Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: a'la japonka

Domyślnie a'la japonka

Siostra wizażystka i kolega fotograf wymyślili sobie taki oto projekt.. Ja udałem się nakręcić filmik bekstejdżowy, a że mam aparat i kamerę w jednym, to wcisnąłem się na krzywy ryj i w międzyczasie strzeliłem kilka kadrów.

Bekstejdż do zobaczenia tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=NiYVRbvouxo

A teraz do zdjęć:
    1.

2.

3.

Uwagi mile widziane
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Daje radę, ale ... ja świeciłbym trochę inaczej - wykorzystałbym drugą lampę bardziej na włosy od lewej, a pierwszą przesunął nieco na prawo. Ale może nie mam racji.

Tak czy siak liczba i jakość Twoich ostatnich prac zachwyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Daje radę, ale ... ja świeciłbym trochę inaczej - wykorzystałbym drugą lampę bardziej na włosy od lewej, a pierwszą przesunął nieco na prawo. Ale może nie mam racji.

Tak czy siak liczba i jakość Twoich ostatnich prac zachwyca
    Bardzo mi miło to czytać Zbyszku

Niestety nie za bardzo mieliśmy warunki lokalowe na szerokie rostawianie się ze sprzętem, co z resztą widać (pokój miał na szerokość niewiele ponad 2 metry)

Domyślnie

Fajnie, fajnie widzę, że ostro działasz, ja muszę się wziąć za siebie bo ostatnio coś się rozleniwiłem

Domyślnie

Co do tych warunków - tak, widziałem, oglądałem filmik. Swoją drogą gratki za filmik, bo jest pomocny. Powinieneś generalnie uporządkować swoje dzieła - np. na jakimś blogu, bo robi się z tego niezłe archiwum strobingowo-portretowe

Domyślnie

Bardzo dobre zdjęcia, super błyśnięte. Dodatkowo natchnąłeś mnie na nowo weną - bo już dawno zamiast przyznać się do lenistwa, stwierdziłem, że to kwestia za małego pokoju w charakterze studia

a i plusik za Satrianiego w tle filmiku
    - Żadnych kontaktów seksualnych
    - To znaczy, że mamy o tym nie rozmawiać? - upewnił się kierownik studiów nieokreślonych.
    - Nie, to byłby seks oralny - poprawił go Rincewind.

Domyślnie

Na wstępie chciałbym zaznaczyć dwie rzeczy:

Po primo - pomysł na sesję i w znaczniej mierze jej wykonanie bardzo mi się podoba
    Po secundo - oceniam z laickiego punktu widzenia :P

Fot.1. Niedoświetlenie z lewej sprawia, że prawa część twarzy wygląda na nieco spuchniętą i ogólnie wydaje się, ze obie części twarzy różnią się od siebie kształtem. Dodatkowo taka poza aż się prosi o symetrię w kadrze, której ewidentnie brak

Fot.2. To ujęcie podoba mi się najbardziej ze względu na pozę i uzyskany kolor cery.
    Niestety wrażenie, że modelka ledwo trzyma wszystkie rekwizyty nieco kontrastuje ze spokojem na jej twarzy
    Dodatkowo łodygi kwiatów można owinąć jakąś fajną wstążką albo innym ozdobnym elementem (ale to już hard core ).

Fot.3. Nie odpowiada mi poza modelki, sprawia wrażenie jakby dopiero przygotowywała się do zajęcia właściwej pozycji (tak jakby zdjęcie pstryknięte za wcześnie - pomarszczone kimono, przekrzywienie, jeden wachlarz bliżej niż drugi). Ponadto palce dolnej (lewej jak patrzymy) dłoni sprawiają wrażenie poruszonych co dodatkowo uwidacznia ich dziwne ułożenie.

