Zamieszczone przez
tymancjo
Kwoli ścisłości.
To że w SU04 błyska reagując na "byle co" to ja wiem i dzięki Bogu, że tak jest bo zyskujemy prostą metodę na testowanie poprawności działania mostu radiowego. I to waśnie robiłem, nadajnik i odbiornik na podzespołach Telecontroli testowanie wyzwolenia lampy radiowo rtCLS'em w trybie SU04 np za pomocą pilota TV. To działa i ten test miał na celu tylko sprawdzenie czy nadajnik i odbiornik "widzą się", a właściwie powinienem napisać, że "czują".
Teraz CLS - to oczywiście też testowałem. Mam dokładnie takie samo założenie jak Ty, że procesor w lampie sam sobie rozpoznaje sekwencję CLS i odrzuca błyski będące szumem. I to działa w konfiguracjach:
- Nadajnik Phottix'owy - odbiornik Phottix'owy
- Nadajnik Telecontroli - odbiornik Phottix'owy
Nie działa niestety (na teraz) w konfiguracji
- Nadajnik Telecontroli - odbiornik Telecontroli
Z tego co udało mi się bez oscyloskopu sprawdzić (np wykorzystując aparat w telefonie do obserwowania diody nadawczej IR) to odbiornik Telecontroli w konfiguracji jaką zrobiłem jest bardzo czuły na wszelakie zakłócenia i daje dodatkowe sygnały podczas transmisji, nieszczęśliwie akurat w taki sposób, że procesory CLS sobie z tym nie radzą.
Zakładam, że problem ten rozwiąże zmiana obwodu anteny. Ta [antena] w odbiorniku z Phottix'a ma inną konfigurację (pętla LR) niż w mojej rtCLS'rev02. Musze to przetestować wykorzystując np antenę smd o której pisałeś wcześniej, tylko nie wiem na ile wpłynie ona na "selektywność" naszego odbiornika. Ogólnie chodzi o to aby odczulić nieco odbiornik na sygnały inne niż czyste 433MHz. Sprawdzę dopiero jak zamówię.
Czekam na Twoje rezultaty z modułami 868MHz, choć spodziewam się podobnych właściwości jak moduły 433MHz w końcu różnią się jedynie podnośną.
Dla mnie teraz mamy do pokonania 2 główne kroki:
1) Odbiornik, zwiększenie "selektywności" reagowania na sygnały - prawdopodobnie do rozwiązania obwodem antenowym.
2) Czujnik nadajnika (dioda IR) i kwestia odległości od palnika lampy sterującej. Moje eksperymenty z osłanianiem czujki nie dały jak na razie w pełni zadowalających rezultatów. Zastanawiam się czy problemem prócz nasycania złącza fotodiody nie jest też wpływ elektromagnetycznego siania palnika lampy na obwód nadajnika (gdy znajduje się on nazbyt blisko).
To właściwie tyle dla podsumowania rev02 mojego prototypu.
Spotkaliśmy kilka nowych przeszkód, ale nic nie do przeskoczenia, jak myślę.
Pozdrawiam,
Tomek
Skontaktuj się z nami