Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrstac Zobacz posta
    Ta fotodioda o której piszesz, to może być PN313
    [...]

Wracając do tematu, to myślę że jednak najlepiej pozostać przy optycznym sterowaniu (oczywiście przy pośrednictwie toru radiowego). Po pierwsze dlatego, że nie każdy będzie chciał rozebrać sabinę, po drugie pozbawić się właściwego CLS AWL, a po trzecie myślę że to potencjalne źródło problemów z dopasowaniem sygnału na styku phottix- elektronika lampy.
    Świetnie Wielkie dzięki za informację na temat tej diody. Tylko teraz nie wiem dlaczego dioda PNZ313 pracująca w paśmie 940nm nie wykrywa mi promieniowania z diody nadawczej o długości 925nm (to bardzo blisko jej największej czułości)?
    Nie mam tu na myśli sekwencji CLS, a oświetlenie tej diody podłączonej do miernika, przecież w takiej sytuacji powinna powinna przepuścić napięcie...
    Muszę powtórzyć poprzedni test wykonany „na kolanie”...

Właśnie dlatego, że nie każdy będzie chciał rozbierać Sabinę, drażę temat komunikacji poprzez tą diodę. W moim przypadku połączenie przez dodatkowe gniazdo PC jest wygodniejsze i przy takiej opcji zostanę.
    Tak przerobiona lampa nie traci nic ze swoich walorów ( poza kablowym TTL, ale można wmontować dodatkowe gniazdo nie pozbawiając się też możliwości sterowania TTL-em przez kabel). Z gniazdem PC wpiąłem się do diody równolegle, więc lampę w dalszym ciągu można wyzwalać z poziomu body, czy SU 800 w standardowy sposób korzystając z CLS w paśmie IR.

EDIT

Popełniam gdzieś szkolny błąd, tylko jeszcze nie wiem gdzie
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 06-05-2010 o 22:23

Uprawnienia umieszczania postów