Witam,
Nie obraź się, ale wolę swój oscyloskop. Tu masz screena:
I tak, żółty oscylogram to kolektor 2 tranzystora BC547 z mojego odbiornika, z kolei zielony oscylogram to potencjał anody nadawczej diody IR w nadajniku ( a więc, co do kształtu prąd tej diody i strumień IR generowany przez nią ).
Widać, że wszystko się zgadza z dość dużą dokładnością.
Teraz, co do Twojego repeatera : jak podłączasz tą fotodiodę, zrób tak, jak narysowałem Tomkowi, będzie ok. Fotodioda powinna pracować spolaryzowana zaporowo, a jej czas odpowiedzi jest silnie zależny od rezystancji obciążenia, o czym już zresztą pisałem Tomkowi.
Teraz co do tego programu audacity : trudno mi interpretować przebiegi, napisz mi co to jest ten ostatni przebieg, czy :
- jest to prąd diody nadawczej IR ( czyli spadek napięcia np na tym rezystorze 4R7 z Twojego układu wyjściowego,
- czy może napięcie z fotodiody odbiorczej podłączonej do wejścia karty.
Sprawdziłem jeszcze raz, ten mój układ spokojnie wyzwala SB800 albo/i SB-R200 za pośrednictwem tego mojego repeatera. Lampa zdalna na pewno nie widzi się z SU800 i pracuje w TTL-u, czy Manualu, jak tam chcesz. Zresztą oglądając przebiegi, trudno by było inaczej.
A teraz co innego. Napisałem PW do użytkownika GrzesiekN, nie wiem czy się odezwie.
Ponagrywałem kilka sekwencji sterujących lampami zdalnymi. Z moich obserwacji wynika, że między poszczególnymi pakietami tj. Nagłówek + adresat, przedbłysk 1, przedbłysk 2, nastawa i wreszcie impuls wyzwalający jest na tyle dużo czasu, że spokojnie się to da zrobić. Nie wiem tylko, kiedy znajdę tyle czasu, aby się tym poważniej zająć.
Pozdrawiam, QuadMan
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami