Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: macewa

anty
    Gość

Domyślnie macewa

Domyślnie

jest ciemno niestety . ponuro . zdjecie niedoswietlone
    ucialbym nieco dolu a glebia ostrosci kierowal wzrok widza na konkretny nagrobek
    POZDROWIENIA

'' Fotografie są jak cebula --- mają warstwy '' Shrek

anty
    Gość

Domyślnie

dzięki za komentarz, w następnych fotkach postaram się zwracać uwagę na wspomniane rzeczy.
    chociaż u mnie na monitorze wydaje się jasność w porządku, przy ustawianiu fotki na kompie kierować się bardziej histogramem niż wzrokiem?
    rozumie, że kalibracja monitora tutaj dużo daje, ale jak jest z ustawieniem na innych moich zdjęciach? czy bawić się jeszcze z kalibracją monitora?
    czy jeśli by było więcej światła nie wypalałoby za bardzo śniegu, nie byłby za płaski?

Oszczędny w słowach Awatar mendzik
    Miasto
    Dublin - Kraków

Domyślnie

Być może doświadczeni mnie zaraz poprawią ale ja uważam, że powinieneś oprzeć się głównie na histogramie jeśli chodzi o elementy prześwietlone/niedoświetlone ale równocześnie zachować zdrowy rozsądek i spojrzeć na zdjęcie jako całość i ew. czasem zignorować wskazania histogramu.

Nie odbierz tego źle (bo zdjęcie mnie nie ujęło) ale jedno przesunięcie histogramu poprawia mz na + jasność foty. (Czy na Twoim monitorze wygląda taki wariant na zbyt jasny?)
    Przykład poniżej
    Oczywiście można się bawić kontrastami, burnami itp itd - ale tutaj przykład jak wygląda ta sama fotka w wersji "jaśniejszej" mz.
    Ostatnio edytowane przez mendzik ; 19-04-2010 o 20:27
    Mendzik | Nikon D80 + N70-300VR + T17-50VC

Uprawnienia umieszczania postów