Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bazej Zobacz posta
    Od niedawna mam D90 którego używam z różnymi obiektywami. Aparat jest po kalibracji, ale dobrze trafia tylko z jednym obiektywem z mojej szklarni(nie sugerowac się podpisem).
    Wysyłałeś aparat do kalibracji pod konkretny obiektyw, czy od początku były problemy z więkrzością obiektywów?

Domyślnie

wysłałem z konkretnym obiektywem czyli 35mm/1,8 kiedy go otrzymałem wykonałem na szybko test i wydawało mi się, że nie jest tak jak powinno być jednak po dokładniejszych testach okazało się, że serwis zrobił co do niego należy.
    Nikon D700+nikkor 35/1.8+SB-900 Lowepro Stealth Reporter D650AW

Domyślnie

A czy wcześniej wszystko grało z innymi obiektywami? Generalnie kalibruje się obiektyw pod body, a nie odwrotnie. Wnioskując z tego co piszesz to serwis grzebał Ci w puszce. Stąd mogły wyniknąć problemy z innymi obiektywami.

Domyślnie

grzebał w puszcze i to było konieczne. Do puchy podpinałem 3 egzemplarze 35mm dokładnie ten model co moja 35mm i na każdej miałem ogromny BF. Jako że 35mm jest moim obiektywem, którego używam wysłałem przy okazji wysyłania body. W przesyłce powrotnej otrzymałem info że zarówno body jak i obiektyw został skalibrowany. Potem dzwoniłem pytałem i powiedziano mi że wysyłając body i obiektyw nie są one razem kalibrowane tylko każdy sprzęt do własnego wzorca także czy wyślesz razem czy osobno nie ma znaczenia

Domyślnie

To musieli Ci coś skaszanić. Innej opcji nie widzę. Znowu do serwisu niestety... I to najlepiej z jakimś dobrym obiektywem bez wad.
    Wracając do pytania czy warto zamienić na D300? Jeżeli masz kasę to zamieniaj, chociaż gdybym ja miał zastąpić moje D90 to tylko na D700. Wątków między rożnicami D90, a D300 było na forum mnóstwo.
    Ostatnio edytowane przez ocean ; 17-04-2010 o 11:02

Domyślnie

nie no z tym nikkorem który wraz z body był w serwisie jest ok ale z pozostałymi obiektywami lipa

Domyślnie

Skąd możesz wiedzieć żw jest ok. skoro prawdopodobnie masz źle ustawiony AF przez serwis? Wiesz , jakoś nie chce mi się wierzyć, że jeden obiektyw jest dobry, i to ten z którym wysyłałeś body do kalibracji, a reszta do bani. Do bani to masz raczej teraz puszkę. Sprawdź sobie u znajomego, czy w sklepie swoja szklarnię na innej puszce, najlepiej też D90 i zobaczysz gdzie leży przyczyna. Bo może się okazać że szkła są jak najbardziej wporządku.

Domyślnie

d90 było walnięte pisałem wcześniej ze sprawdzałem z kilkoma 35mm i było to samo duży BF w serwisie prawdopodobnie poprawili body a obiektyw być może miał minimalny problem z focusem teraz jest ok a tu masz dowód http://img219.imageshack.us/i/dsc0592i.jpg/. Tak jak pisałem nie mogli źle skalibrwać zarówno obiektywu jak i body gdyż ram to nie jest robione zarówno body jak i obiektyw pod swój wzornik to nie jest na zasadzie wysyłam body i obiektyw oni biorą mój obiektyw podłączają do mojego body i w ten sposób to kalibrują

Domyślnie

To już wiemy. Z tą 35 współpracuje idealnie, z resztą szklarni nie... Więc gdzie leży problem? W szkłach czy puszce? Jak pisałem wyżej serwis się kłania.

Domyślnie

raczej w pozostałych szkłach

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów