Zdecydowanie jedna rzecz - za jasno. Osobiście bardzo lubię jasne zdjęcia, ale tutaj niestety w przypadku 1 i 2 skutkuje to plackami z przebarwioną skórą. Niestety takie zdjęcia są technicznie do kosza i należałoby wywołać je jeszcze raz z RAWa (o ile masz - choć też nie mam przekonania, czy będzie to można wyciągnąć.) lub po prostu zrobić z innymi ustawieniami. 3 i 4 są w miarę ok.
Jeszcze co do pierwszych dwóch - a może to wynika z postprocesu ? Przykładowo 2 jest bardzo kontrastowa, co widać po włosach - ciemne obszary są prawie czarne (co też nie jest za dobre). A jeżeli chodzi o jedynkę - zauważ jak bardzo różni się od reszty pod względem balansu bieli - tło, które jest białe, zakładam, wpada tutaj w cyjan.
Ja wiem, że może się czepiam, ale wg mnie zdjęcia - szczególnie tego typu - powinny być wolne od wad technicznych (niby drobnych, a jednak psujących odbiór). Poza tym zasady można łamać, ale świadomie
Swoją drogą jakbyś miała NEFy, to z chęcią zerknąłbym (pewnie inni też) i spróbowalibyśmy powalczyć z postprocesem.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami