Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
    Vela
    Gość

Domyślnie Advanced Wireless Lighting i CLS

Witam szanownych forumowiczów. Czy ktoś może wie gdzie można poszerzyć wiedzę na w/w tematy poza zakres opisany w instrukcjach obsługi Nikona? Interesują mnie zarówno sprawy techniczne, jak i bardziej "artystyczne" podejście do fotografii studyjnej (głównie portretowej).
    Z góry dzięki za pomoc.

Domyślnie

od strony technicznej instrukcje obslugi wypelniaja temat. reszta zalezy od Twojej wyobrazni. ustawiaj gdzie chcesz i rob zdjecia. oswietlenie w fotografii to temat kilku pozycji ksiazkowych a nie temat na watek forumowy.

Vela
    Gość

Domyślnie

Właśnie o takie pozycje książkowe (lub w formie elektronicznej po Polsku lub po Angielsku) dla średnio zaawansowanych się pytam . Jakaś miła lektura do poduszki...

Domyślnie

The Speed of Light John McNally DVD dostepne w USA. fajna plytka.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Vela
    Gość

Domyślnie

Trochę daleko, ale dziękuję...

Domyślnie

na nikon.us jest fragment
    ja na jego podstawie kupilem
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Oszczędny w słowach Awatar Jogi
    Miasto
    Yellowstone

Domyślnie

"Speed of Light" to taka przegadana popisówka-pokazówka i za wiele to się tam dowiedzieć nie można. Ogląda się z ciekawością, ale wielkiego rozjaśnienia umysłu to nie przynosi.
    Też szukam czegoś, żeby się dowiedzieć głębiej i praktyczniej, bo uważam, że instrukcje do lamp Nikona to najbardziej g...niane instrukcje jakie miałem w rękach. Trzeba przeczytać 5 razy, żeby w ogóle się czegoś dowiedzieć, nie mówiąc o tym, że od momentu wyjścia d2h, czyli co najmniej 3 lat instrukcja do sb800 jest nieuaktualniana, tylko tłuką w kółko to samo. A problemy np. związane z transmisją radiową, dokładnym wyjaśnieniem na czym polega grupowanie lamp i wiele innych w ogóle w instrukcji nie są wspomniane. W sieci można znaleźć sporo różnych informacji, jak np. tego typu broszurę
    http://www.nikonusa.com/pdf/SB800_techniques.pdf
    ale oficjalnie nikon nie zadał sobie trudu ujęcia tego w jakąś solidną całość wyjaśniającą wszystkie tajniki skomplikowanego systemu, a na pewno nie po polsku. Ale o wszystkim nie wiem, więc może coś ktoś jeszcze znajdzie.
    Nikon D200, D80, 17-55mm f/2.8G ED-IF AF-S DX, 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR, żartowałem

Domyślnie

No mam coś takiego. Dostałem razem z 800-tką. Może dlatego że kupowałem właśnie w USofA. A w Polsce tego nie dodają?
    D7(5)0 | F100 | F8/3.5 | S10-20/4.5 | N18-35 | S24-70/2.8 | N50/1.8 | N85/1.8 | N70-300VR | SB800

Vela
    Gość

Domyślnie

Dziękuję serdecznie za zainteresowanie. W tej broszurce w pdf jest trochę użytecznych informacji. Można parę pomysłów z tego zaczerpnąć. Jednak istotnie nadal brakuje technicznego pogłębionego wprowadzenia do konfiguracji sprzętu. Nawt obecnie mam taki problem, że kiedy pstrykam (D200 + bezprzewodowo wyzwalana SB600) to przed strzałem emitowana jest seria błysków modelujących (w opcjach aparatu wyłączona). Ale wystarczy, że raz wyzwolę błysk modelujący ręcznie, to już przy kolejnych zdjęciach jest normalnie. Oględnie mówiąc cyrk na kołach. W każdym razie jeszcze raz dziękuję wszystkim za opinie.

Sowy nie są tym, czym się wydają

Uprawnienia umieszczania postów