Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RBT Zobacz posta
    Generalnie akumulator litowo-jonowy należy przechowywać w stanie rozładowanym (nie mniej niż 3V na ogniwo), w niskiej temperaturze. Tak przechowywany akumulator należy okresowo doładować i ponownie rozładować przed dłuższym okresem przechowywania.
    BZDURA. Naładowany li-ion ma 4,2, rozładowany 3,6. 3.0 to skrajne rozładowanie i zgon baterii, wiele ładowarek takiej baterii nawet nie będzie w stanie wzbudzić. Mało tego - czym chcesz rozładować ogniwo do 3.0 skoro przy 3.6 aparat się nie włączy? Żarówką?
    D300s | N17-55 | S10-20/4-5,6 | SG3-IR | Marumi CPL Super DHG | Velbon cx-888 | Tamrac Pro 12 | Tamrac System 3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cervandes Zobacz posta
    BZDURA. Naładowany li-ion ma 4,2, rozładowany 3,6. 3.0 to skrajne rozładowanie i zgon baterii, wiele ładowarek takiej baterii nawet nie będzie w stanie wzbudzić. Mało tego - czym chcesz rozładować ogniwo do 3.0 skoro przy 3.6 aparat się nie włączy? Żarówką?
    Akurat rozładowuję nie żarówką a diodą. To w latarkach.
    Podałem wielkość 3V jako graniczną podczas przechowywania i jeśli nie będziemy wyładowywać niżej nic się nie stanie. Nigdy nie mierzyłem przy jakim napięciu aparaty Nikona odłączają zasilanie, jednak Nikon zaleca przechowywanie ROZŁADOWANEGO akumulatora. Podczas przechowywania napięcia spada...
    Napięcie 4,2V owszem czasem osiąga, ale tylko w końcowym czasie ładowania. Po naładowaniu napięcie szybko spada do wielkości ok 3,9-4V.
    P.S. Skrajne rozładowanie to 0V. 3V to wielkość graniczna poniżej której ogniwo nie powinno być rozładowywane. Większość ogniw 18650 z zabezpieczeniem pozwala je rozładować do ok. 3V, po czym odcina zasilanie.
    Ostatnio edytowane przez RBT ; 05-01-2011 o 20:32

Domyślnie

Mam takie troszke dziwne pytanie jezeli sa 2 aku EN-EL3e w gripie i np jak rozladuje sie calkowicie 1 aku to przechodzi automatycznie na drugi i czy wtedy wyciagacie to 1 aku i ladujecie czy czekacie jak padnie ten drugi?
    FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barto28 Zobacz posta
    Mam takie troszke dziwne pytanie jezeli sa 2 aku EN-EL3e w gripie i np jak rozladuje sie calkowicie 1 aku to przechodzi automatycznie na drugi i czy wtedy wyciagacie to 1 aku i ladujecie czy czekacie jak padnie ten drugi?

tak przechodzi automatycznie na drugi.....

Domyślnie

Przy kotlecie potrzebuje mieć pewność że mi nie braknie zasilania w nieoczekiwanym momencie, więc jak się jeden w gripie rozładuje to od razu w miarę możliwości idzie do ładowarki a na jego miejsce wchodzi naładowany itd
    D750x2|N24-70/2.8|N35/1.8|N50/1.8|N85/1.8|N180/2.8D|SB900,SB910|Lowepro

Domyślnie

No, to padnięty, nic nie poradzisz.

Gdzieś czytałem regeneracji ogniw typu li-ion, ale, mimo wysokiej ceny nowego aku, wydaje mi się, że byłoby to bez sensu.

Domyślnie

takiego akku nie zregenerujesz bo wątpię żebyś znalazł takie ogniwa na rynku.
    Ja jeszcze spróbował bym pobudzić akumulator ( "połechtaj" go 12V - krótkotrwale dosłownie parosekundowo dotykaj styków i podłącz do ładowania).
    Coś musiało być przyczyną tego stanu, akumulator który leży miesiąc w plecaku co najwyżej straciłby parę % a nie by umarł, może zwarło coś na dłużej i spaliłeś elektronikę w baterii.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PyRaS Zobacz posta
    takiego akku nie zregenerujesz bo wątpię żebyś znalazł takie ogniwa na rynku.
    Ja jeszcze spróbował bym pobudzić akumulator ( "połechtaj" go 12V - krótkotrwale dosłownie parosekundowo dotykaj styków i podłącz do ładowania).
    czyli np. kabelki od akumulatora samochodowego do nikona?
    D300+N50 f/1.8+N55-200VR+S18-50 f/2.8+SB600+jakieś tam szpargały

Domyślnie

Jak napisał Pyras, zrób mu terapię szokową, większym napięciem, może się obudzi z letargu.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariuszzz Zobacz posta
    Ostatnio cały czas robilem foty na zapasowym aku Phottixa (swoja drogą super aku), oryginalny Nikon lezał w plecaku ok. miesiąca. ...
    Trochę to lekkomyślne... ...przecież nic nie przeszkadza używać ich na przemian.
    Ja codziennie ładuję i codziennie zamieniam. Te 2 tys. ładowań... ...ho-ho... ...nawet przy 800-set - ponad 2 lata !

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów