Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Monitor i spyder 3pro elite...

Witam
    Noszę się z zamiarem kupna monitora... i w związku z tym proszę o poradę (pogubiłem się już w tych bitach na kanał szerokogamuntowcach czy jakoś tak...) mianowicie obecnie posiadam dwa NECI 1980SX (pracują w dualu) i kalibrator SPYDER 3PRO i jak na moje oko jakoś to w miarę działa (odbitki z labu są prawie identyczne z tym co mam na monitorze) .... chciałbym kupić jeszcze jeden monitor aby móc korzystać z w/w kalibratora ... proszę o poradę jaki powiedzmy do kwoty 2000zł ... aby był lepszy od tych moich NECÓW.
    Z góry dzięki
    Pozdrawiam
    l D800 ll D600 l l V1 l l N35-1.8 l l ARSAT 35 l l N50-1.8D l l 85 1.4 l l l ZENIT122 l l SB 800 l l SB 600 l l kilka m-42 l a i NOGI Manfrotto... Nareszcie NIKKOR PC-E 24mm

Domyślnie

Chciał bym Ci pomóc mam 2xSzajsung na TN i walczę o co dam radę, czasami się udaje Jest jeden kolega który pracuje z monitorami różnymi i IMHO jest ekspertem. Na pewno Ci odpowie na Twoje pytanie jak trafi na wątek, jak nie to jutro postaram się dać mu namiar, ale to jutro dziś już idę spać.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Czy nikt mi nie pomoże ?...
    Cóż szkoda...
    Pozdrawiam
    l D800 ll D600 l l V1 l l N35-1.8 l l ARSAT 35 l l N50-1.8D l l 85 1.4 l l l ZENIT122 l l SB 800 l l SB 600 l l kilka m-42 l a i NOGI Manfrotto... Nareszcie NIKKOR PC-E 24mm

Domyślnie

Monitory jako tako działają z uwagi na swoje własne zalety a nie obecność Spydera. Na szczęście chyba nie udało się nim Panu popsuć regulacji monitorów.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Monitory jako tako działają z uwagi na swoje własne zalety a nie obecność Spydera. Na szczęście chyba nie udało się nim Panu popsuć regulacji monitorów.
    Tego akurat nie wiem w 100% ale po oprofilowaniu oba wyświetlają kolory identycznie czego przed "kalibracją nie było" jeden świecił inaczej i drugi również... Po planszach testowych znalezionych w necie , defakto również na Pana stronie odnośnie skal szarości ,podświetleń, kontrastu, monitory wypadają bardzo dobrze ale może jest tak jak Pan napisał "ze względu na własne zalety"... A wracając do meritum , moje zapytania który z monitorów nie szerokogamuntowych do kwoty MAX 2000zł (brutto) mógłby Pan polecić oczywiście aby były lepsze od moich NECÓW (1980SX) z góry dziękuję za odpowiedź z Pana strony (jako jednego z najlepszych fachowców na forum)
    Pozdrawiam

Domyślnie

O ile jak pisałem nie udało się popsuć Spyderem, głównie z powodu gamutu 1980SX, to przy nowych, szerokoamutowych np NEC P221W, EIZO S2233W ta sztuka już nie wyjdzie. Kolorymetry Datacolor wyprowadzają takie monitory na manowce. Reasumując, lepsze w okolicach 2 tys zł da się kupić, ale wykorzystać Spydera nie.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Panie Tomku a wskaże mi Pan model który by mi Pan polecił ze zwykłym gamutem , z góry dzięki
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martin204 Zobacz posta
    Panie Tomku a wskaże mi Pan model który by mi Pan polecił ze zwykłym gamutem , z góry dzięki
    Niestety, takie "coś" już w przyrodzie nie występuje.

PS. Są co prawda sRGB do celów korporacyjnych (biurowe), ale pytał Pan o lepsze.

Uprawnienia umieszczania postów