I na koniec dodam, że we wszystkich fotkach poprawiłbym kolor skóry na rękach a szczególnie na dłoniach w kierunku koloru cery.
    Podpis niezgodny z zapisami regulaminu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gregory_21 Zobacz posta
    Na wstępie chciałbym zaznaczyć dwie rzeczy:

Po primo - pomysł na sesję i w znaczniej mierze jej wykonanie bardzo mi się podoba
    Po secundo - oceniam z laickiego punktu widzenia :P

Fot.1. Niedoświetlenie z lewej sprawia, że prawa część twarzy wygląda na nieco spuchniętą i ogólnie wydaje się, ze obie części twarzy różnią się od siebie kształtem. Dodatkowo taka poza aż się prosi o symetrię w kadrze, której ewidentnie brak

Fot.2. To ujęcie podoba mi się najbardziej ze względu na pozę i uzyskany kolor cery.
    Niestety wrażenie, że modelka ledwo trzyma wszystkie rekwizyty nieco kontrastuje ze spokojem na jej twarzy
    Dodatkowo łodygi kwiatów można owinąć jakąś fajną wstążką albo innym ozdobnym elementem (ale to już hard core ).

Fot.3. Nie odpowiada mi poza modelki, sprawia wrażenie jakby dopiero przygotowywała się do zajęcia właściwej pozycji (tak jakby zdjęcie pstryknięte za wcześnie - pomarszczone kimono, przekrzywienie, jeden wachlarz bliżej niż drugi). Ponadto palce dolnej (lewej jak patrzymy) dłoni sprawiają wrażenie poruszonych co dodatkowo uwidacznia ich dziwne ułożenie.

I na koniec dodam, że we wszystkich fotkach poprawiłbym kolor skóry na rękach a szczególnie na dłoniach w kierunku koloru cery.
    Co do symetrii na 1 masz rację, 3 razy ustawiałem dziewczynie głowę na wprost przed tym ujęciem, a mimo to i tak ją przekrzywiła :/ Co do oświetlenia lewej strony chyba masz rację, zauważyłem to dopiero po Twoim komentarzu.

Odnośnie koloru skóry, jest to kwestia taka, że gdy wrzucam NEFa do ACR on strasznie "odbarwia, zasinia" i rozmydla mi zdjęcia. Nie mogę dojść, czego to jest wina. Nie zawsze dam radę nad tym zapanować. Dla ciekawostki, ten sam NEF wrzucony w LightRoom'a 2.2 wygląda prawie jak na LCD aparatu.

Tak czy inaczej dziękuję za rzeczowe wskazówki, które na pewno przydadzą mi się w rozwoju

Swoją drogą chciałbym mieć tak laicki punkt widzenia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    Co do symetrii na 1 masz rację, 3 razy ustawiałem dziewczynie głowę na wprost przed tym ujęciem, a mimo to i tak ją przekrzywiła :/
    To też ale mi chodzi o kadr czyli o inne cięcie tego ujęcia - na przykład tak:

Odnośnie koloru skóry, jest to kwestia taka, że gdy wrzucam NEFa do ACR on strasznie "odbarwia, zasinia" i rozmydla mi zdjęcia. Nie mogę dojść, czego to jest wina. Nie zawsze dam radę nad tym zapanować. Dla ciekawostki, ten sam NEF wrzucony w LightRoom'a 2.2 wygląda prawie jak na LCD aparatu.
    Tego już niestety nie potrafię dociec, bo techniczna strona obróbki u mnie leży
    Ale jak wejdzie tutaj ktoś zaznajomiony z tematem to na pewno w 3 minuty wyjaśni Ci w czym leży problem

Swoją drogą chciałbym mieć tak laicki punkt widzenia
    Nie przesadzaj
    Napisałem co widziałem i żałuję tylko jednego: że nie potrafię takich niuansów dostrzec w swoich fotografiach

Generalnie jest świetnie... walcz dalej dzielnie
    Podpis niezgodny z zapisami regulaminu.

Domyślnie

W kwestii symetrii mam jeszcze ustrzelone coś takiego:

1a

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów