacja, ale też nie jest to jakaś wielka kwestia. Total Commander oferuje takie możliwości (Shift-F2), chociaż nie jest to zautomatyzowany proces i zawsze trzeba chwilkę pomyśleć nad tym co się robi. Nie uwzględnia też podkatalogów. Oczywiście po kilku razach myślenie się już trochę wyłączy i pozostanie rutyna. Można też poprosić kogoś o napisanie prostego programiku, który taką rzecz wykona dokładnie pod nasze potrzeby i bez zbędnego myślenia. Być może istnieje coś takiego na sieci już - nie szukałem. Oczywiście należy też skonfigurować domową sieć lokalną, co w zależności od komponentów (i systemów operacyjnych) może być albo banalne albo nie takie proste.

Dysk sieciowy na WiFi jak najbardziej jest ciekawym rozwiązaniem przy kilku komputerach, ale trzeba sobie zdawać sprawę, że nie jest to najwydajniejsze rozwiązanie . Do przeglądania zdjęć jednak wystarczy. Daje sporą niezależność prądową jeżeli przechowujemy te same dane też lokalnie. Nie bardzo widzę natomiast sens matrycy RAID w tym momencie. Bo widzę dwa przypadki. Jeżeli kopie są na dysku sieciowym i na PC, to awaria jednego systemu (jako całości) nie powoduje utraty danych nawet bez RAID. Jeżeli natomiast na dysku sieciowym są jedyne wersje danych, choć zdublowane, to awaria tego systemu - na przykład przepięcie, spalenie itp - spowoduje utratę wszystkich danych - podobnie jak bez RAID. Szczerze mówiąc wolałbym mieć kopie danych w fizycznie różnych miejscach. Czyli jedno pełne archiwum na PC, drugie na dysku zewnętrznym. Umożliwia to też natychmiastowy dostęp do oryginalnych danych. Synchronizacja dysku lokalnego z sieciowym w takim wypadku byłaby raczej włączona automatycznie, bezobsługowa, wykonywana w regularnych odstępach czasu po prostu. Matryca RAID pomoże natomiast przy padzie jednego dysku. Jest to w sumie zawsze jakieś zwiększenie niezawodności układu.

PS. Ja planuję niedługo przenieść jeden ze starych dysków z pełnym backupem danych gdzieś poza mieszkanie. Do rodziny na przykład. Niech sobie leży gdzieś w szafie. W razie kradzieży lub pożaru, nie będzie takiego płaczu.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 07-05-2010 o 02:34

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Co do "Planu Mirona"...

Właściwie nie widzę przeszkód by to zrealizować w pełnej wersji. Rzeczywiście dysk sieciowy byłby w takim wypadku niezbędny (i wygodny). Ale pytanie... Po co dostęp osobom postronnym do NEFów? Rozumiem, że chodziło raczej o obrobione wersje, czyli jakieś JPEGi?
    faktycznie, trochę bez sensu.
    Ustawienie praw dostępu nie powinno być problemem, powinno być realizowane analogicznie do udostępniania zasobów w sieci lokalnej...
    j.w. dostęp tylko dla mnie

Dysk sieciowy na WiFi jak najbardziej jest ciekawym rozwiązaniem przy kilku komputerach, ale trzeba sobie zdawać sprawę, że nie jest to najwydajniejsze rozwiązanie . Do przeglądania zdjęć jednak wystarczy. Daje sporą niezależność prądową jeżeli przechowujemy te same dane też lokalnie. Nie bardzo widzę natomiast sens matrycy RAID w tym momencie.....
    Synchronizacja dysku lokalnego z sieciowym w takim wypadku byłaby raczej włączona automatycznie, bezobsługowa, wykonywana w regularnych odstępach czasu po prostu. Matryca RAID pomoże natomiast przy padzie jednego dysku. Jest to w sumie zawsze jakieś zwiększenie niezawodności układu.
    chodzi mi o dysk sieciowy i WiFi, ponieważ w domu są dwa komputery, PC syna i mój laptop. Lapek komunikuje się ze światem po radiu. Dysk byłby podpięty do rutera, który stoi w pokoju syna, a ja miałbym do niego dostęp z każdego miejsca w mieszkaniu. Na prędkości mi specjalnie nie zależy, choć byłaby mile widziana.
    Na dysku byłyby jedyne kopie plików (zdjęcia, filmy), dlatego myślałem o RAID1.
    W tej chwili mam to wszystko na dysku przenośnym 2,5". Coraz częściej jednak nachodzi mnie obawa, że te wszystkie dane odejdą do krainy wiecznych łowów. A jak już się za to wziąć, to raz a porządnie.

PS pomyślałem sobie teraz, że mógłbym obecny dysk przeznaczyć na kopię poza domem. Wtedy faktycznie RAID by odpadł.
    Ostatnio edytowane przez miron19j ; 07-05-2010 o 13:44

Domyślnie

co do synchronizacji danych o jakiej tu piszecie jest pewne bardzo fajne narzędzie z pewnej bardzo nie lubianej firmy : http://www.microsoft.com/downloads/d...displaylang=en
    trochę złomu w dużym plecaczku.

Domyślnie

I ja się podepnę

poszukuję czegoś na magazyn - co miesiąc/dwa miesiące zrzucanie gotowych materiałów na dysk zewnętrzny + archiwizacja tego samego na DVD.
    Ale skupmy się na dysku. Wymagania:

-zewnętrzny 3,5" - nie musi być mały, ma leżeć w szufladzie nieużywany
    -cena - max. 350-400zł
    -przynajmniej 1TB
    -włącznik na obudowie

Nie musi być e-SATA, bo nie mam w kompie. Nie mam również FireWire, ani USB 3.0 i nie planuję mieć. Ale jeśli zmieszczę się w budżecie, to fajnie, żeby można było w przyszłości podłączyć po czymś szybszym niż USB 2.0.

Nie wiem, czy kupić firmowy - tj. gotowego samsunga czy seagate'a, czy może 'zwykły' dysk wewnętrzny i oddzielnie obudowę 3,5"?
    Pomożecie?

Domyślnie

Może najprościej kupić kieszeń SATA plus dysk moim zdaniem najmniej awaryjne są Seagate, będzie bardzo szybko i bezpiecznie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    I ja się podepnę

poszukuję czegoś na magazyn - co miesiąc/dwa miesiące zrzucanie gotowych materiałów na dysk zewnętrzny + archiwizacja tego samego na DVD.
    Ale skupmy się na dysku. Wymagania:

-zewnętrzny 3,5" - nie musi być mały, ma leżeć w szufladzie nieużywany
    -cena - max. 350-400zł
    -przynajmniej 1TB
    -włącznik na obudowie

Nie musi być e-SATA, bo nie mam w kompie. Nie mam również FireWire, ani USB 3.0 i nie planuję mieć. Ale jeśli zmieszczę się w budżecie, to fajnie, żeby można było w przyszłości podłączyć po czymś szybszym niż USB 2.0.

Nie wiem, czy kupić firmowy - tj. gotowego samsunga czy seagate'a, czy może 'zwykły' dysk wewnętrzny i oddzielnie obudowę 3,5"?
    Pomożecie?
    Kupiłem coś takiego:
    http://www.komputronik.pl/index.php/..._CEB_35_s.html
    do tego:
    http://www.komputronik.pl/index.php/...l_ATA_II_.html
    Razem 438zł więc deczko przekroczysz budżet chyba że gdzieś taniej znajdziesz (na pewno) - ja potrzebowałem na szybko, podjechałem, gość na miejscu mi zamontował dysk w obudowie (leniwy jestem) i hula rewelacyjnie. To że nie masz e-sata to żaden problem bo w zestawie z obudową dostajesz złącze do wyprowadzenia na tył obudowy podłączane do płyty głównej. Więc pasuje praktycznie do każdego kompa z płytą pod sata.
    Nikon Z6 III, Nikkor Z 14-24/2.8 S, Nikkor Z 105/2.8 mc S, Viltrox 35/1.2 LAB, Leofoto Ranger LS-254C + LH-30

Domyślnie

może jeszcze ktoś?
    spodobał mi się pomysł kolegi Roger'a z tą obudową ze złączem e-sata ale ciut drogo... może coś podobnego za mniejsze pieniążki?

Domyślnie

Ja mam Samsunga F2 500GB i F2 1TB i jestem bardzo zadowolony.
    Dysk z odległości 0,5m jest niesłyszalny(no, chyba, że się defragmentacje zapuści)
    Mi najbardziej na ciszy zależało.
    Obudowe mam ICY BOX na usb--ale średnio tą firme polecam, ostatnio się rozwalił(czyt.pękł) kabel(konkretnie to izolacja tuż przy zasilaczu, ale rozmontowałem, przelutowałem i działa), kiedyś jeszcze na dysk ata miałem icyboxa i zasilacz piszczał mocno.

Domyślnie

Ja może do wszystkich zainteresowanych - jak pisałem wcześnie zakupiłem tego Samsunga, jestem w pełni zadowolony o coś takiego mi właśnie chodziło. Podpinam tylko w momencie backup'u więc nie ma praktycznie możliwości, by coś się z dyskiem stało. Mogłyby te dane szybciej lecieć, ale każdorazowo ze ślubu przynoszę 40 kilka giga więc jest to do przeżycia jak leci taka porcja przez około 20 parę minut.
    Pozdrawiam wszystkich - Piotr Kobylski

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów