Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 60

Wątek: Małe auto ...

Domyślnie

Zdecydowanie jedna rzecz - za jasno. Osobiście bardzo lubię jasne zdjęcia, ale tutaj niestety w przypadku 1 i 2 skutkuje to plackami z przebarwioną skórą. Niestety takie zdjęcia są technicznie do kosza i należałoby wywołać je jeszcze raz z RAWa (o ile masz - choć też nie mam przekonania, czy będzie to można wyciągnąć.) lub po prostu zrobić z innymi ustawieniami. 3 i 4 są w miarę ok.

Jeszcze co do pierwszych dwóch - a może to wynika z postprocesu ? Przykładowo 2 jest bardzo kontrastowa, co widać po włosach - ciemne obszary są prawie czarne (co też nie jest za dobre). A jeżeli chodzi o jedynkę - zauważ jak bardzo różni się od reszty pod względem balansu bieli - tło, które jest białe, zakładam, wpada tutaj w cyjan.

Ja wiem, że może się czepiam, ale wg mnie zdjęcia - szczególnie tego typu - powinny być wolne od wad technicznych (niby drobnych, a jednak psujących odbiór). Poza tym zasady można łamać, ale świadomie

Swoją drogą jakbyś miała NEFy, to z chęcią zerknąłbym (pewnie inni też) i spróbowalibyśmy powalczyć z postprocesem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbed Zobacz posta
    Jesteś najbardziej rozpoznawalna na naszym forum jeśli chodzi o piękne autoportrety więc takie zdanie ni powinno Cię dziwić
    ha ha

Domyślnie

za Zbigniewem co do jasności, 1 bardzo ładna...

Domyślnie

Dziękuję za ocene, choć muszę przyznać, że u siebie na monitorze nie widzę żadnych plam na twarzy na 1 i 2 zdjęciu, i że właśnie o taką jasność tak naprawdę mi chodziło.
    Dla porównania wrzucam te zdjęcia bez żadnej obróbki, nawet nie wykadrowane, myślę, że i tak niewiele przy nich majstrowałam.
    Teraz wyda się jak niepełnosprytna jestem co do techniczno-komputerowych spraw, ale cóż...Otóż, mam te zdjęcia w formacie NEF, jednak po zmniejszaniu zapisują się w JPG, więc wrzucam takie, jakie mam, czyli JPG.
    1.

2.
    Nikon D5000<>N 35/f 1.8<> N 18-105/f 3.5-5.6<> N 55-200/f 4-5.6 <> S 10-20

Oszczędny w słowach Awatar heniek85
    Miasto
    Borek Strzeliński

Domyślnie

Za jasne czy nie. Tak czy siak 1 bardzo ładna. Pod każdym względem
    aparat, obiektyw, lampa ... c.d.n.
    http://www.jlukasz.flog.pl

Domyślnie

1 i 2 zdecydowanie, że trochę za jasne... a co tam ... modelka zjawiskowa.

Pozdrawiam,
    Maciek
    D300 | MB-D10 | N16-85 f3.5-5.6 | N35 f1.8 | N50 f1.4 | J135 f3.5 | T70-210 f4 | N70-210 f4-5.6 D | SB-800

Domyślnie

Fajną masz modelkę
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marta_so Zobacz posta
    Dziękuję za ocene, choć muszę przyznać, że u siebie na monitorze nie widzę żadnych plam na twarzy na 1 i 2 zdjęciu, i że właśnie o taką jasność tak naprawdę mi chodziło.
    Dla porównania wrzucam te zdjęcia bez żadnej obróbki, nawet nie wykadrowane, myślę, że i tak niewiele przy nich majstrowałam.
    OK, teraz jest znacznie lepiej. A że było źle, to dowodzi to:

Wiem, że każdy z nas ma inaczej ustawiony monitor i też chce uzyskać co innego, ale generalnie wartości 255, 255, 255 w punkcie 1 oraz 0, 0, 0 w punkcie 3 świadczą o tym, że było niepoprawnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trezrrr Zobacz posta
    Fajną masz modelkę
    Dziękuję- sama sobie byłam tutaj modelką

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    OK, teraz jest znacznie lepiej. A że było źle, to dowodzi to:

Wiem, że każdy z nas ma inaczej ustawiony monitor i też chce uzyskać co innego, ale generalnie wartości 255, 255, 255 w punkcie 1 oraz 0, 0, 0 w punkcie 3 świadczą o tym, że było niepoprawnie.
    Dziekuję za tak szczegółową analizę - doceniam i wszelkie uwagi przyjmuję (prosto na klatę).

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów