Close

Strona 12 z 51 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Tak na szybko zmodyfikowałem swój układ nadawczy IR poniżej zapisy przebiegu impulsów.

Pierwszy sygnał CLS

Drugi sygnał CLS

Na górze zapis lampy sterującej, na dole zapis nadajnika IR

EDIT

Widać wyrażnie że sygnał z lampy jest "rozciągnięty" i posiada zmienną amplitudę. Jego cyfrowy klon z diody IR szybko reaguje na zmiany natężenia śwaitła i pierwotny pojedynczy impuls zamienia na większą ilość małych pików. W efekcie zamiast jednego impulsu slave otrzymuje całą serie byłysków, których nie potrafi zinterpretować.
    Konieczne jest wypełnienie sygnału z diody nadawczej, tak by pojedyncze piki tworzyły jeden sygnał.

Dobrze kombinuję ?

EDIT 2

Wygląda na to, że sygnałem dla slave jest lewe zbocze impulsu, czas trwania sygnału i zwłoka czasowa ( 0-ra pomiędzy poszczególnymi impulsami).
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 08-05-2010 o 17:43

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    Witam,

Podstawowym problemem u Twoim układzie jest to, że obciążeniem dla fotodiody jest złącze B-E tego tranzystora. Dla małych sygnałów mam ono za dużą impedancję dynamiczną i tym samym pogarsza bardzo odpowiedź impulsową tej fotodiody.
    Tu masz układ, który powinien działać:

Ważny jest ten rezystor ( 5k1 ) pomiędzy bazą, a emiterem. No i daj kondensator 1000uF do zasilania. Aha i ten rezystor szeregowy z diodą nadawczą - musi być mały, rzędu kilku omów. Oczywiście układ ten ma masę wad, m.i.n. tragiczną czułość itd ( pewnie będzie go trzeba zbliżyć na kilkanaście- kilkadziesiąt cm do lampy "master", ale do pierwszych prób może być. A no i daj tylko jedną fotodiodę, bo 2 połączone tak jak na Twoim schemacie, to nie najlepszy pomysł.

Zachęcony przez Was, zbudowałem nieco lepszą wersję repeatera, w formie 2 modułów, z założenia mających współpracować z radiem.
    Wprawdzie ten mój repeater działa ( ma też pewne wady i ograniczenia, ale o tym kiedy indziej ), to jednak prawdziwym problemem są moduły radiowe. Proste odbiorniki z FSK przy braku sygnału na wejściu niestety generują "śmieci" na wyjściu, a te śmieci z kolei blokują tor IR i uniemożliwiają poprawną pracę lampek zdalnych.

Nie chcę Was zniechęcać, ale ja nie widzę innej możliwości jak użycie uC do otworzenia sygnału bez tych śmieci. Do tego niestety potrzebne jest "zhackowanie" całego protokołu CLS.

Aha, jeśli chcecie, mogę tu wkleić szkice tego repeatera, który zrobiłem i u mnie działa.

Pozdrawiam, QuadMan

Zachęciliście mnie do zabawy, zbudowałem
    No i gdzies Ty był cały czas ?

W każdym bądź razie Twoja modyfikacja chodzi.
    Czyli kablowy repeater już mamy

Z tym radiem, cóż ja cały czas wietrze kłopoty.
    Choć, z tym uP do analizy CLS to też nie jest niewykonalne

Pozdrawiam,.
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Domyślnie

Witam ponownie.

Najpierw wklejam to, co u mnie działa ok. Układ odbiornika ma niestety też pewną wadę: dla dużych sygnałów IR następuje zbyt głębokie nasycanie 1 tranzystora, co powoduje degradację ( poszerzenie impulsów na wyjściu ), dlatego nie działa poprawnie w bezpośredniej bliskości lampki "master". U mnie "masterem" jest SU800, a i tak dioda odbiorcza musi być oddalona co najmniej 30 cm. Później można by zrobić jakiś sensowniejszy odbiornik, nawet z ARW, to nie problem.
    Układ nadajnika jest tak "rozbudowany", bo z założenie miał współpracować z odbiornikiem RF.

Teraz co do 2 fotodiod: nie twierdzę, że jest to niedobry pomysł, ale myślę że raczej zbędne, a poza tym mogą byś problemy przy różnych kątach padania błysku na nie.

Dobra, Panowie, ktoś gdzieś pisał, że zdaje się GrzesiekN zhackował protokół CLS. Czy ktoś z zainteresowanych ma może z Nim jakiś kontakt ? Gdyby udostępnił protokół ( albo może nawet jakiś soft, który napisał ), byłoby sporo szybciej.

Pozdrawiam, QuadMan
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie

Co do specyfikacji CLS, to wiem tylko tyle ile mamy w linkowanym wcześniej wątku (http://dptnt.com/2009/11/nikon-cls-a...ghting-part-i/)
    Jest tam dość sensownie to zanalizowane, i można by się pokosić o wygenerowanie swojej sekwencji z jakiegoś uP (tylko ja programowałem uP tylko w Bascomie, a nie wydaje mi się żeby to było wystarczająco szybkie).
    Ale tak z innej strony to się to wszystko robi strasznie ciasne w czasie. Trzeba by odebrać CLS z lampy, przeanalizować, przesłać radiowo, odebrać, przygotować i odtworzyć w IR. Dużo tego.

Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez tymancjo
    ...No i gdzies Ty był cały czas ?
    Przyczaiłem się .

Cytat Zamieszczone przez tymancjo
    ....Z tym radiem, cóż ja cały czas wietrze kłopoty.
    Choć, z tym uP do analizy CLS to też nie jest niewykonalne

Pozdrawiam,.
    Tomek
    No niestety to moim zdaniem jedyne wyjście. Nie miałem czasu się temu dokładnie przyjrzeć, ale nawet na pierwszy rzut oka widzę, że to spokojnie da się zrobić. Niestety, na razie prawie nic nie wiem o protokole, ale widzę, że między przedbłyskami komunikacyjnymi, pomiarowymi, a właściwym błyskiem jest sporo czasu, więc oprogramowanie uC musiałoby śledzić ramki CLS i po kilku poprawnych bitach " puszczać " całość na nadajnik IR - przy okazji można by odtwarzać dokładne - teoretyczne zależności czasowe w ramce.

Pozdrawiam, QuadMan

P.S. Tomek, znów pisaliśmy razem.

Dopiszę tylko, że przecież Pixel TR331 czy jakoś tak przecież działa. Ponoć kulawo, ale jednak. Co do softu, na uC, w asemblerze sie napisze procedury krytyczne czasowo i będzie ok.
    Ostatnio edytowane przez QuadMan ; 08-05-2010 o 18:07

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

He he Mamy kolejnego fachowca w temacie

QuadMan możesz zgrać do kompa sygnał pierwotny ( lampy ) i sygnał na wyjsciu (diody IR )z Twojego układu?

Domyślnie

Witam

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    .....QuadMan możesz zgrać do kompa sygnał pierwotny ( lampy ) i sygnał na wyjsciu (diody IR )z Twojego układu?
    Sorry, ale za bardzo nie mam czym. Korzystałem z normalnego oscyoskopu, wprawdzie cyfrowego, ale nie zapisywałem danych...

Pozdrawiam, QuadMan

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    Witam

Sorry, ale za bardzo nie mam czym. Korzystałem z normalnego oscyoskopu, wprawdzie cyfrowego, ale nie zapisywałem danych...

Pozdrawiam, QuadMan
    Dioda wpięta do karty dzłiękowej kompa i bezpłatny program Audacity jak tutaj http://dptnt.com/2009/11/nikon-cls-a...ghting-part-i/

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Układ zastosowany przez Tomka

I mój układ są do siebie podobne ( tak mi się wydaje )

[QUOTE=QuadMan;1895111][...]Podstawowym problemem u Twoim układzie jest to, że obciążeniem dla fotodiody jest złącze B-E tego tranzystora. Dla małych sygnałów mam ono za dużą impedancję dynamiczną i tym samym pogarsza bardzo odpowiedź impulsową tej fotodiody.
    Tu masz układ, który powinien działać:
    [...]

Oba układy działają, a właściwie nie działają w identyczny sposób. Mianowicie wyzwalają SB 800 w trybie SU i nie komunikują się z lampa w trybie REMOTE.
    Czy to co napisałeś „ Dla małych sygnałów mam ono za dużą impedancję dynamiczną i tym samym pogarsza bardzo odpowiedź impulsową tej fotodiody.”

Ma wpływ na przebieg tego sygnału?

U góry zapis błysku lampy sterującej, u dołu zapis diody IR. Czy przy zastosowaniu Twojego schematu, zapis IR będzie bardziej podobny do górnego zapisu błysków sterujących?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Echhhhh! Błędnie zinterpretowałem poprzednie odczyty z karty dżwiękowej, zobaczcie sami:

U góry zapis błysku sterującego z mojej lampy, u dołu zapis z http://dptnt.com/2009/11/nikon-cls-a...ghting-part-i/ (odwróciłem polaryzację swojej diody, żeby było bardziej czytelne ).
    Czyli sygnały według zapisu ( post wyżej ) powinny działać, a nie działają Co jest grane???

Strona 12 z 51 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów