Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Nikkor 35-70/2.8

Witam,

Mogłby mnie ktoś oświecić czym sie rózni "stary" od "nowego" modelu tego obiektywu?(tak wiem, że obydwa są stare)

Przejrzałem wszystkie tematy, ogólnie nowy ma dopisek "D", to chyba chodzi że ma pomiar odległości, aczkolwiek w starym też jest autofokus, z tego co wyczytałem.

Szczerze mowiąc nie mam pojecia o tym, i niezbyt wiem gdzie szukać ;'/ interesuje mnie czy ta starsza wersja bedzie dobrze działała z D90.

Dziekuje za odpowiedzi

Domyślnie

I jeden i drugi ma AF dopisek "D" oznacza przekazywanie do korpusu informacji o nastawionej odległości w celu ustawienia lepszej/dokładniejszej ekspozycji, dużo większe ma znaczenie przy zdjeciach lampą, tak stary też będzie działał z D90 i AF i pomiar światła będzie działał.
    Jak się nie ma co się lubi to i wtedy się nie lubi tego co się ma....

Domyślnie

Słowo klucz to strona nikona i przeczytanie co oznacza owe "D" - a jest to generalnie tylko informacja dla lampy błyskowej - tak normalnie nie odczujesz braku tego Wg mnie nie ma najmniejszych przeszkód w działaniu z D90
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lavok Zobacz posta
    dopisek "D" oznacza przekazywanie do korpusu informacji o nastawionej odległości w celu ustawienia lepszej/dokładniejszej ekspozycji, dużo większe ma znaczenie przy zdjeciach lampą
    Tak jest w teorii, w praktyce nikt nigdy nie zaobserwowal zadnych roznic
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Dzięki wielkie za odzew.

Czyli stara od nowej różnia siętylko tym d?

faktycznei niewielka różnica, chyba.

Domyślnie

No, trochę więcej farby poszło przy produkcji na tę literkę (pomnóż przez ilość sztuk). I za to się dopłaca.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Zapytac zawsze warto, bo niektore szkla jednak roznia sie bardziej, np. nikon 70-210/4-5.6. Ten z 'D' ma sprawniejszy AF.

Domyślnie

To prawda, czasem tak jest. No ale tu tylko to "D"
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Ogolnie kupuj, to rewelacyjne szkielko, tylko sprawdz wczesniej, czynie masz problemow z BF/FF. Jesli ostrzy w punkt, dobrze wyglada i sie samoistnie nie rozsuwa - nic tylko brac.
    forum.niekojarze.pl

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Proponuje rowniez dokladnie sprawdzic tylny (przy bagnecie) zespol soczewek, czy nie ma wewnatrz jakiegos dziwnego nalotu. To dosyc znana wada tego obiekktywu, konczy sie mydlanymi zdjeciami i pomaga jedynie wymiana calego, wspomnianego zespolu soczewek - koszt niebagatelny 150-200 Euro. Po za tym to naprawde swietny obiektyw. Fotka na 70 mm F2.8 + D700

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów