Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolska

Domyślnie kalibracja monitora

Podpowie ktoś jak zainstalować ADOBE GAMMA do VISTY lub WINDOWSA 7 ?

Domyślnie

skoro już taki wątek jest założony to się podepnę; Znacie może jakiś dobry zewnętrzny program to kalibracji monitora?? Obecnie użytkuję CS4 i Adobe gammy tam nie ma a zależy mi na uzyskaniu względnej zgodności pomiędzy tym co widzę na monitorze a tym co widzę na odbitce z labu (oczywiście zdaję sobie sprawę, że taka kalibracja programowa to rozwiązanie pośrednie i nic nie zastąpi porządnej kalibracji sprzętowej).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lex Zobacz posta
    skoro już taki wątek jest założony to się podepnę; Znacie może jakiś dobry zewnętrzny program to kalibracji monitora?? Obecnie użytkuję CS4 i Adobe gammy tam nie ma a zależy mi na uzyskaniu względnej zgodności pomiędzy tym co widzę na monitorze a tym co widzę na odbitce z labu (oczywiście zdaję sobie sprawę, że taka kalibracja programowa to rozwiązanie pośrednie i nic nie zastąpi porządnej kalibracji sprzętowej).
    Kalibracja programowa również wymaga "sprzętu" w postaci czujnika. Na oko, to jak mówią, chłop w szpitalu...
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Tom01 - ma rację. Najpierw odpowiedni sprzęt a potem kalibracja. Monitor, kalibrator i dobre oko.
    Piter

Domyślnie

Mam pytanie - jaką temperaturę należy ustawić na monitorze, ja mam wybór 9300, 6500, 5500, sRGB i User Preset osobno dla R, G i B?

Domyślnie

sugerowałbym sRGB - ja tak mam przynajmniej
    zaznaczam, ze sie nie znam

Domyślnie

Przyzwyczaiłem się do 9300 i sRGB wydaje mi się trochę żółte, ale może warto zmienić nawyki.

Domyślnie

9300K to temperatura a sRGB przestrzeń barwna, więc niespecjalnie te wielkości mają coś wspólnego. Może tylko tyle, że w tym standardzie przyjętym punktem bieli jest skorelowana temperatura barwowa 6500K. Taka wartość jest najczęściej spotykana jako naturalna temperatura podświetlenia w monitorach LCD. Przy tym nastawieniu monitor ma najmniejsze defekty.

Teoretycznie można pracować przy dowolnej temperaturze, wszak oko się adaptuje. Praktyka wskazuje jednak, że najlepszą "naturalność" barw, na monitorach, większość ludzi widzi przy zakresie 5500-6500K. 5500K jest najczęściej nie do użycia, gdyż 95% monitorów zaczyna żółknąć. Więcej jest wskazane do prezentacji monitora na wystawie. Wówczas niebieska biel wydaje się bardziej jaskrawa. Coś jak niebieskie żarówki samochodowe imitujące lampy xenonowe.

PS. Proszę pamiętać, że wartość nastawiona w menu najcześciej nie ma nic wspólnego z tym jaka rzeczywiście jest temperatura na ekranie. Błąd w monitorach klasy popularnej może wynosić plus/minus 400-1000K.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Swego czasu na spółkę z kilkoma userami zakupiliśmy kalibrator Colormunki. Pierwszorzędna maszyna do amatorskich zadań. Polecam potrafi również profilować drukarkę.
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów