Witam ponownie.
Art Erie, najpierw pytanie, a później dobre wieści:
1. Masz ten odbiornik na TDA5210 Telecontrolli ( bodajże RRQ2 )? Po analizie PDF-ów TDA5210 i MAX1473 odkryłem, że układy te są niemal bliźniacze, z naszego punktu widzenia różnią się nieistotnymi szczegółami.
2. Tak jak już wcześniej pisałem, przeliczyłem i zmieniłem kondensatory w FDP demodulatora w swoim odbiorniku.
3. Po analizie noty aplikacyjnej Microchipa zmieniłem też próg porównania w komparatorze. Właściwie to powinienem to zrobić inaczej ( przerobić komparator wyjściowy na wersję z histerezą ), ale nie chciałem ryć płytki odbiornika. Okazało się, że po tej zmianie CLS działa nareszcie ok. Mimo zakłócen w moim domu Lampa wyzwala się pewnie przez kilka ścian. Co prawda na wyjściu odbiornika sporadycznie ( raz na kilka - kilkanaście sekund ) pojawiają się śmieci, aloe te nie mają już znaczenia. Te moje zmiany można bez problemu zastosować w odbiorniku na TDA5210 i na pewno przyniosą skutek. Te sporadyczne impulsy mogą mieć jednak wpływ na zużycie baterii , dlatego ja w mojej wersji zamierzam docelowo zastosować akumulator taki jak bateria 6F22.
4. Z moich zabaw wynika, że znaczną poprawę wyzwalania przyniosło zastosowanie uniwibratora formującego impulsy dla diody nadawczej IR, tak aby szerokość impulsów wyzwalających diodę IR nie zależała od szerokości impulsów z odbiornika.
5. Pozostała jeszcze sprawa fotodiody i jej nasycania przez błyski lampy. U mnie działa to dobrze w odległości ok 30 cm do metra od lampy wyzwalającej, dlatego jeszcze z tym trzeba coś zrobić.
Pozdrawiam, QuadMan
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami