Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: M42

Lightbulb

Tu coś na temat Pelenga:
    http://www.kremlinoptics.com/catalog...t__lenses.html

A tu sklep na Ukrainie który wam to może wysłać do domu, nawet bez cła, i to od razu z mocowaniem Nikona:
    http://www.dvdtechcameras.com/lens/35slrl/17/17.htm
    Mają więcej takich ciekawostek, często to nówki do M42, Nikona, P-sixa i innych systemów...
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

A co powiecie na to:
    http://www.dvdtechcameras.com/lens/35slrl/83/83.htm

Ja chyba sobie coś u nich zamówię!
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Co tak na prawdę znaczy, że z M42 nie ma pomiaru światła przez aparat? Nie działa światłomierz w aparacie?
    Pytania może mało inteligentne, ale co ma CPU w obiektywie do pomiaru światła?
    A jeśli to prawda, to czy to znaczy, że mam sobie kupić światomierz, albo wrócić do starych metod ustawiania światła ręcznie?
    Widziałem kilka super szkieł ma m42 albo P-siX i zastanawiam się nad celowością zakupu w tej sytuacji.
    Proszę o radę bardziej doświadczonych kolegów.
    D300s F80 i dodatki.

Domyślnie

Temat bumerang! Pogrzeb w archwium. I daj sobie spokoj ze szklami z mocowaniem innym niz Nikon F. Nawet Rosjanie uzywali bagnetu F w Kievie 19 (mozna dostac Arsata/Mira 20/2.8 - calkiem niezle szklo, Volne 50, Jupitera 85 i 135, chyba tez byla Volna 200/4).

Domyślnie

Grzebałem. Przeczytałem chyba wszystkie posty na temat M42 i Pentacon six. Wszędzie jest napiane, że nie ma pomiaru światła i tyle wiem. Usiłuję zrozumieć co to oznacza w praktyce.
    A przejściówek szukam, bo nie kupię ( w cenie obecnie do zaakceptowania) jasnego obiektywu powyżej 200mm. A rosyjskie lub jeszcze NRD-owskie szkła są niezłe. Wiem, bo sam używałem jeszcze z Praktiką.Lubię fotografować ptaki w locie, więc ciemny obiektyw daje cień ptaka na niebie a nie to o co mi chodzi.

Szcerze mówięc spodziewałem się odesłania do opcji szukaj, bo to najchętniej udzielana porada, ale nie zawsze uda się odszukać tę właściwą odpowiedź, więc dla kogoś kto ma to w małym palcu nie powinno być wielkim problemem napisać jak to działa. Z Nikonem mam do czynienia od niedawna, ale na tym forum odsyałanie działa wyjątkowo często. Rozpisałem się. Przepraszam
    D300s F80 i dodatki.

Domyślnie

nie ma pomiaru - oznacza nie ma pomaru i tyle. Po co ci wykład dlaczego? Sam tego nie skonstruujesz.

CPU informuje o przysłonie. Jak nie ma tej informacji, to body nie potrafi podać parametrów. W epoce bez cpu były takie naciagane dźwigienki przy bagnecie. Ale nie ma ich już w korpusach d80, 70,50 (są w d200 i d2), brak ich też w szkłach M42 lub są, ale inne, nie dają potrzebnej informacji. Dlatego nawet manualne nikkory nie dają komfortu pomiaru, bo co że ma to coś obiektyw, jak korpus d50,70,80 nie czyta tej informacji.

Używałeś szkieł pentaconowskich w analogu. A to nie to samo co teraz, nie ma takiego przełozenia na cyfrę. Cyfra to inna sprawa. Naprawdę. Liczą się połoki. Nawet niektóre obiektywy nikkora AF, a więc nie jakieś antyczne, spisywały się dobrze w analogu, a w dobie cyfry są zdecydowanie gorsze.
    Niektórzy producenci zaczeli wypuszczać nowe "stare" szkła poprawiając w nich głównie powłoki przeciwodblaskowe. To, że były dobre nie wystarcza. Muszą być super. Szczególnie przy zdjęciach ptaków w locie, gdzie robisz jakby pod światło, bo niebo jest tłem zdjęcia.
    Będziesz się musiał zrujnować na nowsze szkło, najlepiej z silnikiem ze wzgledu na szybki AF.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ta dzwigienka jest tez w d50 (nikkor 50 ma taki rant na obudowie - musi byc f22 ustawione zeby rant wepchal ta dzwigienke do konca- wtedy domyka przeslone i body moze ja otwierac elektromagnetycznie z wnetrza bagnetu)
    d200 i d2cos_tam tez nie uzywaja jej do czytania przeslony - do tego to jest opcja custom lens w menu

a jesli ci chodzi o ta wajche wystajaca z kominka wizjera ktora zaczepiala o taka szerbinke na obiektywie - to nikon juz chyba tego nie stosuje od 30lat

Domyślnie

wprowadzane w menu jest tylko określana jasność obiektywu (i ogniskowa). A użyta wartość robocza zastosowana na manualu skąd?? Ona brana jest własnie z położenia tej dźwigni.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dzięki Jacek_z za informację. Wynika z tego, że tylko jasny, szybkoostrzący Nikkor jest w stanie zrobić dobre zdjęcie ptaka w locie. Widzę, że bez poważnej rozmowy z drugą połową się nie obejdzie . A czy ktoś zna dobry komis foto w Warszawie? Taki, że można pójść dotknąć, przymierzyć. Tylko nie e-oko, bo zdzierają nieludzko.
    Ostatnio edytowane przez darekzaw ; 04-12-2006 o 10:57 Powód: Poprawka
    D300s F80 i dodatki.

Domyślnie

Jacek_Z - sorry - faktiko w d200 cycek kreci sie na pierscieniu wokol gniazda obiektywu
    wd50/70 swintuchy zostawili go tylko zeby f max dociskalo - ja tu wietrze jakis spisek

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów