Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Nie mam zamiaru korzystać z układów koder/dekoder, a wykorzystać jedynie sam nadajnik i odbiorniki. Ich wydajność to odpowiednio 9,6 i 4,8kbps.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Nie mam zamiaru korzystać z układów koder/dekoder, a wykorzystać jedynie sam nadajnik i odbiorniki. Ich wydajność to odpowiednio 9,6 i 4,8kbps.
    Wiem, że nie chcesz używać koderów, moje rozważanie było nieco oderwane od Twojego aktualnego podejścia.

Nie za bardzo rozumiem kwestie wydajności mówisz o samym nadajniku bez koderów? To trochę dziwne, że różne wartości dla jednego toru.

Moje liczenie, robiłem po to żaby się przekonać czy to można przesłać z kodowaniem. I jeżeli nie pomyliłem czegoś to w przypadku zasilania wyższym napięciem, kiedy możemy mieć wyższą częstotliwość, to powinno się udać.

Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Nie jestem elektronikiem, a sygnał CLS jest bardzo prosty i niech tak zostanie
    CLS jest przesyłany za pomocą pojedynczych impulsów i pauz IR w określonej sekwencji czasowej. Możemy zrobić to samo zamieniając IR na widmo widzialne, albo fale radiowe.

Świadomie kupiłem nadajnik i odbiornik pracujący w ASK

bo jest to prymitywny sposób wysyłania sygnału, a jednocześnie zupełnie wystarczający do przesłania kodu CLS.

Gdybym zakładał użycie układów koder/dekoder kupiłbym zestaw do pracy w FSK

Nadajnik i odbiornik oferują identyczną wydajność jak w przypadku modulacji ASK, ale z pewnością w FSK można przesłać większą ilość informacji w tym samym czasie i przy tej samej prędkości połączenia. Jednak wydaje mi się, że układ bazujący na FSK będzie bardziej skomplikowany do wykonania dla mnie i wielu kolegów nie mających pojęcia o elektronice.

Uprawnienia umieszczania postów