Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Paulina spacerowo

miał być po prostu ładny portret. Będę wdzięczna za uwagi, bo fotografowanie innych idzie mi troszeczkę gorzej niż autoportrety

D300s, F4s + N 80-200/f 2.8 D ED, N 35-70/f 2.8 D, N 50/f 1.8 D, T17-50/f 2.8, SB900

Domyślnie

witam..
    cos ze skora niefajnie poza tym ostry cieć tnie szyje.Ale z ta modelka - przyszlość świetlana - ALE z miekkim swiatlem
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

ładna modelka ale światło za ostre niestety.
    http://facebook.com/fotomagik
    D700 + N70-200/2.8 + N20/2.8 + N50/1.8 + N85/1.8 + N135/2.8 + S15/3.5 + SB900 i kilka innych pierdół

Domyślnie

Może tak... modelka ok, ale zdjęcie na nie. Problem ze światłem przede wszystkim, a dziewczyna mam wrażenie, że Ci nie ufa do końca. Zdjęcie też lekko przeostrzone (lub skan).

Domyślnie

dzięki za opinie, osobiście podobało mi się jak to światło modeluje twarz, a cień na szyi nie przeszkadzał mi, ale jasne, że lepiej byłoby bez niego.

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    dziewczyna mam wrażenie, że Ci nie ufa do końca.
    przynajmniej udało mi się uchwycić rys psychologiczny ps. zdjęcie jest z cyfry.

wrzucam jeszcze w kolorze, w bardziej miękkim świetle:
    2.
    D300s, F4s + N 80-200/f 2.8 D ED, N 35-70/f 2.8 D, N 50/f 1.8 D, T17-50/f 2.8, SB900

Domyślnie

Lepiej, rys psychologiczny nie uległ zmianie, ale przesadziłaś chyba lekko z oczami (krzywymi).
    Piszesz o modelowaniu twarzy przez światło, to teraz krótka analiza może? Czy światło ostre, dające przepalenia lepiej wymodeluje nam twarz, niż rozproszone? Porównajmy! Spójrz na jasny policzek na jedynce i dwójce. Bryły lepiej wymodelujesz w rozproszonym świetle chyba (nie jestem plastykiem), natomiast co innego, jeżeli chcesz pokazać fakturę. Przy ostrym bocznym świetle, idealnie pokażesz pory, grudki, gęsią skórkę na szyi, spękane usta. Znów możesz porównać te zdjęcia. Tylko czy to chcemy pokazać w portrecie?

PS. Do tego w rozproszonym świetle zyskujesz na miękkich cieniach - co widać na cieniach od włosów, m.in. Również cienie zmarszczek będą łagodniejsze, a worki pod oczami, czy cień brwi mniej dokuczliwe. Zobacz choćby jak bardzo dolna powieka została podkreślona na jedynce. To zwykle jest duża wada w portrecie kobiecym.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 20-04-2010 o 19:33

Domyślnie miekko

teraz duzo lepiej widac architekture twarzy,zresztą całkiem atrakcyjną.ten nadmiar ostrego swiatla ukryl plastyke & architekture....ale wiesz - na lewy policzek nie swiecilbym tak mocno - z 1/2 EV mniej albo zblurowac lekko skore. tak mi sie wydaje,ale Ty jestes Autorką i decydujesz
    powodzenia
    st.
    Ostatnio edytowane przez fotouśmieszek ; 21-04-2010 o 21:24
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Uprawnienia umieszczania postów