Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tommy Zobacz posta
    wow! WALCZ!
    coś czuję że zrobisz to szybciej niż pocket wizard
    Po tym jak odczytałem ten wydłużony impuls z PHOTTIX'a miałem już zamówić manele i poskładać wszystko od podstaw, tylko że zbudowałbym dokładnie to samo...
    Przejrzałem dokładnie płytkę i znalazłem ten kondensator odpowiedzialny za wydłużenie impulsu

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    Hm... Ja bym zrobił tak:
    1. Rozebrał SU-800
    2. Moduł nadajnika IR zamienił modułem nadajnika radiowego.
    3. Złożył SU-800

potem...

1. Rozebrał SB-800
    2. Moduł odbiornika IR zastąpiłbym odbiornikiem radiowym.
    3. Złożyłbym SB-800

potem...

1. Otworzyłbym piwko.
    2. Cieszyłbym się radiowym CLS'em.
    3. Brak mi pomysłu...

Oczywiście to tylko teoria (która niezbyt często idzie w parze z praktyką)
    Nie zamierzam ingerować w w budowę sterownika, ani przez stopkę, ani tym bardziej przez rozbieranie lampy.
    Sprawa jest znacznie bardziej prosta niż myślisz
    Wystarczy rozebrać Sabinę (wow ) i połączyć nóżki fotodiody ze stykami odbiornika PHOTTIX ( sanki, lub gniazdo PC ). Będzie działać na bank

Przypomniało mi się coś...
    A czy z falami radiowymi nie jest tak jak ze światłem? Tzn. im mniejsze natężenie tym krótszy impuls?
    Tzn. Np. Błysk światła 1/1 mocy trwa powiedzmy 1/1000s a błysk o 1/128 mocy trwa tylko 1/30.000s.
    Może jak damy dużą moc sygnału radiowego (w takim Phottixie) to impuls musi być dość "solidny", żeby jego część doleciała do odbiornika po przebyciu 100m w "gęstej" atmosferze. W próżni pewnie nie ma takich strat i impuls może być słabszy.
    Coś około tego, jednak trochę inaczej

PHOTTIX pracuje na częstotliwości 433MHz, natomiast CLS to jakieś tam Hz ( no może kHz – nie zgłębiałem tematu, bo dla projektu jest to nieistotne).
    Wystarczy informacja, że fale radiowe mają częstotliwość o rząd wielkości większą niż sygnał CLS.
    Dzięki temu możemy przenieść przed błyski sterujące z bardzo dużą dokładnością, czyli ten błysk który trwa 1/1000 sekundy możemy obejrzeć w „powiększeniu”. Nic więc nie stoi na przeszkodzie by taką informację przenieść na drodze radiowej. [/QUOTE]

No nie wiem... może mylne mam rozumowanie. Światło raz wykazuje budowę falową, a raz występuje jako strumień cząsteczek, dlatego tak trudno nam zrozumieć jego istotę i zasadę działania
    To zależy jak na to patrzeć. Światło możemy opisać jako falę, albo jako strumień kwantów. Samo światło się nie zmienia, zmienną jest tylko to czy patrzymy na nie z punktu widzenia Newton'a, czy Einstein'a ,ale tym też nie będziemy się zajmować

Mam już kolejne info na temat tej chińskiej konstrukcji

Element oznaczony na niebiesko to transportor (zabezpiecza elektronikę do napięcia 600V izolując galwanicznie obie strony układu ), choć łobuzy opisali go jako mostek prostowniczy ( pewnie dla zmylenia przeciwnika ).
    Interesującym więc nas punktem będzie ten oznaczony czerwoną kropką, gdyż właśnie w tym miejscu pojawia się napięcie sterujące (+) czyli prosto z tranzystora FZT857 (też zamazali oznaczenia ) ; po drugiej stronie nie ma już nic poza zwarciem styków na "sygnał z radia"
    Właśnie z tego miejsca trzeba będzie wyprowadzić sterowanie na bazę tranzystora sterującego diodą IR, lub układ NE555 ( jeszcze nie wiem jakie rozwiązanie zastosuję).

EDIT

Sterując diodą IR poprzez tranzystor "czystym sygnałem" powinniśmy otrzymać ( tak mi się wydaje ) sygnał będą cy lustrzanym odbiciem błysków lampy.
    Poniższe zdjęcie przedstawia zapis przedbłysku lampy ( na górze ). Dzięki zastosowanie NE555, możemy poprawić sygnał na bardziej "cyfrowy" ( u dołu zdjęcia ), wyregulować jego długość, oraz stopień wypełnienia; ale mam nadzieję, że nie będzie to konieczne

Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 04-05-2010 o 19:23

Uprawnienia umieszczania postów