Close

Strona 4427 z 4427 PierwszyPierwszy ... 34273927432743774417442544264427
Pokaż wyniki od 44 261 do 44 268 z 44268

Domyślnie

Dzięki za info.
    Sprinty właśnie zapodały materiał z jakąś kosmiczną Orbitą. Wszystko na prąd.

I właśnie przez takie konstrukcje uważam, że warto poczekać, bo sam nie wiem czy brać coś takiego jak ta Orbita czy Fuel eFX, czy pełnoprawnego elektryka. Przy czym ja raczej nie szedłbym w enduro, a w trial. Obecny rower w pełni mi wystarcza pod względem dzielności terenowej.
    Ostatnio edytowane przez zdyboo ; 02-06-2026 o 19:32
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Jeśli w trial to Orbea Rise. Albo pełnoprawny Crusis, Amflow, itd.
    Pierwsza ma 18 kg i silnik 70 niuta, bateria ca 400, te nastepne na DJI maja w peaku 150 niuta i baterie do 800.
    Ja wybrałem pełnego, ze względu na komfort. Bo ten silnik rekompensuje wagę.

Domyślnie

Wracam w niedziele z tripu i patrzam, a tu przednie koło mi faluje. Co jest, pytam się ? Przecież nigdy jeszcze mi się tak nie rozcentrowało koło w czasie tripu. Nie było to duże rozcentrowanie, ale też nie takie małe, żeby je zignorować. W domu zaczynam centrować i się okazało, że szprycha jedna pękła, ale to tak, że nie było to widoczne na pierwszy rzut oka, bo miejsce poddania, było głęboko schowane w nyplu i szprycha nie wypadła z gniazda. No to mam robótkę, bo przy okazji rozbierania koła, postanowiłem zmienić oponę, która już czekała od paru mies. na swoją kolej i ponownie przejść na tjubles z przodu z wkładką (miałem z przodu dętkę, a na tyle tjubles, tak w rozkroku byłem ) Wymieniłem szprychę, założyłem spory kawałek nowej taśmy uszczelniającej, założyłem zawór, oponę (poszło nadspodziewanie gładko), wstrzeliłem od strzała w obręcz i zalałem mlekiem Stansa.

Dwie kwestie: w zimie zakupiłem booster, taki ->

cyc.jpg

... i sprawdził się wzorowo. Miałem obawy, czy ta pojemność wystarczy do osadzenia opony, ale poszło bez problemu i powietrza w zasobniku wystarczyło z zapasem, a nie był nabity na full. Do tej pory korzystałem z kompresora sąsiada, albo udawało mi się pompką dużą stacjonarną osadzić oponę. Jednak wygoda posiadania wszystkiego na miejscu, jest nie do przecenienia. Cały proces naprawy koła i założenia tjublesa, pierwszy raz, był zupełnie prosty i bezproblemowy. Do tej pory zawsze coś nie domagało, a to technika nakładania opony i męczarnia z tym, a to się nie chciała wstrzelić i musiałem czekać na sąsiada, to znowu jakieś nieszczelności, to jakieś wadliwe mleko, taśma etc, etc - zawsze coś..

Druga kwestia, a w zasadzie pytanie: usłyszałem na dzielni, że można dodać do mleka zwykłego brokatu i to drastycznie zwiększa szanse na uszczelnienie opony. Czy słyszeliście o tym patencie, co o tym sądzicie ? Zastanawiam się, czy to aby nie zadziała w dwie strony, czy mi nie zaklei skutecznie zaworka ? Już przy zwykłym mleku idzie czasem trudno pompować.

20260603_085753_resized.jpg

edyta: jeszcze zapomniałem pochwalić kompresora do pompowania od braci mnejszych, który też w zimie u mnie zamieszkał - super sprawa
    Ostatnio edytowane przez rotor ; 03-06-2026 o 10:00

Domyślnie

Brokat działa to prawda. FlatOut dodawał rózowy. Mleko używam Expanda, taśmy aktualnie tylko DT Swiss. Wkładka tylko tył. Opony Kryptotala DH Casing nie do przebicia w zasadzie, dlatego z przodu tylko mleko a ciśnienie około 1 bar. Mają świetną ściankę boczną, taką dość sprężystą, lepiej po zakrętach chodzą a przyczepność ogólna jak w Minionach. Na przodzie mam supersoft na tyle soft. Tył mam ponad 1000 km opona jeszcze wytrzyma sezon mam nadzieję, aczkolwiek kupiłem właśnie na promce następną.

Co do wentylków - zakleja bardziej, zawsze kawałek wpadnie i wentylek nie uszczelnia na początku dokładnie.

Domyślnie

Mi się w Kryptotalu trailu guma łuszczy z bocznych ścianek i wychodzi oplot, a nie ma jeszcze roku

Domyślnie

W Enduro po roku zaczyna się na krzyżach przecierać a w dh nie dzieje sie nic. To przecieranie to tylko przy jeździe na niskim cisnieniu.
    Ostatnio edytowane przez patronat ; 03-06-2026 o 13:41

Domyślnie

Jeszcze opowiem o bublu w postaci dętki Kendy, która rezydowała w przodzie, przed zmianą. Była kilkumiesięczna, taka solidna, gruba 2,6-2,8", widać nie pożałowali towaru, bo masa coś ponad 300g. Ale co z tego, jak dali jednorazowy zaworek, w którym upierniczył się trzonek. Wymiana niemożliwa
    Sięgając pamięcią, miałem taki już przypadek w przeszłości, w jednym z ht, to też chyba była Kenda, - co za szajs

Domyślnie

Z racji nabycia kamerki 360, posprzątałem trochę na kokpicie. Bajzel ilościowo taki sam (a nawet większy, bo mocowanie kijka doszło), ale chociaż w miarę równo poukładany

Było:
    IMG_0982s.jpg

jest:
    kokpit.jpg
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Strona 4427 z 4427 PierwszyPierwszy ... 34273927432743774417442544264427

Uprawnienia umieszczania postów