Szukaj
Wszystko jest ciekawe
Wrzucam kolejną fotkę do analizy przez osoby zorientowane w temacie
Widok płytki nadajnika Phottix II ( z drugiej strony nie ma nic ciekawego).
Szukamy czegoś co może nam przeszkadzać zmieniając nadawany sygnał ( ma być pojedyńczy pik ), tak jak kondensator C2 w odbiorniku.
Hm,
Tutaj kondycjonowanie moim zdaniem winno być na wejściu układu U1 (bodaj nóżka 3). Jednak nie widać niczego co dawało by dodatkową stałą czasową. Wyzwolenie z aparatu jak i przycisku test, jest chyba na tyle wyraźne, że nie trzeba go dodatkowo formatować. "Drganie styków" można wyeliminować w scalaku na wejściu (programowo np).
mamy tu układy RC (C5 R6 C4 C3) Ale to obwód nadajnika (tak mi się wydaje) sterowany tranzystorem Q2. Baza, nóżka 1 (Q2) przez dzielnik R4 R5 jest podpięta pod nóżkę 1 (U1), która ani chybi jest wyjściem sygnału cyfrowego z naszego scalaka. Nie ma tu już żadnego prostego wydłużania impulsu.
Droga jest taka:
Wykrywamy sygnał ze stopki (*)-> scalak zaczyna nadawać transmisje szeregową -> układ Q2 + oscylator SAW1 moduluje ten sygnał na nośną 433MHz.
(*) - to miejsce gdzie potencjalnie może być jakieś kondycjonowanie sygnału - ale nie widzę tutaj nic takiego w układzie.
Moja interpretacja tego co na płytce nadajnika (na ile mogłem się przyjrzeć i rozeznać)
ref:
http://tradeshow.globalsources.com/t...ach_id=1307541
(3EM -> 3EM MMBTH10L Mot N SOT23 VHF amp 650MHz fT -> http://www.datasheetcatalog.org/data...ok63f3lh7y.pdf )
Pozdrawiam,
Tomek
TymancjO /Tomasz Tomanek/
głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|"...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson
Super! Wielkie dzięki, że to rozrysowałeśTeraz widać wszystko wyrażnie i chyba rzeczywiście w nadajniku nie czekają nas żadne niespodzianki
![]()
Sorry, że post pod postem ale nie chce mieszać nieco odrębnych wątków.
W podanym wcześniej linku
http://dptnt.com/2009/11/nikon-cls-a...ghting-part-i/
Mamy dokładnie pomierzone i rozrysowane co się w CLS dzieje. To znaczy, że nie będę już bawił się w szybka kamerę żeby sobie zobaczyć te błyski, po co wywarzać otwarte drzwi.
Inna sprawa, będę drążył temat szybkości transmisji jakiej potrzebujemy. Analizując zapisy jakie mamy w podlinkowanym wpisie można znaleźć chyba najbliżej położone siebie indywidualne impulsy sterujące z systemu CLS
Impulsy następują w "odległości" 0,0002s czyli musimy mieć możliwość wysłać sygnał i po 20us wysłać następny. Czyli żeby było nieco zapasu mówimy tutaj o przesyłaniu sygnałów z częstotliwością ~10kHz. Niby niewiele jak dla podnośnej 433MHz, tylko nie wiem ile impulsów (na wyjściu scalaka) składa się na przesłanie pojedynczego "PIK" i ile układom (w nadajniku i potem w odbiorniku) zajmuje zakodowanie -> (przesłanie) -> odkodowanie sygnału.
Postaram się jutro zobaczyć jak dają sobie rade RF-602, w sensie jaki jest delay przesłania impulsu i co za tym idzie jak wysoko z f uda się pójść.
Pozdrawiam,
Tomek
TymancjO /Tomasz Tomanek/
głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|"...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson
Skontaktuj się z nami