Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Domyślnie Kasa Fiskalna a DVD

Witam,
    Rozpoczynam działalność foto usługową. Nie miałem jeszcze klientów. Będą to generalnie śluby i inne foto zlecenia. Nie prowadze kasy fiskalnej bo dochody raczej nie przekroczą 20000 zł. Dowiedziałem się, że przy tego typu usługach skoro zdjęcia zwykle są sprzedawane na płytach DVD należy wprowadzić kasę fiskalną. Jak wy to rozwiązujecie. Czy jest naprawdę mus na paragony?

Domyślnie

Przemilczę sensowność 'biznesu', który zakłada poniżej 20000 przychodu rocznie..

Co do kasy fiskalnej. Zwolnienie przypada do określonej w ustawie kwoty, można z niego skorzystać ale nie trzeba. Są natomiast sytuacje, w których zwolnienie nie obowiązuje i jedną z nich jest:
    "sprzedawcy nagranych, z zapisanymi danymi lub zapisanymi pakietami oprogramowania komputerowego (w tym również sprzedawanymi łącznie z licencją na użytkowanie): płyt CD, DVD, kaset magnetofonowych, taśm magnetycznych (w tym kaset wideo), dyskietek, kart pamięci."

Sprawdź to lepiej u księgowej/prawnika ale wydaje mi się, że dotyczy to raczej programów, gier, filmów i muzyki niż nośnika, na którym oddaje się zlecenie. Oczywiście wszystko trzeba zrobić z głową. Jak w cenniku/umowie napiszesz, że płyta DVD z czymśtam nagranym kosztuje u Ciebie tyle a tyle to Pani z kontroli może sobie pomyśleć, że wypadasz ze zwolnienia. Jeśli jednak będziesz sprzedawał usługę polegająca na foto/video-rejestracji i w ramach tej usługi będziesz przekazywał materiał na nośniku CD/DVD i do tego w ramach umowy przenosił własność nośnika (nie sprzedawał) na zamawiającego usługę to nikt nie powinien się przyczepić.

Pamiętaj - nie sprzedajesz płyty CD/DVD. Sprzedajesz zdjęcia, płyta to tylko nośnik, na którym przekazywany jest materiał.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kisio Zobacz posta
    Jeśli jednak będziesz sprzedawał usługę polegająca na foto/video-rejestracji i w ramach tej usługi będziesz przekazywał materiał na nośniku CD/DVD i do tego w ramach umowy przenosił własność nośnika (nie sprzedawał) na zamawiającego usługę to nikt nie powinien się przyczepić.
    Sprzedaż to jeden ze sposobów przeniesienia własności ze zbywcy na nabywcę.

Nie musisz posiadać kasy rejestrującej , gdy sprzedajesz towary lub świadczysz usługi tylko i wyłącznie na rzecz firm lub organizacji, organów administracji państwowej i samorządowej.

Jeżeli sprzedajesz towary lub usługi osobom fizycznym nieprowadzącym działalności gospodarczej i rolnikom ryczałtowym (tj. rolnikom, którzy nie są czynnymi podatnikami VAT) – musisz, co do zasady, rejestrować sprzedaż kasą fiskalną

Tu można sprawdzić, komu przysługują zwolnienia z kas fiskalnych - przepisy obowiązujące w 2010r:

http://www.mofnet.gov.pl/_files_/pod...zwolnienia.pdf

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    Jeżeli sprzedajesz towary lub usługi osobom fizycznym nieprowadzącym działalności gospodarczej i rolnikom ryczałtowym (tj. rolnikom, którzy nie są czynnymi podatnikami VAT) – musisz, co do zasady, rejestrować sprzedaż kasą fiskalną
    podepnę się pod temat:
    prowadzę działalność tylko dla firm, jestem VATowcem, nie mam kasy. Naprawiam maszyny przemysłowe. A jeżeli zdarzyłoby się, że naprawię coś dla pana Kowalskiego? Będę musiał kupić kasę fiskalną, czy mogę wystawić f-rę VAT?

Domyślnie

Możesz wystawić fakturę na osobę fizyczną, nie jest powiedziane ze faktury są na firmę.
    Posiadanie kas fiskalnych obowiązuje firmę, która przewiduje sprzedaż nieewidencjonowaną czyli nie wystawiając faktury. Ilość takich transakcji z tego co pamiętam nie może przekroczyć ok 50szt rocznie, ale jak wystawisz fakturę nawet takiej osobie, która jej nie chce, to jesteś czysty. Masz legalnie wpisany dochód w książki i odprowadzasz od niego podatek.
    opis w fazie przygotowań ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piwkoo Zobacz posta
    Możesz wystawić fakturę na osobę fizyczną,...
    dzięki za odpowiedź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    podepnę się pod temat:
    prowadzę działalność tylko dla firm, jestem VATowcem, nie mam kasy. Naprawiam maszyny przemysłowe. A jeżeli zdarzyłoby się, że naprawię coś dla pana Kowalskiego? Będę musiał kupić kasę fiskalną, czy mogę wystawić f-rę VAT?
    IMHO, zawsze ewidencjonujesz sprzedaż, nawet dla Kowalskiego i opodatkowujesz się. To, czy musisz mieć kasę fiskalną zależy tylko od poziomu obrotów z Kowalskimi w roku ubiegłym - jest to ustawowy próg obrotu.
    Również są pewne działalności gospodarcze, które z definicji i od razu wymuszają posiadanie kasy.

Przykład: znajomy architekt "popełnił" projekt domu dla Kowalskiego, mimo że większość projektów robi dla firm. Wystawił Kowalskiemu sporą fakturę VAT na ponad 40.000zł. Z uwagi na to, że osiągnął wymagany w ustawie próg obrotu z Kowalskim - w kolejnym roku musiał zakupić kasę fiskalną, która teraz tylko sobie stoi.

Posiadanie kasy fiskalnej to nic strasznego - dużo łatwiejsza jest od obsługi aparatu Owszem, trzeba mieć ok. 1300zł na zakup, co dwa lata robić obowiązkowe płatne przeglądy, pilnować się przy sprzedaży i robić raporty - cóż, taki system.
    Za to długotrwały brak kasy fiskalnej zalicza mikrofirmę do grupy podatników, których warto częściej kontrolować - a ich skutki mogą być droższe od ceny kasy fiskalnej.

§ 4. Zwolnień z obowiązku ewidencjonowania, o których mowa w § 2 i 3, nie stosuje się bez względu na wysokość osiąganych obrotów:

...

5) przy dostawie:

b) sprzętu fotograficznego, z wyłączeniem części i akcesoriów do sprzętu i wyposażenia fotograficznego, (ex PKWiU 33.40.3);

7) przy dostawie nagranych, z zapisanymi danymi lub zapisanymi pakietami oprogramowania komputerowego (w tym również sprzedawanymi łącznie z licencją na użytkowanie): płyt CD, płyt DVD, kaset magnetofonowych, taśm magnetycznych (w tym kaset wideo), dyskietek, kart pamięci, kartridży;
    Ostatnio edytowane przez Tok'Ra ; 30-04-2010 o 00:05
    Samsung GX-1S|D300|SB-800|YH-324 + 327RC2|MeiKe MK-D300|Kata 3N1-30

Domyślnie

a nie lepiej wpisać na umowie, że sprzedajesz zdjęcia na nośniku dostarczonym przez klienta?
    Paweł

Domyślnie

Tok'Ra ma rację jeżeli dobrze doczytałem
    Ostatnio edytowane przez pietrobas ; 03-05-2010 o 19:04
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł M Zobacz posta
    a nie lepiej wpisać na umowie, że sprzedajesz zdjęcia na nośniku dostarczonym przez klienta?
    podobno to nic nie zmienia, tez o tym myślałem by tak to ująć.
    Znajomy prawnik powiedział mi ze .... w Polsce obowiązuje wykładnia celowościowa tj. bada się przepis pod kątem celu jaki ma spełniać.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów