Proszę o podpowiedź ,kupiłem lampe metz 54 AF-1 tydzień temu i co kilka błysków nie odpala czy to wina lampy czy coś nie tak w ustawieniach. Dodam że są to błyski w odstępie 2, moze 3 sekund. Połaczenie ,styki chyba ok ,gdzie tkwi błąd?
Szukaj
Proszę o podpowiedź ,kupiłem lampe metz 54 AF-1 tydzień temu i co kilka błysków nie odpala czy to wina lampy czy coś nie tak w ustawieniach. Dodam że są to błyski w odstępie 2, moze 3 sekund. Połaczenie ,styki chyba ok ,gdzie tkwi błąd?
W operatorze lampy i aparatu.
Panie Profesjonalisto! Mistrzu!
Jaka wspaniala i profesjonalna wypowiedz.
Dzieki Ci.
jeśli lampa wali z pełną mocą, to te 2-3 sekundy mogą nie wystarczyć po prostu do ponownego naładowania![]()
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
Odkryłem, iż lampa jest wporządku to aparat nie zawsze rejestruje błysk ,zapisuje jakby nie było synchronizacji ,robie na 1/60 ,Karta to scan disc ekstremeII co jest nie tak?
Jakie masz akumulatorki/baterie w lampie? Nadal stawiam na czas ponownego ładowania lampy po silnym błysku!
Sprawdź w instrukcji lampy jaki jest czas ładowania po silnym błysku - zakładam że około 5-7 sekund. Nie dziw się więc, ze jak walniesz kilka zdjęć jedno po drugim, to lampa nie wydoli z ładowaniem, a aparat robi ciemne zdjęcie - lampa nie błyska po prostu, bo nie ma pradu
nie ma znaczenia czy nowe AA ,co kilka ,lub kilkanascie klatek rejestruje bez błysku, robiłem próbę wchodząc na iso 600 i wyżej by oszczędzic lampe i zwiększałem czas miedzy błyskami do kilku sekund ,ale i tak co kilkanascie klatek nie rejestruje obrazu z błyskiem , lecz tak jakbym nie miał lampy
mam inną lampe unomata 36 i ta daje sobie radę z nią jest ok ale boje się jej używac ze względu ze ma wysokie napięcie i nie ma ttl a metz błyska ok tylko aparat nie rejestruje błysku co kilkanascie klatek
inaczej zapytam: czy robisz kolejne zdjęcia patrząc na sygnał gotowości lampy, czy to pomijasz i walisz na czuja?
dopiero sygnał gotowości lampy da ci pewność, że będzie błysk
ta lampa nie wydje dźwieku a na kontrolkę racja nie zawsze patrzę ,ale czy to możliwe że stary unomat lp 36 jest lepszy od metza 54
Skontaktuj się z nami