Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie NX2 a PS Elements8

Witam
    przymieżam sie do zakupu jakiegoś dobrego w miare taniego programu do Nef-ów.
    Obecnie uzywam Raw Therapy - ale chciałbym coś troche szybszego i lepszego.

Słyszałem że NX2 odczytuje parametry z puszki tzn. - nie jest surowy raw - tylko wychodzi podobny do tego co widać na podgladzie w aparacie.
    ALe jesli poustawiam sobie porfile w aparacie, colory na Adobe to czy tak samo bedzie w Camera Raw ?
    Czy tez po wrzuceniu bede miał takie samo zdjecie jak w puszce?

Jakie są różnice miedzy tymi dwoma porgramami? W drugim przypadku miałbym okrojoną wersje PS-a. Ale jak używam Gimpa - czy to mi potrzebne?
    N i pare gratów

Domyślnie

Jeśli używasz gimpa to śmiało możesz zastanowić się nad NX 2. NX jest wolny ale dużo może. Warty testów też jest ufraw.

Domyślnie

W PSE mialbys okrojona wersje PS o tyle, ze bardzo okrojona mozliwosc operowania na plikach 16 bitowych - co dla mnie mija sie z celem. Za to mialbys dostepnosc do pluginow z architektura Adobe.
    Podejrzewam, ze obraz identyczny nigdy nie bedzie, conajwyzej moze sie zblizac do tego co wypluwa puszka i NX czy jest to obrazek ladniejszy - kwestia subiektywna.
    Kupujac NXa mozesz zmieniac wszystkie ustawienia puszki (Picture Control) oraz Active D-Lighting, ktorego uzywanie ma tylko sens gdy uzwasz softu Nikona. Dostajesz rewelacyjne U-Pointy.
    Minusem jest to, ze nie jest to demon szybkosci ... ale mi to nie przeszkadza. Niektorzy narzekaja na interfejs - podobno malo intuicyjny - to takze kwestia subiektywna, dla mnie jest dosc intuicyjny. Trial jest 60 dniowy - sprobuj, Moim zdaniem warto. 60 dni to dosc czasu aby podjac decyzje (testuj wersje, 2.2.4, ktora jest imho najstabilniejsza i najszybsza oraz jako jedyna wspiera windows7).
    Ja zanim zdecydowalem sie na NXa, kupilem PSE7, ktorych od tamtego czasu nie uzywam...

Cytat Zamieszczone przez PawelPrzez Zobacz posta
    Jeśli używasz gimpa to śmiało możesz zastanowić się nad NX 2. NX jest wolny ale dużo może. Warty testów też jest ufraw.
    poszukaj na forum, byl watek jak zaciagnac do ufrawa profile generowane przez ustawienia Picture Control.

pzdr.
    A.

Domyślnie

Też polecam NX2 możesz pobrać wersję trial 60 dni ze stronki Nikona:
    http://nikon.pl/pl_PL/products/produ...ery=l1&ID=1620

Domyślnie

Jeśli jesteś użytkownikiem GIMPa i dobrze się w nim czujesz to zakup PSE mija się z celem.
    Otrzymasz program o funkcjach okrojonych w stosunku do pełnego PSa i GIMPa.
    Chyba że bardzo Ci zależy na CameraRAW.

Piszesz: "przymierzam się do zakupu jakiegoś dobrego w miarę taniego programu do Nef-ów" ale różnica w cenie pomiędzy PSE8 a NX2 to prawie 100%.

Pomimo to podobnie jak koledzy polecam NX2 ale najpierw pobaw się trialem.

Podobna dyskusja toczyła się jakiś czas temu tutaj: http://http://forum.nikoniarze.pl/sh...=115274&page=2

Domyślnie

Mam obie wersje I nX2- 60 dniowa i miałem PSE8
    PSE fajnie robi wszystko z automatu, szybko.
    NX2 - podoba mi sie interfejs i mozliwosci jego. Jest wprawdzie dwa razy droższy od PSE ale
    dla mnie najważniejsze by od razu mieć podobny obrazek co w puszce

Natomiast PSE8 to mi sie podoba ze to jakby okrojony PS. ALe niestety ne miałem za duzo czasu by doglebnie go sprawdzic. DO powarzniejszych rzeczy używam Gimpa.

Dzieki wiec raczej musze sie postarac o NX2
    Ostatnio edytowane przez Piotrek 77 ; 26-04-2010 o 12:58
    N i pare gratów

Domyślnie

ależ Panowie, mylicie programy:
    NX2 jest wywoływarką RAWów, dla mnie najlepszą, jaką używałem (wiem, jest to opinia wybitnie subiektywna). Demonem prędkości nie jest, ma za to kilka b. przydatnych funkcji.
    PSE jest programem do obróbki grafiki (zdjęcia to taki rodzaj grafiki) z dodanym programem do wywoływania RAWów. Ma przede wszystkim pracę na warstwach, można sobie ściągnąć dodatki do PSE, które dodadzą warstwy korekcyjne.
    Nie można mówić albo NX albo PSE. Jeżeli tylko wywoływanie RAWów to polecam NX2. Ale, jeżeli szukamy programu do obróbki zdjęć, to już PSE.

Domyślnie

"ależ Panowie, mylicie programy"

Masz rację i jej nie masz

Zarówno NX2 i PSE pozwalają wołać RAWy (ACR jest integralna częścią PSE) a i JPGi też można modyfikować na obu programach.

Pytanie brzmi (i tu masz rację) co pragniemy osiągnąć i przy użyciu jakich narzędzi.
    Najlepiej po prostu wypróbować triale bo każdy ma inne upodobania co do obsługi programu i jego funkcji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sejmajnejm Zobacz posta
    W PSE mialbys okrojona wersje PS o tyle, ze bardzo okrojona mozliwosc operowania na plikach 16 bitowych - co dla mnie mija sie z celem. Za to mialbys dostepnosc do pluginow z architektura Adobe.
    Podejrzewam, ze obraz identyczny nigdy nie bedzie, conajwyzej moze sie zblizac do tego co wypluwa puszka i NX czy jest to obrazek ladniejszy - kwestia subiektywna.
    Kupujac NXa mozesz zmieniac wszystkie ustawienia puszki (Picture Control) oraz Active D-Lighting, ktorego uzywanie ma tylko sens gdy uzwasz softu Nikona. Dostajesz rewelacyjne U-Pointy.
    Minusem jest to, ze nie jest to demon szybkosci ... ale mi to nie przeszkadza. Niektorzy narzekaja na interfejs - podobno malo intuicyjny - to takze kwestia subiektywna, dla mnie jest dosc intuicyjny. Trial jest 60 dniowy - sprobuj, Moim zdaniem warto. 60 dni to dosc czasu aby podjac decyzje (testuj wersje, 2.2.4, ktora jest imho najstabilniejsza i najszybsza oraz jako jedyna wspiera windows7).
    Ja zanim zdecydowalem sie na NXa, kupilem PSE7, ktorych od tamtego czasu nie uzywam...

poszukaj na forum, byl watek jak zaciagnac do ufrawa profile generowane przez ustawienia Picture Control.

pzdr.
    A.

Nie bardzo jestem pewien tego wspierania W7 dopiero przez wersję 2.2.4 - na W7 spokojnie działa 2.0.0 bez żadnych problemów.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Dla mnie tylko NX2. Dlatego nawet zostawiłem zdecydowanie tańszy w moich zastosowaniach system canona. Jak mam się potem męczyć z obróbką to podziękowałem.
    Nikon

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów