Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Witam,

Art Erie, Tymancjo i ... Sabo nie idźcie tą drogą .

Art Erie w poście #178 wkleił układ, który wg niego miałby zastąpić Phottixa. A to Phottix właśnie, układy U1 i U2 to odpowiednio: koder i dekoder tak jak te z Phottixa. Może analiza ich danych z PDF-a wyjaśni Wam, dlaczego to, co w tej chwili robicie, jest bez sensu... Tracicie czas, no cóż, to jest Wasz czas.

Pozdrawiam, QuadMan.
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    [...]Art Erie w poście #178 wkleił układ, który wg niego miałby zastąpić Phottixa. A to Phottix właśnie, układy U1 i U2 to odpowiednio: koder i dekoder tak jak te z Phottixa. [...]
    To wiem, własnie dlatego wkleiłem ten schemat

Może analiza ich danych z PDF-a wyjaśni Wam, dlaczego to, co w tej chwili robicie, jest bez sensu... Tracicie czas, no cóż, to jest Wasz czas
    Żeby coś analizować, trzeba się na tym znać; możesz być trochę mniej enigmatyczny?

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    To wiem, własnie dlatego wkleiłem ten schemat
    No to po co Ci następny Phottix, który się do tego nie nadaje, skoro jednego już masz> Teraz to ja nic nie rozumiem .

Żeby coś analizować, trzeba się na tym znać; możesz być trochę mniej enigmatyczny?
    No przecież już Ci pisałem kilkanaście ( kilkadziesiąt ) postów wyzej : każdy impuls na wejściu kodera ( no, przynajmniej dłuższy niż jakiś tam minimalny ) jest zamieniany na ciąg impulsów, z których każdy jest dłuższy niż ten wejściowy. Czy ktokolwiek poza mną w tym wątku to rozumie ( jak działają takie kodery - dekodery ) ???? Art Erie, wystarczy obejrzeć flowchart dl HT12E i wykresy ze stron 6 i 7 PDF-a :

http://www.ipic.co.jp/Pdffiles/ht12e.pdf

Pozdrawiam, QuadMan

Domyślnie

Witam,

No to po co Ci następny Phottix, który się do tego nie nadaje, skoro jednego już masz> Teraz to ja nic nie rozumiem .

No przecież już Ci pisałem kilkanaście ( kilkadziesiąt ) postów wyzej : każdy impuls na wejściu kodera ( no, przynajmniej dłuższy niż jakiś tam minimalny ) jest zamieniany na ciąg impulsów, z których każdy jest dłuższy niż ten wejściowy. Czy ktokolwiek poza mną w tym wątku to rozumie ( jak działają takie kodery - dekodery ) ???? Art Erie, wystarczy obejrzeć flowchart dl HT12E i wykresy ze stron 6 i 7 PDF-a :

http://www.ipic.co.jp/Pdffiles/ht12e.pdf

Pozdrawiam, QuadMan
    Hej,

Zapewniam, że rozumiem jak to działa, nie oszukujmy się to nie jest "rocket science" jak mawiają amerykanie.
    Tylko, że fakt iż jeden impuls jest kodowany na szeregowe słowo wcale z natury rzeczy nie dyskredytuje takiej metody. To wprowadza pewne opóźnienie związane z długością słowa i czasem na przesłanie każdego z bitów tego słowa. Pytanie tylko, czy to opóźnienie jest na tyle długie że nie "rozwałkuje" nam ramkę CLS czy nie. Inaczej - czy czas przesłania jednego impulsu jest krótszy niż najmniejszy czas pomiędzy sygnałami CLS.

Ja na prawdę bawię się tym z hobbystyczną przyjemnością, taka inżynierska ciekawość i chyba trochę przekora

Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    [...]To wprowadza pewne opóźnienie związane z długością słowa i czasem na przesłanie każdego z bitów tego słowa. Pytanie tylko, czy to opóźnienie jest na tyle długie że nie "rozwałkuje" nam ramkę CLS czy nie. Inaczej - czy czas przesłania jednego impulsu jest krótszy niż najmniejszy czas pomiędzy sygnałami CLS.[...]
    Tego nie udało nam się ustalić, więc zakładam że tak jest w rzeczywistości.
    Na płytce odbiornika wylutowałem R2 i połączyłem RXD (drugi górny pin) odbiornika RF bezpośrednio do Q1.
    Brak sygnału, przynajmniej na mojej „aparaturze”.

I jeszcze opis połączeń U1 na płytce odbiornika licząc od góry, od lewej:
    1.wolny
    2.do przełącznika kanałów
    3.jw. do przełącznika kanałów
    4.do kondensatora C1
    5.wolny
    6.wolny
    7.wolny

doł, licząc od lewej:

1.wolny
    2.wolny
    3.do odbiornika RF (pin RXD)
    4.wolny
    5.do rezystora R1
    6.do rezystora R2
    7.wolny

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Przelutowałem wszystkie wolne piny scalaka U1, łącząc je po kolei z tranzystorem Q1. Nigdzie nie było żadnego sygnału wyjściowego. Na koniec połączyłem tranzystor Q1 z nóżka wyprowadzoną do R2 (czyli tak jak w oryginale) - płytka odbiornika jest w dalszym ciągu sprawna.

Domyślnie

Przelutowałem wszystkie wolne piny scalaka U1, łącząc je po kolei z tranzystorem Q1. Nigdzie nie było żadnego sygnału wyjściowego. Na koniec połączyłem tranzystor Q1 z nóżka wyprowadzoną do R2 (czyli tak jak w oryginale) - płytka odbiornika jest w dalszym ciągu sprawna.
    Metoda zaiste godna odkrywcy-amatora.
    Jak jeszcze podłączysz tam 230V i nadal to będzie działało, to będę pod wrażeniem.
    Jacek

Domyślnie

Hej,

Zapewniam, że rozumiem jak to działa, nie oszukujmy się to nie jest "rocket science" jak mawiają amerykanie.
    Tylko, że fakt iż jeden impuls jest kodowany na szeregowe słowo wcale z natury rzeczy nie dyskredytuje takiej
    metody.
    Cieszę się bardzo, że Ty to rozumiesz, przepraszam, że tak szorstko to zabrzmiało, ale nie mam już siły tego tłumaczyć.

Cytat Zamieszczone przez tymancjo
    .....Pytanie tylko, czy to opóźnienie jest na tyle długie że nie "rozwałkuje" nam ramkę CLS czy nie.
    Tak, będzie po transmisji, niestety bo:

Inaczej - czy czas przesłania jednego impulsu jest krótszy niż najmniejszy czas pomiędzy sygnałami CLS.
    Dokładniej mówiąc, czas przesłania jednego impulsu będzie co najmniej kilkunastokrotnie dłuższy niż odstęp pomiędzy impulsami w komendzie CLS.

Ja na prawdę bawię się tym z hobbystyczną przyjemnością, taka inżynierska ciekawość i chyba trochę przekora
    Ja też traktuje czysto hobbystycznie, nie wiążę z tym żadnych planów biznesowych itp. Po prostu myślałem ( miałem nadzieję), że uda się zrobić coś fajnego...

Pozdrawiam, QuadMan

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

[..]Dokładniej mówiąc, czas przesłania jednego impulsu będzie co najmniej kilkunastokrotnie dłuższy niż odstęp pomiędzy impulsami w komendzie CLS. [...]
    Jest dużo dłuższy, to rząd dziesiątek
    Przynajmniej tak mi to wygląda przy zapisach w Adacity...

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Nadajnik Phottix przed

I po zmostkowaniu

Zwarcie styków za pomoca fotodiody podłączonej do czerwonego i czarnego przewodu ( na dole po prawej) spowoduje wysłanie pojedynczego impulsu (bez ramki sygnałów z kodera, ale za to dużą ilością szumów).
    Oczywiście o ile dobrze zmostkowałem .
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 12-05-2010 o 00:02

Uprawnienia umieszczania postów