Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Wątek: Nowe lustro

Domyślnie

No właśnie, szkła domyślam się (wiem) są decydujące .... jednak czy puszka nie ma do aż tak wielkiego znaczenia?

Hmm ...

OK szkła z pewnością będą Jednak raz jeszcze pokreślę, zdjęcia mają być dobrej/bardzo dobrej jakości - akurat wiem że D3000 ma swoje zalety, ale ma też swoje ograniczenia (patrz matryca).

Chcę zacząć od podstawy - czyli najpierw puszka - a potem szkła .... nie ukrywam że zastanawiam się nad zupełnie topowymi puszkami (tylko Nikon) a dopiero potem szkiełka.
    Czy dywagacja nt. jajko czy kura (puszka czy szkło) jest istotne - chcę się rozwijać i posiadać dobry sprzęt, a więc chyba warto zmienić puszkę, a D3000 wcale nie chcę się pozbywać - niech służy do "spacerów" i zamulania rodzinnego.

ps. nie fotografuję mało, nie fotografuję tylko spacerów itd itd. jeśli już fotografuję plenery to wysoko na połoninach, gdzie nikt o zdrowych zmysłach nie ma siły "zatargać" 3 obiektywów,a tym bardziej całego możliwego, przydatnego sprzętu, może precyzyjniej focę architekturę miejską, focę krajobraz-ale nie ten w parku, tylko ten wysoko w górach, portrety odpadają - nie lubię fotografować ludzi (a przynajmniej w tradycyjnym postrzeganiu) Jeśli już to muzyków (którym jestem sam zresztą) w pracy (klub,scena,oświetlenie punktowe itp).

Jak domniemywam D90 to ok wybór, i mam nie myśleć zbytnio o droższych puszkach?

Domyślnie

Jeśli będzie używana dużo w plenerze, w różnych warunkach pogodowych to możesz pomyśleć o D300 (ma uszczelnienia). Ale to już duży wydatek.
    Jeśli za duży, to zostaje D90. Mam i nie narzekam

Dodatkowo jeśli mają być też zdjęcia muzyków na koncertach, to wysokie użyteczne ISO się przydaje, no i jasne szkło tym bardziej. A które, to już zależy z jakiej odległości będziesz je cykał
    D7200+D90+N10-24+N18-105VR+N70-300VR+S17-50+S50-150+N35+N85+N105+J135+T200, SB800 i parę drobiazgów

Gaduła
    Miasto
    Kamieniec Ząbkowicki

Domyślnie

Rozwój to nowe szkła, a nie topowa puszka...
    Weź do krajobrazów Sigmę 10-20 i Nikkora 70-300 VR, do muzyków jasną stałkę N 35/1.8 lub N 50/1.4.
    D3000 zmień na D90 ze względu na wygodę użytkowania, ale nie spodziewaj się jakiegoś skoku jakości zdjęć,
    jestem przekonany, że w większości sytuacji nie zobaczysz różnicy pomiędzy zdjęciami( a na pewno nie w krajobrazach)... wyjątek wysokie ISO.
    Ostatnio edytowane przez rainer ; 28-04-2010 o 11:29
    D610 | N 16-35 VR | N 85/1.8D | T 90/2.8 Di | T 70-300 VC || D70s | N 18-70/3.5-4.5

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów