Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: ....

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

mOSAd, od dłuższego czasu obserwuję Twoje poczynania na tutejszym forum i zaczynasz być moim photoshopowym bogiem. I nim wrzucę na to forum swoje pierwsze zdjęcie to pewnie poproszę Cię o jego ocenę i ewentualne sugestie co do obróbki. Mam nadzieję że pomożesz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shakin Zobacz posta
    mOSAd, od dłuższego czasu obserwuję Twoje poczynania na tutejszym forum i zaczynasz być moim photoshopowym bogiem. I nim wrzucę na to forum swoje pierwsze zdjęcie to pewnie poproszę Cię o jego ocenę i ewentualne sugestie co do obróbki. Mam nadzieję że pomożesz
    Bez przesady. Dopiero zaczynam przygodę z obróbką, ale czasem coś jest łatwo poprawić, jak tylko się wie *jaki efekt* chcemy uzyskać. Założenie tutaj było proste: przyciemnić tło oraz pobawić się z kontrastem oraz winietą. Niestety strasznie trudno mi się to zdjęcie korygowało w LR - szczególnie palce z boku palta. Niestety jak tylko JPEG jest prześwietlony, to z obróbki robi się koszmar. Jeżeli zatem zdjęcia robicie z myślą o dalszej, nawet ewentualnej obróbce - podstawowa zasada - nie przepalać! Może być mdło, mały kontrast, ciemnawo - ale oby bez przepaleń.
    Ja nie lubię Photoshopa i nie używam. Nie jestem grafikiem by ingerować mocno w kształty na zdjęciu. Na forum świetnie to robi choćby Czornyj, ale jest wiele osób wprawionych w PSie. Ja staram się tylko dobrze wywołać zdjęcie i zatuszować braki jego wykonania. Winietę można osiągnąć w plenerze - ktoś tu kiedyś prezentował bardzo ciekawe pejzaże, w których obiektyw przesłaniany dłońmi, winietował w odpowiedni sposób. Oczywiście taka fotografia praktycznie wymusza jednak użycie statywu.

Co do ocen, to już rzeczywiście od jakiegoś czasu komentuję prace przysyłane do mnie na PW. Te mniej cenzuralne, te "domowe", zastrzeżone przed publikacją, bądź autorów niepewnych ich poziomu. Ale od razu ostrzegam, jestem wtedy o wiele bardziej bezpośredni! Nie ma problemu i o ile nie jest to nagminne, to czemu nie. W normalnych wypadkach publikacja służy większej ilości osób, bo uczą się oni na błędach innych (w pewnym stopniu).

A co do drugiej połowy - ups! A właściwą Panią serdecznie pozdrawiam! Poczucie humoru (i dystans) to jedna z najwyżej cenionych przeze mnie cech charakteru.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 29-04-2010 o 20:03

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów