Szukaj
D300s | N17-55 | S10-20/4-5,6 | SG3-IR | Marumi CPL Super DHG | Velbon cx-888 | Tamrac Pro 12 | Tamrac System 3
Akurat rozładowuję nie żarówką a diodą. To w latarkach.
Podałem wielkość 3V jako graniczną podczas przechowywania i jeśli nie będziemy wyładowywać niżej nic się nie stanie. Nigdy nie mierzyłem przy jakim napięciu aparaty Nikona odłączają zasilanie, jednak Nikon zaleca przechowywanie ROZŁADOWANEGO akumulatora. Podczas przechowywania napięcia spada...
Napięcie 4,2V owszem czasem osiąga, ale tylko w końcowym czasie ładowania. Po naładowaniu napięcie szybko spada do wielkości ok 3,9-4V.
P.S. Skrajne rozładowanie to 0V. 3V to wielkość graniczna poniżej której ogniwo nie powinno być rozładowywane. Większość ogniw 18650 z zabezpieczeniem pozwala je rozładować do ok. 3V, po czym odcina zasilanie.
Ostatnio edytowane przez RBT ; 05-01-2011 o 20:32
Mam takie troszke dziwne pytaniejezeli sa 2 aku EN-EL3e w gripie i np jak rozladuje sie calkowicie 1 aku to przechodzi automatycznie na drugi i czy wtedy wyciagacie to 1 aku i ladujecie czy czekacie jak padnie ten drugi?
![]()
FX
Przy kotlecie potrzebuje mieć pewność że mi nie braknie zasilania w nieoczekiwanym momencie, więc jak się jeden w gripie rozładuje to od razu w miarę możliwości idzie do ładowarki a na jego miejsce wchodzi naładowany itd![]()
D750x2|N24-70/2.8|N35/1.8|N50/1.8|N85/1.8|N180/2.8D|SB900,SB910|Lowepro
No, to padnięty, nic nie poradzisz.
Gdzieś czytałem regeneracji ogniw typu li-ion, ale, mimo wysokiej ceny nowego aku, wydaje mi się, że byłoby to bez sensu.
takiego akku nie zregenerujesz bo wątpię żebyś znalazł takie ogniwa na rynku.
Ja jeszcze spróbował bym pobudzić akumulator ( "połechtaj" go 12V - krótkotrwale dosłownie parosekundowo dotykaj styków i podłącz do ładowania).
Coś musiało być przyczyną tego stanu, akumulator który leży miesiąc w plecaku co najwyżej straciłby parę % a nie by umarł, może zwarło coś na dłużej i spaliłeś elektronikę w baterii.
Jak napisał Pyras, zrób mu terapię szokową, większym napięciem, może się obudzi z letargu.
Skontaktuj się z nami