Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    A nie lepiej byłoby przetworzyć bezpośrednio na fale radiowe sygnał elektryczny, który idzie do palnika generującego przedbłyski. I pominąć w ten sposób zamianę IR na fale radiowe?
    Nie znam się na elektronice, ale taki sposób jest chyba niemożliwy do wykonania. W SB 800 błyskiem steruje prawdopodobnie procesor...
    Ingerencja w moc błysku jest możliwa w przypadku lamp studyjnych, gdzie jest to kwestią ładowania kondensatorów do określonej pojemności.
    Na dzień dzisiejszy rozwiązanie jakie zastosowałem w swojej lampie pozwala nam na całkowite pominięcie pominięcie diody ( sensora CLS ) w Sabinie i sterowanie sygnałami za pomocą zwierania i rozwierania styków w sekwencji:
    Sygnał radiowy - styki zwarte ( logiczna jedynka )
    Brak sygnału - styki rozwarte (logiczne zero )

Wysyłając odpowiednia sekwencję impulsów radiowych (skopiowanych ze sterowanika błysku ), możemy (prawdopodobnie) wysterować lampy w systemie CLS.

Do całej komunikacji wystarczy (hipoteza) nadajnik Phottix z fotodiodą i odbiornik Phottix połączony z gniazdem PC jakie wyprowadziłem na zewnątrz ( wciąż nie mam zestawu Phottix do testów ).
    Jak się wyrobię z czasem i znajdę chwilę, podłączę miernik do diody w SB 800 i sprawdzę reakcje na dostępne mi długości fali
    Na chwilę obecną mogę jedynie powiedzieć, że Sabina jest ślepa na fale o długości 925nm - czyli diody jakich użyłem przy próbach jej wysterowania (sprawdzone miernikiem).

EDIT

W każdym razie wydaje mi się, że jesteśmy juz blisko rozwiązania problemu
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 06-05-2010 o 19:18

Uprawnienia umieszczania postów