Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Koledzy,

Wszystko napisane wyżej jest zasadniczo sensowne.
    O tym jak CLS gada z lampami,l i jak wygląda komenda ostatecznego wyzwolenia lamp można też poczytać (i zobaczyć) w podlinkowanych wątkach). Clue, to jak szybko można to posłać przez radio, ile tak naprawdę zajmuje przesłanie pojedynczego "wyzwolenia".

Tyle, albo się wyrobi albo nie.

Ale naszła mnie inna myśl,

Pomysł na urządzenie zgoła inne, gdyby powyższa idea nie zadziałała.

Robimy sobie nadajnik z uP, na którym możemy ustawiać moz dla 3 grum lamp A B C.
    Nadajnik ten po każdorazowym ustawieniu wysyła te nastawy do odbiorników, i robi to sobie powolutku, dowolnym protokołem. Potem gdy dostajemy sygnał z body że "zdjecie", to ten sygnał wysyłamy do odbiorników (tak jak to teraz robią phottixy) a nasze odbiorniki odtwarzają wcześniej otrzymane parametry w formie komend CLS.

Dzięki temu możemy zdalnie ustawiać moc 3 grup lamp w trybie M. (jest tam tez kwestia czasu otwarcia migawki, aby się zmiaścic z komendami CLS, ale na razie to tylko szalony pomysł wieć nie zawracam sobie tym głowy )

Albo jeszcze lepiej, zamiast te moc wysyłać z odbiorników w kodzie CLS, to po prostu wyzwalać stare lampy TTL regulując czas odcięcia impulsu (tak się to jeżeli dobrze pamiętam robiło) . I móc zdalnie sterować mocą starych TTLowych lamp - cudnie by było!

Pozdrawiam,
    Tomek
    Ostatnio edytowane przez tymancjo ; 09-05-2010 o 23:30
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Uprawnienia umieszczania postów