Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    sadowne
    Wpisów
    1

Cool D80 a metz 54 AF-1

Proszę o podpowiedź ,kupiłem lampe metz 54 AF-1 tydzień temu i co kilka błysków nie odpala czy to wina lampy czy coś nie tak w ustawieniach. Dodam że są to błyski w odstępie 2, moze 3 sekund. Połaczenie ,styki chyba ok ,gdzie tkwi błąd?

Domyślnie

W operatorze lampy i aparatu.

Domyślnie

Panie Profesjonalisto! Mistrzu!
    Jaka wspaniala i profesjonalna wypowiedz.
    Dzieki Ci.

Domyślnie

jeśli lampa wali z pełną mocą, to te 2-3 sekundy mogą nie wystarczyć po prostu do ponownego naładowania
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Oszczędny w słowach
    Miasto
    sadowne
    Wpisów
    1

Domyślnie D80a Metz

Odkryłem, iż lampa jest wporządku to aparat nie zawsze rejestruje błysk ,zapisuje jakby nie było synchronizacji ,robie na 1/60 ,Karta to scan disc ekstremeII co jest nie tak?

Domyślnie

Jakie masz akumulatorki/baterie w lampie? Nadal stawiam na czas ponownego ładowania lampy po silnym błysku!
    Sprawdź w instrukcji lampy jaki jest czas ładowania po silnym błysku - zakładam że około 5-7 sekund. Nie dziw się więc, ze jak walniesz kilka zdjęć jedno po drugim, to lampa nie wydoli z ładowaniem, a aparat robi ciemne zdjęcie - lampa nie błyska po prostu, bo nie ma pradu

Oszczędny w słowach
    Miasto
    sadowne
    Wpisów
    1

Domyślnie

nie ma znaczenia czy nowe AA ,co kilka ,lub kilkanascie klatek rejestruje bez błysku, robiłem próbę wchodząc na iso 600 i wyżej by oszczędzic lampe i zwiększałem czas miedzy błyskami do kilku sekund ,ale i tak co kilkanascie klatek nie rejestruje obrazu z błyskiem , lecz tak jakbym nie miał lampy

Oszczędny w słowach
    Miasto
    sadowne
    Wpisów
    1

Domyślnie

mam inną lampe unomata 36 i ta daje sobie radę z nią jest ok ale boje się jej używac ze względu ze ma wysokie napięcie i nie ma ttl a metz błyska ok tylko aparat nie rejestruje błysku co kilkanascie klatek

Domyślnie

inaczej zapytam: czy robisz kolejne zdjęcia patrząc na sygnał gotowości lampy, czy to pomijasz i walisz na czuja?
    dopiero sygnał gotowości lampy da ci pewność, że będzie błysk

Oszczędny w słowach
    Miasto
    sadowne
    Wpisów
    1

Domyślnie

ta lampa nie wydje dźwieku a na kontrolkę racja nie zawsze patrzę ,ale czy to możliwe że stary unomat lp 36 jest lepszy od metza 54

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów