Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Sony- jakie szkielko

Kolezanka poprosila mnie o doradzenie jakie szkielko powinna kupoic do swoje puszki Sony ALfa.
    Jako Nikoniarz nie za bardzo sie orientuje w szklarni Soniarzy.
    Mialo to by byc szkelko portretowe, mysle ze ogniskowa cos w okolicy 85 mm no i przyslona okolice 1.8 - 2.0, czy znajdzie sie cos u Soniarzy za rozsadne pieniadze dla amatora? Moze jakies inne propozycje odnosnie szkielek portretowych?

z gory dzieki za sugestie
    Daniel

Domyślnie

Przecież posiadasz szkło z ogniskową 85mm, które ma f1.4, za pieniądze dla amatora i jest na mocowanie Sony
    Naucz się czytać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mavierk Zobacz posta
    Przecież posiadasz szkło z ogniskową 85mm, które ma f1.4, za pieniądze dla amatora i jest na mocowanie Sony
    No tak, dlatego podalem taka ogniskowa i przyslone bo wiem ze do portretow jest ok. No ale tera pytanie jakie konkternie szklo dla tej marki. Ja mam Nikkora a ona na pewno nie bedzie pasowal do Sony

Domyślnie

Chodzilo zapewne o samyanga...
    D200 MB-D200 D60 | 35 85 | SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iBłażej Zobacz posta
    Chodzilo zapewne o samyanga...
    O ja glupol, nie przeczytalem ze zrozumieniem, lekkie przemeczenie po pracy... sorki
    No fakt Samyang jest bardzo fajny. Jednak bardziej adekwatne bedzie cos z AF. Samyang odpada.
    Podejzewam ze nie trafione zdjecia z ostroscia moglyby kolezanke kompletnie zniechecic do fotografii, jakby nie patrzec poczakowo wymaga to sporo wysilku

Domyślnie

1. Jaka puszka? FF czy aps-c?
    2. Zeiss 85/1,4 albo ciaśniejszy Zeiss 135/1,8 pewnie odpada?

Bo z 1,8 w Sonym przy tej ogniskowej jest właśnie problem... Z 1,4 premierę miała Sigma, zobaczymy jaka będzie cena... Może Tamron 90/2,8? A jeśli nie musi być koniecznie stałka, może Sigma 50-150/2,8...?
    Od biedy jak aps-c zawsze jest 50/1,8...
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Domyślnie

puszka aps-c
    alfa 350

Domyślnie

Zatem jaka kasa, i czy koniecznie stałka?
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Azazel85 Zobacz posta
    Zatem jaka kasa, i czy koniecznie stałka?
    Kasa to max 1,5k PLN . Mysle ze nie koniecznie stalka. W sumie to ja jej doradzam stalke. Ale jak to zazwyczaj bywa "normaly" uzytkownik to preferuje zoomy.
    Teraz tak sobie pomyslalem ze moze Tamron 17-50 albo jakis odpowiednik Sigmy. Na Soniaku dobrze taki Tamron dziala?
    Z Nikonowskiego jestem nawet calkiem zadowolony.

Domyślnie

W systemie sony nie ma odpowiednika tanich 85/1,8. Najbliżej jest Minolta 100/2 która uzywana krąży za ok. 2000, ale trudno utrafić. Na aps-c do portretu sprawdza się całkiem-całkiem klasyczna 50tka- do wyboru minoltowska 50/1,7 lub sony 50/1,8DT, niezłym amatorskim szkłem portretowym jest też tamron 90/2,8 lub "flinta" czyli minolta 70-210/4. Można też rozważyć nowego Tamrona 60/2 który na apsc daje w przeliczeniu ekwiwalent 90/2,8 lub sigmę 70/2,8
    Ostatnio edytowane przez wyrwiflak ; 09-04-2010 o 10:03
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów