Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Róża

Domyślnie Róża

cześć, poddaję zdjęcie pod ocenę:

Domyślnie

Balans bieli do poprawy, totalna żółtaczka na twarzy. Kadr i mina modelki też nie przekonują. Modelka w zasadzie wygląda jakby była na Ciebie zła, że jej zdjęcia robisz . Osobiście dałbym skórę jaśniej poza tym wszystkim. Pozdrawiam.

Domyślnie

Ostatnio przestałem wklejać propozycję obróbki. Ale dotyczyło to zdjęć dopracowanych. Tutaj zrobię wyjątek... Może opowie lepiej, co bym zrobił, niż tylko słowo pisane.

Główna sprawa to oczywiście balans bieli. Celowo zostawiłem cechy przygaszonego i kolorowego światła zachodu. Nadal tworzy ono klimat, ale nie jest tak przekontrastowane. Troszeczkę wyciągnąłem oczy, ale bardzo delikatnie, pozbywając się z nich trochę zabarwienia światłem (desaturacja) oraz *lekko* je podkreślając kontrastem, ostrością i ekspozycją (oraz klarownością i saturacją tęczówek). Przyciemniłem tło, delikatnie dodając mu koloru. Winietą dodałem nastroju chwili.

Można to obrobić jeszcze na mnóstwo innych sposobów, ale trzeba to robić z wyczuciem. Pomyśleć, pokombinować i przede wszystkim posiedzieć ze zdjęciem trochę. Niemal prosto z puszki (wykadrowane tylko), to nie jest najlepsza metoda na początek. Kadru już nie dotykałem, choć mając oryginał, można by w tej materii jeszcze pokombinować lekko.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 27-04-2010 o 14:06

Domyślnie

ładnie to zrobiłeś mosad, teraz widzę dokładnie jak daleko jestem w tyle... to wszystko włącznie w kolorami to w ps?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    we wszechświecie

Domyślnie

oBrobiona wersja zdecydowanie lepsza
    Jasniejsze barwy i poprawiony balans bieli prezentuje się zdecydowanie lepiej i korzystniej dla modelki.
    Ale sam portret nie powala, chociaz powazna mina owszem :P

Domyślnie

Obróbka tylko w Lightroomie. Jest wersja beta do zassania za darmo, można się nią bawić przez jakiś czas jeszcze - gorąco namawiam. Cała obróbka, to ruszanie suwaczkami, wiedza potrzebna prawie żadna.

Uprawnienia umieszczania postów