Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Vela
    Gość

Domyślnie Advanced Wireless Lighting i CLS

Witam szanownych forumowiczów. Czy ktoś może wie gdzie można poszerzyć wiedzę na w/w tematy poza zakres opisany w instrukcjach obsługi Nikona? Interesują mnie zarówno sprawy techniczne, jak i bardziej "artystyczne" podejście do fotografii studyjnej (głównie portretowej).
    Z góry dzięki za pomoc.

Domyślnie

od strony technicznej instrukcje obslugi wypelniaja temat. reszta zalezy od Twojej wyobrazni. ustawiaj gdzie chcesz i rob zdjecia. oswietlenie w fotografii to temat kilku pozycji ksiazkowych a nie temat na watek forumowy.

Vela
    Gość

Domyślnie

Właśnie o takie pozycje książkowe (lub w formie elektronicznej po Polsku lub po Angielsku) dla średnio zaawansowanych się pytam . Jakaś miła lektura do poduszki...

Domyślnie

The Speed of Light John McNally DVD dostepne w USA. fajna plytka.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Vela
    Gość

Domyślnie

Trochę daleko, ale dziękuję...

Domyślnie

na nikon.us jest fragment
    ja na jego podstawie kupilem
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Oszczędny w słowach Awatar Jogi
    Miasto
    Yellowstone

Domyślnie

"Speed of Light" to taka przegadana popisówka-pokazówka i za wiele to się tam dowiedzieć nie można. Ogląda się z ciekawością, ale wielkiego rozjaśnienia umysłu to nie przynosi.
    Też szukam czegoś, żeby się dowiedzieć głębiej i praktyczniej, bo uważam, że instrukcje do lamp Nikona to najbardziej g...niane instrukcje jakie miałem w rękach. Trzeba przeczytać 5 razy, żeby w ogóle się czegoś dowiedzieć, nie mówiąc o tym, że od momentu wyjścia d2h, czyli co najmniej 3 lat instrukcja do sb800 jest nieuaktualniana, tylko tłuką w kółko to samo. A problemy np. związane z transmisją radiową, dokładnym wyjaśnieniem na czym polega grupowanie lamp i wiele innych w ogóle w instrukcji nie są wspomniane. W sieci można znaleźć sporo różnych informacji, jak np. tego typu broszurę
    http://www.nikonusa.com/pdf/SB800_techniques.pdf
    ale oficjalnie nikon nie zadał sobie trudu ujęcia tego w jakąś solidną całość wyjaśniającą wszystkie tajniki skomplikowanego systemu, a na pewno nie po polsku. Ale o wszystkim nie wiem, więc może coś ktoś jeszcze znajdzie.
    Nikon D200, D80, 17-55mm f/2.8G ED-IF AF-S DX, 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR, żartowałem

Uprawnienia umieszczania postów