Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Domyślnie

czysta logika bo elektrykiem nie jestem.
    szczypie na jezyku - jest tam jakas energia
    nie szczypie na jezyku - niema energii

Domyślnie

Ja wiem. Sorry, ale aparat troszkę pobiera i przy słabym naładowaniu napięcie tak przysiądzie, że dalej już nic.
    Nie zakładam trudniejszego przypadku: rezystancji wewnętrznej ogniwa. Tak miałem, gdy D700 próbowałem uruchomić z BC-55 (zamiennik "3e" za 50zł ale polimerowy), choć D80 wcześniej na nim śmigał bez zastrzeżeń: aparat nie dawał sie uruchomić, choć akumulator w pełni naładowany, po którejś próbie udało się, ale na następny dzień - to samo. Dałem sobie spokój i założyłem oryginał.

Trzeba by podłączyć na chwilę jakąś żaróweczkę od latarki i w tym czasie pomierzyć napięcie: jeśli trzyma 7.4V to powinno być ok. Jeśli jednak ma mniej, to albo ładowarka, albo ilość ładowań (ok. 2 tys.) zbliża się do granicy dla "Li-ion" (ok. 3 lat).

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Ladowarka jest git bo inne baterie laduje bez problemow.
    niebardzo mam jak sprawdzic napiecie przez to ze nie mieszkam w polsce i zasob znajomych dosc ograniczony. sprobuje znalezc jakiegos przydroznego elektryka z narzedziami, zawsze to lepiej niz kupowac nowa bo w chinach to za cholere nie wiadomo co kupujesz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariuszzz Zobacz posta
    Ostatnio cały czas robilem foty na zapasowym aku Phottixa (swoja drogą super aku), oryginalny Nikon lezał w plecaku ok. miesiąca. Zapas sie rozładował to naładowałem Nikona. I nagle lipa....wrzucam naładowany aku do aparatu a tu zadnej reakcji, kompletnie nic. Jakby byl rozladowany (dioda w ładowarce wskazywala ze naladowany). Zmienilem na Phottixa i wszystko działa. Podładowalem jeszcze przez godzine Nikona (pomimo zapalonej lampki)....ale dalej lipa. Body to D300 z przebiegiem zaledwie 6tyś. To mozliwe zeby aku juz padł??? Jest na to gwarancja?
    Miałem identyczny problem: naładowana podróbka, wkładam do D300... i nic.
    Ten sam aku w D50 działą bez problemu.
    Czyli wniosek - padł scalak wewnątrz aku informujący aparat o swojej obecności i naładowaniu.
    tedd
    D cośtam + stos szkła, metalu i innego badziewia
    www.fotopodhale.net

Domyślnie

Mialem swego czasu problemy z batery packiem do Nikona d80, a wlasciwie z akumulatorami chinskimi. W gripie siedzial 1 oryginlal i 1 chinski zamiennik. Mialem z tego tytulu same problemy lacznie z kompletnym brakiem zasilania, nie mowiac o zawieszeniach aparatu i innych. Po tych akcjach obiecalem sobie nigdy w zyciu nie uzywac chinskich zamiennikow. Nadmienie, ze zamienniki mialy ok. polowe pojemnosci oryginalow. Do tej pory trzymam sie tej reguly i jestem szczesliwy. ZAmienniki kosztowaly 70 zl, wiec byly zupelnie nieoplacalne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tedd Zobacz posta
    Miałem identyczny problem: naładowana podróbka, wkładam do D300... i nic.
    Ten sam aku w D50 działą bez problemu.
    Czyli wniosek - padł scalak wewnątrz aku informujący aparat o swojej obecności i naładowaniu.
    Ja mam to samo. Zamiennik naładowany, napięcie 8.3 V ładowarka już go nie ładuje a w d300s pokazuje, że rozładowany. Nie można uruchomić aparatu. Drugi aku tej firmy działa bez zastrzeżeń jak również 2 aku do d5000 tej samej firmy sprawowały się wyśmienicie. Niestety rozrzut jakościowy jest spory jednak jakie pieniądze taka jakość i z tym trzeba się liczyć decydując się na zamiennik. Ja spróbuję swój zareklamować bo to nówka sztuka.

Domyślnie

Lepiej kupić raz, a porządnie i żyć bez stresu.
    @Winio jaka firma?
    How much can you know about yourself if you've never been in a fight?

Domyślnie

Whiteenergy by 4WORLD. Na cztery szt. z tej firmy 1 padnięty. Cena około 65 zł więc w porównaniu do oryginału, który kosztuje ok. 250 zł jest dość atrakcyjna jednak trzeba być przygotowanym, że może być niespodzianka. Jeśli chodzi o pojemność to porównywalna a w przypadku d5000 nawet nieco wyższa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Modron Zobacz posta
    czysta logika bo elektrykiem nie jestem.
    szczypie na jezyku - jest tam jakas energia
    nie szczypie na jezyku - niema energii
    Dobre

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    No właśnie, jak to w końcu jest - w necie przeważają opinie, że aku li-ion powinien być naładowany, gdy ma dłużej leżeć bezczynnie. I tak to do tej pory robiłem, ale parę dni temu zajrzałem do instrukcji aku EN-EL4a, a tu jak byk pisze: "w przypadku nieużywania akumulatora przez dłuższy czas rozładuj go do końca i w takim stanie przechowuj, a naładuj powtórnie krótko przed użyciem".
    Generalnie akumulator litowo-jonowy należy przechowywać w stanie rozładowanym (nie mniej niż 3V na ogniwo), w niskiej temperaturze. Tak przechowywany akumulator należy okresowo doładować i ponownie rozładować przed dłuższym okresem przechowywania.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów