Witam
Na wstępie to nie jestem pewny czy w odpowiednim miejscu umieszczam ten post ( druga opcja "inne systemy")
i teraz przechodzę do meritum sprawy , aparat ten mam tymczasowo choć być może pozostanie on u mnie na dłużej i w związku z tym że stałem się posiadaczem owego cacka nasuwa mi się kilka pytań odnośnie obsługi :
i dla tego chciałbym prosić o pomoc kolegów lub koleżanki które mają większe doświadczenie z tego typu wynalazkami radzieckiej myśli technicznej :
1 pytanie do czego służy to pokrętło na górze korpusu i ewentualnie jak nim operować - dodam tylko że na korpusie są obok pokrętła oznaczenia : B, 30, 60, 125, 250, a pokrętło jest podzielone na 3 równe części i kazda z tych części jest wyskalowana w następująco cz 1 ASA :16, 32; 64 ;125; 250
cz2 GOST (oczywiście po rosyjsku) i znów : 16; 32 ; 64; 125 ;250 (ja jedynie domyślam się czemu to służy i wolał bym być pewny
oraz 3 cz DIN : 13 :17 ;20 ;23 ;25
dodam tylko że tą skalą można kręcić tak by zmieniać by aktualna była dowolna z tych 3 części
2 pytanie to kwestia ustawienia ostrości na obiektywie , nie wiem czy to tak być powinno że mimo kręceniem pierścieniem to nie widać w okienku wizjera by ta ostrość się zmieniała ,
3 pytanie jak dojdę do końca filmu to w jaki sposób przewinąć kliszę do początku
jeśli ktoś coś wie na temat moich pytań to będę wdzięczny za odpowiedź , gdyż mimo że z fotografią mam już pewne doświadczenia to z analogami racze tu raczkuje w tej dziedzinie , przydatne będą mi również linki do ciekawych stron zawierających podobne zagadnienia .
ewentualne zdjęcia aparatu zamieszczę jutro lub w późniejszym terminie ,
Dzieki i pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami