Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    ... Widzę, że pracujesz w miejscu gdzie jest dużo fajnych zabawek
    Niby tak, jednak te nasze zabawki to typowo nieco inna liga, prądy nominalne rzędu 4kA
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    Niby tak, jednak te nasze zabawki to typowo nieco inna liga, prądy nominalne rzędu 4kA
    Wszystko jest ciekawe

Wrzucam kolejną fotkę do analizy przez osoby zorientowane w temacie

Widok płytki nadajnika Phottix II ( z drugiej strony nie ma nic ciekawego ).

Szukamy czegoś co może nam przeszkadzać zmieniając nadawany sygnał ( ma być pojedyńczy pik ), tak jak kondensator C2 w odbiorniku.

Domyślnie

Hm,

Tutaj kondycjonowanie moim zdaniem winno być na wejściu układu U1 (bodaj nóżka 3). Jednak nie widać niczego co dawało by dodatkową stałą czasową. Wyzwolenie z aparatu jak i przycisku test, jest chyba na tyle wyraźne, że nie trzeba go dodatkowo formatować. "Drganie styków" można wyeliminować w scalaku na wejściu (programowo np).

mamy tu układy RC (C5 R6 C4 C3) Ale to obwód nadajnika (tak mi się wydaje) sterowany tranzystorem Q2. Baza, nóżka 1 (Q2) przez dzielnik R4 R5 jest podpięta pod nóżkę 1 (U1), która ani chybi jest wyjściem sygnału cyfrowego z naszego scalaka. Nie ma tu już żadnego prostego wydłużania impulsu.

Droga jest taka:

Wykrywamy sygnał ze stopki (*)-> scalak zaczyna nadawać transmisje szeregową -> układ Q2 + oscylator SAW1 moduluje ten sygnał na nośną 433MHz.

(*) - to miejsce gdzie potencjalnie może być jakieś kondycjonowanie sygnału - ale nie widzę tutaj nic takiego w układzie.

Moja interpretacja tego co na płytce nadajnika (na ile mogłem się przyjrzeć i rozeznać)

ref:
    http://tradeshow.globalsources.com/t...ach_id=1307541
    (3EM -> 3EM MMBTH10L Mot N SOT23 VHF amp 650MHz fT -> http://www.datasheetcatalog.org/data...ok63f3lh7y.pdf )

Pozdrawiam,
    Tomek

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Super! Wielkie dzięki, że to rozrysowałeś Teraz widać wszystko wyrażnie i chyba rzeczywiście w nadajniku nie czekają nas żadne niespodzianki

Domyślnie

Sorry, że post pod postem ale nie chce mieszać nieco odrębnych wątków.

W podanym wcześniej linku
    http://dptnt.com/2009/11/nikon-cls-a...ghting-part-i/

Mamy dokładnie pomierzone i rozrysowane co się w CLS dzieje. To znaczy, że nie będę już bawił się w szybka kamerę żeby sobie zobaczyć te błyski, po co wywarzać otwarte drzwi.

Inna sprawa, będę drążył temat szybkości transmisji jakiej potrzebujemy. Analizując zapisy jakie mamy w podlinkowanym wpisie można znaleźć chyba najbliżej położone siebie indywidualne impulsy sterujące z systemu CLS

Impulsy następują w "odległości" 0,0002s czyli musimy mieć możliwość wysłać sygnał i po 20us wysłać następny. Czyli żeby było nieco zapasu mówimy tutaj o przesyłaniu sygnałów z częstotliwością ~10kHz. Niby niewiele jak dla podnośnej 433MHz, tylko nie wiem ile impulsów (na wyjściu scalaka) składa się na przesłanie pojedynczego "PIK" i ile układom (w nadajniku i potem w odbiorniku) zajmuje zakodowanie -> (przesłanie) -> odkodowanie sygnału.

Postaram się jutro zobaczyć jak dają sobie rade RF-602, w sensie jaki jest delay przesłania impulsu i co za tym idzie jak wysoko z f uda się pójść.

Pozdrawiam,
    Tomek

Uprawnienia umieszczania postów