Witam,
Podstawowym problemem u Twoim układzie jest to, że obciążeniem dla fotodiody jest złącze B-E tego tranzystora. Dla małych sygnałów mam ono za dużą impedancję dynamiczną i tym samym pogarsza bardzo odpowiedź impulsową tej fotodiody.Zamieszczone przez tymancjo
Tu masz układ, który powinien działać:
Ważny jest ten rezystor ( 5k1 ) pomiędzy bazą, a emiterem. No i daj kondensator 1000uF do zasilania. Aha i ten rezystor szeregowy z diodą nadawczą - musi być mały, rzędu kilku omów. Oczywiście układ ten ma masę wad, m.i.n. tragiczną czułość itd ( pewnie będzie go trzeba zbliżyć na kilkanaście- kilkadziesiąt cm do lampy "master", ale do pierwszych prób może być. A no i daj tylko jedną fotodiodę, bo 2 połączone tak jak na Twoim schemacie, to nie najlepszy pomysł.
Zachęcony przez Was, zbudowałem nieco lepszą wersję repeatera, w formie 2 modułów, z założenia mających współpracować z radiem.
Wprawdzie ten mój repeater działa ( ma też pewne wady i ograniczenia, ale o tym kiedy indziej ), to jednak prawdziwym problemem są moduły radiowe. Proste odbiorniki z FSK przy braku sygnału na wejściu niestety generują "śmieci" na wyjściu, a te śmieci z kolei blokują tor IR i uniemożliwiają poprawną pracę lampek zdalnych.
Nie chcę Was zniechęcać, ale ja nie widzę innej możliwości jak użycie uC do otworzenia sygnału bez tych śmieci. Do tego niestety potrzebne jest "zhackowanie" całego protokołu CLS.
Aha, jeśli chcecie, mogę tu wkleić szkice tego repeatera, który zrobiłem i u mnie działa.
Pozdrawiam, QuadMan
Zachęciliście mnie do zabawy, zbudowałem
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami