Close

Zobacz wyniki ankiety: Czy ISO w starym D80 na dzisiejsze czasy Daje radę ?

Głosujących
110. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak, daję radę.

80 72,73%
  • Nie, Kaszana, nic więcej.

30 27,27%
Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Exclamation D80 Jak wycisnąć 7 poty z wysokiego ISO ?

Witam, pytanie moje kieruje do doświadczonych użytkowników d80, którzy mogli by mi pomóc, a mianowicie, poradzić, jakie ustawienia, nasycenia, kontrastów, odszumowania itp, itd najlepiej zastosować w Nikonie D80 by wycisnąć z niego jak najmniejszy szumy na wysokich iso 1600 i 3200.

Pozdrawiam !

Domyślnie

Zmienić na D3
    A poważnie. Żadne specjalne "wyciskanie" nie istnieje. Można kombinować ustawieniami, odszumianiem ale to za bardzo nic nie da. Taka jest konstrukcja aparatu. Gdyby były jakieś sztuczki, to nikt by nie kupował nowszych modeli puszek.
    Sądzę, iż za 10 lat będzie taki sam post na forum, z drobna zmianą
    D3x/s Jak wycisnąć 7 poty z wysokiego ISO ?
    A ja napiszę:
    Zmienić na D7
    Ostatnio edytowane przez amirez ; 12-04-2010 o 18:41
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

ale wiadomo, że przy różnych ustawieniach wyostrzenia, nasycenia, szumy mogą wzrastać lub spadać.

Domyślnie

odszumiać w CNX selektywnie obszary na których szum jest mniej/bardziej widoczny, przyłożyć się do prawidłowego naświetlenia, w końcu zainwestować w jasne tanie szkło (N50 1,8, N35 1,8, Tamron 17-50 2, cudów nie ma, i praw fizyki nie przeskoczyć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomaSzSz Zobacz posta
    Witam, pytanie moje kieruje do doświadczonych użytkowników d80, którzy mogli by mi pomóc, a mianowicie, poradzić, jakie ustawienia, nasycenia, kontrastów, odszumowania itp, itd najlepiej zastosować w Nikonie D80 by wycisnąć z niego jak najmniejszy szumy na wysokich iso 1600 i 3200.

Pozdrawiam !
    Dam Ci prosty przepis jak wyleczyć się się z szumów na wysokim ISO z D80-tki. Wywołać zdjęcia na papier Myślę, że będziesz zaskoczony na plus
    Ewentualnie można pliki potraktować jeszcze programem do odszumiania typu Neat Image.
    Wywoływałem swego czasu pliki z kosza z tej puszki, ISO1600 i jeszcze sporo wyciągane z NEFa, potraktowałem Neat Image i dałem do labu (odbitki 10x15), naprawdę bardzo dobrze to wygląda.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Dam Ci prosty przepis jak wyleczyć się się z szumów na wysokim ISO z D80-tki. Wywołać zdjęcia na papier Myślę, że będziesz zaskoczony na plus
    http://www.flickr.com/photos/paragas...7615161194354/
    200mm @ f/2.8, 1/60s, ISO1600. W ACR ciągnięte +1EV w górę, żeby było cokolwiek widać.
    Zrobiłem z tego odbitkę 20x30, wyszła bezbłędnie.
    Ostatnio edytowane przez PaRaGaS ; 13-04-2010 o 00:09
    Marek Piotr Praski a.k.a. PaRaGaS
    D80+T17-50/2.8+S30/1.4+N50/1.8+N80-200/2.8+Tair135/2.8+SB-800+Tenba Messenger
    Last.fm | www.marekpraski.pl

Domyślnie

Nigdy nie używam w D80 ISO3200 ale uważam, że 1600 jest może nie całkowicie ale jednak używalne. Jest jedynie mniej tolerancyjne na niedoświetlenie. Wszystko zależy jeszcze od przeznaczenia danego zdjęcia. Jeśli ma powstać z niego odbitka 10x15, czy nawet 20x30 to nie ma problemu. Gorzej gdy ogląda się zdjęcie w powiększeniu 1:1. Mi jakoś nie rzucał się w oczy szum, gdy oglądałem zdjęcie z ISO1600 na 37 calowym ekranie telewizora.
    Mogę podać jeszcze jeden sposób na leczenie dolegliwości związanych z szumami. Ja, gdy zaczynają mi one przeszkadzać, oglądam zdjęcia zrobione moim kompaktem na ISO200 (tam wyższego nie używałem), przy średnich warunkach oświetleniowych.
    D80 może i szumi ale trzeba mu (czy jej?) przyznać, że szum ten jest jednolity i nie razi aż tak mocno.
    Choć pewnie moje zdanie było by inne gdybym poużywał przez jakiś czas czegoś z matrycą CMOS.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PaRaGaS Zobacz posta
    http://www.flickr.com/photos/paragas...7615161194354/
    200mm @ f/2.8, 1/60s, ISO1600. W ACR ciągnięte +1EV w górę, żeby było cokolwiek widać.
    Zrobiłem z tego odbitkę 20x30, wyszła bezbłędnie.
    Bo Ty żyjesz w poprzedniej epoce. Zdjęć już nie woła się na papierze, tylko ogląda 1:1 na LCD. Z fotografii powoli robi się dyscyplina sportowa
    Niestety już nie fotografuję, gdyż każdy jest lepszy ode mnie, ale miło mi pozostać w sympatycznym gronie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nem Zobacz posta
    Z fotografii powoli robi się dyscyplina sportowa
    Jest w tym sporo prawdy, niestety.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Jest w tym sporo prawdy, niestety.
    Kto pierwszy wyczyści mi portfel, dość powszechna konkurencja.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów