Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barto28 Zobacz posta
    Mam takie troszke dziwne pytanie jezeli sa 2 aku EN-EL3e w gripie i np jak rozladuje sie calkowicie 1 aku to przechodzi automatycznie na drugi i czy wtedy wyciagacie to 1 aku i ladujecie czy czekacie jak padnie ten drugi?

tak przechodzi automatycznie na drugi.....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hddk Zobacz posta
    takie urządzenie jak Voltomierz/miernik napięcia/miernik uniwersalny znasz? Przykładasz końcówki tego do skrajnych styków aku (środkowy daje tylko info o do body wiec nie ważny) i pokazuje ci napięcie. Zwarcie polega na połączeniu kabelkiem/drucikiem/spinaczem biurowym biegumów skrajnych aku "+" z "-"
    No i niestety napięcie 0. Zwarcie tez nic nie dało Najgorsze ze pojecia nie mam co sie mogło stać :/
    D300+N50 f/1.8+N55-200VR+S18-50 f/2.8+SB600+jakieś tam szpargały

Domyślnie

No, to padnięty, nic nie poradzisz.

Gdzieś czytałem regeneracji ogniw typu li-ion, ale, mimo wysokiej ceny nowego aku, wydaje mi się, że byłoby to bez sensu.

Domyślnie

takiego akku nie zregenerujesz bo wątpię żebyś znalazł takie ogniwa na rynku.
    Ja jeszcze spróbował bym pobudzić akumulator ( "połechtaj" go 12V - krótkotrwale dosłownie parosekundowo dotykaj styków i podłącz do ładowania).
    Coś musiało być przyczyną tego stanu, akumulator który leży miesiąc w plecaku co najwyżej straciłby parę % a nie by umarł, może zwarło coś na dłużej i spaliłeś elektronikę w baterii.

Domyślnie

Jak napisał Pyras, zrób mu terapię szokową, większym napięciem, może się obudzi z letargu.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariuszzz Zobacz posta
    Ostatnio cały czas robilem foty na zapasowym aku Phottixa (swoja drogą super aku), oryginalny Nikon lezał w plecaku ok. miesiąca. ...
    Trochę to lekkomyślne... ...przecież nic nie przeszkadza używać ich na przemian.
    Ja codziennie ładuję i codziennie zamieniam. Te 2 tys. ładowań... ...ho-ho... ...nawet przy 800-set - ponad 2 lata !

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

lekkomyślne było by nie używanie akumulatora pół roku a nie miesiąc. Akumulator również ma gwarancje tylko nie pamiętam czy 3 czy 6 miesięcy od daty zakupu aparatu. Nie ma możliwości aby coś co jest kupione legalnie w sklepie (czyt. nowe) nie miało gwarancji, w najgorszym przypadku jest jeszcze rękojmia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PyRaS Zobacz posta
    takiego akku nie zregenerujesz bo wątpię żebyś znalazł takie ogniwa na rynku.
    Ja jeszcze spróbował bym pobudzić akumulator ( "połechtaj" go 12V - krótkotrwale dosłownie parosekundowo dotykaj styków i podłącz do ładowania).
    czyli np. kabelki od akumulatora samochodowego do nikona?
    D300+N50 f/1.8+N55-200VR+S18-50 f/2.8+SB600+jakieś tam szpargały

Domyślnie

mi też padł dwa dni temu, oryginał - a wstrętna tania tandetna podróba - dalej działa
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

hehe akumulatorem samochodowym to tak nie bardzo , ponieważ nie samo napięcie w tym wypadku zaszkodzi akumulatorkowi co prąd który jest w akku samochodowym, polecam najlepiej jakiś zasilacz 12V chociaż myślę, że i 15V nie uszkodzi elektroniki w akku (zasilacz od laptopa, albo innego urządzenia chyba że masz dojście do zasilacza laboratoryjnego )
    D90 i parę gratów

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów