Czyli jednak nie jest aż tak źle, bo coś jednak działa.
Szukaj
Czyli jednak nie jest aż tak źle, bo coś jednak działa.
Sam tor radiowy działa, gdyż nie ma znaczenia czy sygnał z nadajnika wyzwalany jest zwarciem styków, czy wzbudzeniem fotodiody. Sekwencja CLS wyraznie jest przenoszona z błędami.
Niestety jako "atomowy" elektronik mam problem z nadajnikiem IR, który ma przekazac sygnał do kompa.
Ten co miałem przestał działać
EDIT
OK! już działaPadł zatrzask na baterii 9V
EDIT II
Chyba wszystko jasne
Na wykresie obraz pojedynczego sygnału z odbiornika Phottix ( nadajnik wysterowany ręcznie przyciskiem).
Widać wyrażnie rozciągnięcie impulsu...
Przy aktywowaniu nadajnika sygnałem CLS mamy prawie identyczny sygnał, z małym pikiem na końcu ( wydłużona część sygnału „przykrywa” całą sekwencję CLS).
Czas usunąć kondensator C2 z odbiornika![]()
Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 10-05-2010 o 17:01
Usunięcie kondensatora C2 z odbiornika Phottix coś tam pomaga, ale w niewielkim stopniu
Od góry:
1.Pojedynczy sygnał wygenerowany manualnie przyciskiem na nadajniku Phottix.
2.Zapis błysku sterującego CLS z body M 1/128 - sygnał przesłany radiowo za pomoca Phottix ( wycięte pauzy pomiędzy poszczególnymi sekwencjami)
3. Oryginalny zapis błysków sterujących CLS z body - sygnał z lampy sterującej. ( tu również wycięte pauzy pomiędzy poszczególnymi sekwencjami)
Przy podłączeniu układu do lampy SB 800, Sabina poczatkowo milczy, po czym co kilka/kilkanaście sekund wyzwala pojedyncze błyski.
najwyrażniej krzywa generowana przez odbiornik jest kształtowana w układzie scalonym, natomiast kondensator C2 ma niewielki wpływ na jego przebieg.
Opadające prawe zbocze sygnału ukrywa sygnały CLS. Wyrażnie widać pierwsze trzy sygnały, pózniej pauza, kolejne dwa prawidłowo przekazane sygnały i pojedynczy pik, po czym reszta sygnału zostaje utracona.
EDIT
Tak, w następnym poście (pisaliśmy razem) masz więcej danych.
EDIT
Przyszło mi jeszcze do głowy, że to opadające zbocze sygnału jest powodowane ręcznym wyzwoleniem przyciskiem. Póżniej sprawdzę jak wygląda ten sygnał przy wyzwoleniu błyskiem 1/128, byc może nie będzie tego opadającego zbocza...
Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 10-05-2010 o 18:12
Chyba wiem co jest grane
Jak pisałem wcześniej prawe zbocze opada powoli, gdy nadajnik jest aktywowany mikroprzełącznikiem(na mój rozum tak powinien taki przebieg wyglądać)
Natomiast Początkowo poprawna sekwencja, stopniowo znika, po czym pojawiają się kolejne piki poczatkowe następnej części sekwencji by dalszy jej cią ponownie zanikał...
Przyczyną jest prawdopodobnie brak zasilania ( bateria ma dużą rezystancję wewnętrzną ), rozwiązaniem powinno byc wlutowanie kondensatorów w tor zasilania odbiornika i nadajnika Phottix, co zapewni ciągłość zasilania, a tym camym przesłanie pełnego kodu CLS![]()
no ciekawie,
trzymam kciuki i czekam na info.
Ja teraz nie mam jak nic zadziałać
TymancjO /Tomasz Tomanek/
głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|"...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson
Muszę zrobić co mam do zrobieniai wracam do zabawy z Phottix'em
![]()
![]()
Zaczynamy od początku, tym razem nie wyzwalam nadajnika switchem, a błyskiem lampy.
U góry wykresu sygnał z SB 800 M ¼ mocy zarejestrowany poprzez tor radiowy.
U dołu sygnał z SB 800 M ¼ mocy zarejestrowany bezpośrednio.
Mam ciągłe problemy z moja „aparaturą pomiarową” bez przerwy coś mi się rozłącza i takie tam
Powyższy zapis powtórzyłem 4x i jest prawidłowy.
Niestety wynika z tego niezbicie, że za wydłużenie prawego zbocza sygnału odpowiedzialny jest wyłącznie układ scalony w odbiorniku Phottix'a (tak jak to napisał wcześniej QuadMan).
Układ nie jest w żaden sposób oznakowany... Ale na spodniej stronie posiada oznaczenie JG 946, ale googlarka nie wypluwa niczego sensownego
Przy takim przebiegu nie ma szans na dokładne odwzorowanie sekwencji CLS.
I jeszcze jeden zapis, tym razem jest to początek sekwencji TTL
U góry wykres pierwszych trzech błysków zarejestrowany bezpośrednio z Sabiny; ponumerowałem piki sygnałów 1;2;3.
U dołu Zapis tej samej sekwencji TTL. Przesłany radiowo i odczytany z Phottix'a.
Ledwo widoczny sygnał nr 2 oznaczyłem jako „2 ?”, pojawia się też śmieciowy sygnał 4 ( prawdopodobnie jakieś dziwne zakończenie poprzednich sygnałów).
Przebiegi czasowe wyglądają prawidłowo, lecz prawe zbocze sygnału maskuje nam kolejne sygnały ( w tym przypadku sygnał nr 2).
Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 10-05-2010 o 22:09
Skontaktuj się z nami