Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: SB-800 pytanie

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kisio Zobacz posta
    Nie chciałbym być złośliwy ale może uprzedź PM, że nie bardzo wiesz jak swój sprzęt obsługiwać.. ;/
    Gdybym wiedziała to bym nie pytała
    A skoro nie chcesz pomóc to się nie udzielaj bo nic do tematu nie wnosisz
    Ostatnio edytowane przez Ania84 ; 10-05-2010 o 12:07

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Jak mało światła zastanego otwierasz przysłonę ale wtedy jest mała GO co stanowi plus lub minus. Jeśli na ostro to przymykasz f ale jak mało światła to ratujesz się zwiększając iso.
    PS
    Kisio niestety ale ma rację.

Domyślnie

a co z lampą zewnętrzną?
    korzystać z niej gdy czasy oscylowały będą w granicach 1/100s ?

Domyślnie

Wg mnie 1/100s to wyśmienity czas.... ale to tak wg mnie, bo jest on moim wymarzonym czasem
    D700 + N35/2D

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

co to znaczy oscylowały masakra jakaś. To zależy od aparatu. Jeśli masz najnowsze trendy z nikonowskiej stajni to podnosisz iso i robisz tak aby zdjęcie wyszło nieporuszone ostre i Bóg wie jeszcze jakie. Jeśli jest ciemno jak w .... to podpinasz 800 tke do tego stroisz iso i inne parametry tak aby w miarę pogodzić światło sztuczne z zastanym.

Domyślnie

Przy 1/100s zdjęcie musi wyjść ostre. Pisząc o lampie miałam na myśli rozjaśnienie cieni.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ania84 Zobacz posta
    Przy 1/100s zdjęcie musi wyjść ostre. Pisząc o lampie miałam na myśli rozjaśnienie cieni.
    Wcale nie musi. Ostrość nie zależy tylko od czasu naświetlania. Znaczenie ma ogniskowa w korelacji z czasem naświetlania, celność AF, pewność trzymania aparatu i takie tam inne duperele.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tommii Zobacz posta
    Wcale nie musi. Ostrość nie zależy tylko od czasu naświetlania. Znaczenie ma ogniskowa w korelacji z czasem naświetlania, celność AF, pewność trzymania aparatu i takie tam inne duperele.
    Dokładnie tak.
    Zrób ostre zdjęcie z czasem 1/100s przy ogniskowej 300mm bez VR - będziesz mistrzynią
    prawie wszystko o microstockach
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Z tego co pamiętam to aby zrobić nieporuszone zdjęcie z ręki mnożymy ogniskową 1.5 raza, więc wychodzi, że dla szkła 35mm trzeba jakieś 1/70, bo trzeba liczyć jeszcze crop, ale to też tylko sucha teoria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek20stencel5 Zobacz posta
    Z tego co pamiętam to aby zrobić nieporuszone zdjęcie z ręki mnożymy ogniskową 1.5 raza, więc wychodzi, że dla szkła 35mm trzeba jakieś 1/70, bo trzeba liczyć jeszcze crop, ale to też tylko sucha teoria
    Tylko raz mnożymy x1,5. Dla 35mm na DX to da ok. 1/50s.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów