Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Domyślnie

czy stabilizacja dużo pomaga/ułatwia fotografowanie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bmaci3k Zobacz posta
    może i jestem upierdliwy ale teraz wyczytałem ze Di II oznacza optymalny kąt padania na matryce APS-C czy to coś zmienia?
    nic to nie zmienia.

Jeśli chodzi o stabilizację, to ja jej nie posiadam w żadnym swoim obiektywie i nie posiadałem.
    jeśli zamierzasz fotografować ludzi to i tak będziesz musiał używać czasów, przy których raczej unikniesz rozmycie zdjęcia spowodowane poruszeniem aparatu. przy tych ogniskowych.
    Uproszczając stabilizacja może pomóc jeśli jest mało światła i coś co fotografujesz jest statyczne (nieruchome).
    Ale ponoć lepiej mieć niż nie mieć. A nuż się przyda.

Domyślnie

ok więc zdecydowalem się na d90 i Tamron AF 17-50mm F/2.8 XR Di II LD Asp. (IF)

teraz zostało mi jeszcze 700zł na drugi obiektyw, więc co najlepiej wybrać?

a może Nikkor AF 50mm f/1.8 D i resztę wydać na filtr i statyw ?
    Ostatnio edytowane przez bmaci3k ; 10-04-2010 o 20:08

Domyślnie

a może lampę? xD
    Ja lustrzankową zabawę zaczynałem z d80 18-135 i sb-800. Lampy bym nigdy nie oddał.
    Nissin Di866 i Nikon SB600 kosztują ok.850zł.

Domyślnie

Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc. Zdecydowałem się na

Body D90
    Tamron AF 17-50mm F/2.8 XR Di II LD Asp. (IF)
    Nikkor AF 50mm f/1.8 D

zostanie jeszcze parę groszy to jak starczy to jakąś lampę kupie filtr albo statyw.

Na pewno zostanę na forum pochwale się nowym sprzętem a później fotografiami.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Chorzów/Oświęcim

Domyślnie

No właśnie...tak banalny temat a przysparza człowiekowi tyle dylematów .. Jako że zmieniłam system z C... muszę od nowa budować zaplecze... jak na razie co widać w stopce jedynie N50.. na wybór zostały mi +/- 2 tyg pośpiech to zły doradca ale motam się z wyborem już z dobry miesiąc W związku z tym moi drodzy klęcze, kwiczę i wołam pomocy bo decyzji za cholere podjąć nie mogę hehehe Jako że zmiana systemu troche wypruła mnie z kasy a i samochód z resztą też...ekhm czeka mnie szkło na raty... na pewno zawita( prędzej czy później) w moim plecaku N70-300 vr to akurat jest pewne...jednak może trochę poczekać do czasu po wyprawie ...przynajmniej tak mi się wydaje... chociaż nie wiem nigdy na takiej wyprawie nie byłam coś więcej niż 70mm może się przydać do portretu lub ogarnięcia tematu bez podchodzenia zbyt blisko....
    "Konika" swojego nie mam...w zasadzie stop-klatki z podróży więc głownie reportera landy może w mniejszym stopniu więc bez mega szerokości się obejdzie czasem jakiś "ptok"- ale to nie priorytet w tej chwili
    Od 8 maja czeka mnie mały rajd od Wrocka i Poznania po Oslo, Hamburg, Pragę i prawdopodobnie Belfast...więc czas goni bo z 50-tką to ja nie poszaleję...
    Szkiełka mają być pod DX... a granica cenowa max 3k (im mniej tym lepiej-ale też bez pakowania się w mega gówna...)
    opcja 1. T17-50 2.8(chyba bez vr bo nie wiem czy jest sens przy takiej ogniskowej... a roznica w cenie pare 100..) + 50 która mam długo długo nic i 70-300vr ( budżet max wykorzystany )
    opcja 2. N35,N50(który mam) i 70-300 vr ( szeroki jakoś przemęczę... na standardzie... ) zostało by na błyskotkę...( tyle że żonglowanie szkłami w podróży może wkurzać.. no nic w każdym razie nie mówię nie bo jakość stałek rekompensuje niewygodę :P )
    opcja 3. N16-85 vr długo nic i N70-300vr ( budżet max wykorzystany) (niby ciemno ale jaśniejsze szkła też się przymyka...) i co systemowe to systemowe
    opcja 4. S17-70 2.8-4.5 i N70-300vr ( chyba najmniej mi się widzi... może niesłusznie ? )
    opcja 5... inne propozycje ?

Biorąc pod uwagę ograniczenie finansowe przyszło mi do głowy jeszcze wziąć jakiś syf typu 18-70, 18-105( ale to chyba mega ostateczność plastik jednak odstrasza) i do tego lampke typu nissin di866 dalej pociągnąć N70-300vr i za jakiś czas dokupić N35 1.8 plus 50 1.8 który mam.... nie było by tak źle... potem po x czasie zmienić na coś jaśniejszego.... już sama nie wiem dlatego P O M O C Y bo im więcej czytam tym większa papka z mózgu :/ czegoś już jestem pewna...doczytam na ten temat i znów jestem w d..... Co WY byście wybrali będąc w mojej sytuacji ?

Dręczy fakt że jeśli pozwolę sobie na droższe szkło to o nowej zabawce w stajni mogę zapomnieć przez długi czas... im niżej w budżecie zejdę...tym większa szansa że nagnę jeszcze trochę i będzie błyskotka...

Jak z resztą sami widzicie pomieszanie z poplątaniem i sama nie wiem co, dlaczego i po co...zatem doradźcie... szczególnie osoby które tego typu wyprawy mają już za sobą.....
    Ostatnio edytowane przez Neemeste ; 11-04-2010 o 17:35
    D90|MB-D80|N 35 1.8 |N 50 1.8|N 18-70mm |Sb900| I parę innych drobiazgów... upchane w Lowepro

Domyślnie

moim zdaniem jeśli chcesz kupić w późniejszym czasie 70-300 Vr to 18-70 jest bardzo dobrym wyborem na początek. Jaśniejszy obiektyw od 18-105 to jego podstawowy plus. Co do tamronów stabilizacja w takim zakresie ogniskowym mało co daje dlatego nie stracisz nic jeśli wybierzesz starszy model. Używane chodzą poniżej 1000 zł. Jeśli masz 50/1.8 to średnio mi pasuje wybór 35/1.8 a więc można by go było odpuścić. Lampka ok przyda się przy 18-70.

Domyślnie

a może 70-300VR+lampę( metz 48af lub nissin ) i jako tymczasowe uzupełnienie 18-55 potem dozbierać i zmienić 18-55 na 17-50 2.8?
    1/2 Get Lucky Photo
    D750| S 35mm | N 50mm 1.8 | SB700

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Chorzów/Oświęcim

Domyślnie

Fakt tyle tylko że wyhaczyć dobry egzemplarz czyt. który nie telepie się jak żyd po pustym sklepie i nie ma całej "łąki" pyłków pod szkłem....to niemały wysiłek... można kupić i nowy(za raz tyle ile używka) ale i tak szybko łapie luzy i zasysa śmieci.. Dodam jeszcze że jak widać nie mam zbyt wiele czasu na rozglądanie się za używką w dobrym stanie więc pewnie wchodził by w grę nowy...a kafla na 18-70 chyba troche żal....
    D90|MB-D80|N 35 1.8 |N 50 1.8|N 18-70mm |Sb900| I parę innych drobiazgów... upchane w Lowepro

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów