Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: 2 ze spacerku

Domyślnie 2 ze spacerku

nie pamietam kiedy wstawialem cos do krajobrazu, ale co tam, zawsze sie czegos naucze ...

1.

2.
    D70s, kilka słoików i chęci do nauki

Domyślnie

calkiem ladnie, bez szalu ale znosnie....tzn. jedynka (wiecej kontrastu i zycia!)......bo dwojka....hm....dla mnie kadrowo duzo lepiej ale jezeli ta farba na niebie to polowkowy filtr to go wywal i zacznij robic zdjecia bez filtra......po co filtr przy takim swietle??
    Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 23-04-2010 o 16:29 Powód: literowki

Domyślnie

na dwojce faktycznie byla szara polowka, ostre slonko i sam polarek nie dawal rady

Domyślnie

Za Grzegorzem, miałbyś całkiem fajną fotę (2) bez tego czegoś czerwonego i prostują ją bo leci w prawo.
    LED ZEPPELIN

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikonozaur Zobacz posta
    ... bo leci w prawo...
    tu bym polemizowal, moze sie tak wydawac patrzac na linie brzegowa, ale raczej jest prosto.

ale mozesz mi pomoc z tym "czyms' czerwonym bo nie moge zlokalizowac

Domyślnie

chmury z prawej i lewej strony kadru, czubki drzew po lewej i gałęzie po prawej - masz czerwono-fioletowe od tego filtra "szarego". pewnie cokin?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kordian d70 Zobacz posta
    tu bym polemizowal, moze sie tak wydawac patrzac na linie brzegowa, ale raczej jest prosto.

ale mozesz mi pomoc z tym "czyms' czerwonym bo nie moge zlokalizowac
    leci w prawo wystarczy linia przegladarki aby to stwierdzić, z fot wybieram jedynkę choć kadrowo lepsza jest dwójka ale ten zafarb.......

Domyślnie

co do filtra to nie cokin tylko nakrecany
    co do zafarbu to u mnie go nie widze wiec chyba mam cos z monitorem

co do calosci, chyba sie wkrotce wybiore raz jeszcze

BTW jakie filtry najlepiej zabrac na wycieczke?
    mam do wyboru UV, szara polowka, jakis tam ND i polar.

Domyślnie

tak na szybko, zdjecie typowo pogladowe, nie pod ocene
    tylko wywolany RAw + troszke kontastu

pytanie czy nadal macie jakis dziwny zafarb i czy sam polar wystarczy, chodzi mi mianowicie o gorna czesc kadru.
    w jaki sposob Wy uzyskujecie tak fajne efekty jesli chodzi o chmury i kolor nieba

Domyślnie

uv to raczej jako ochrona obiektywu niż jakiś tam efekt, poza tym kiepskie UV może mydlic.
    polar do wyciągnięcia chmur i niebieskości nieba, ale trzeba znać zasady używania tego filtra, tzn odpowiedni kąt względem słońca, problem pułapki polara (czyli ciemniejszej części nieba itd)
    ND służą do wydłużenia czasu naświetlania a szara połówka przyciemnia niebo - wszystko zależy od warunków w jakich fotografujesz.
    często dobre efekty przy sprzyjających warunkach daje połączenie polara i szarej połówki

więcej przeczytasz w poradniku szerokikadr

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów