Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Domyślnie

A popatrz za Ricoh'em z mocowaniem Pentaxa. Do tego 28 lub 35 mm ze światłem 2,8. Całość w granicach 150 PLN.Małe, lekkie i manualne
    Yoora

a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

czemu wszyscy solidarnie odrzucacie dalmierze ? za grosze można kupić super sprzęt, sam używam

spróbujcie schować lustrzankę do kieszeni ;p

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foveon Zobacz posta
    Jak F3 to HP a jak coś cichego to camera obscura
    Szczerze mówiąc nie rozumiem, czemu każdy przy okazji F3 pisze 'tylko HP'. Przecież HP ma mniejsze powiększenie w stosunku do pryzmatu DE-2, wygląda też jak garbaty królik, w porównaniu do kształtnego DE-2. Jedyną jego zaletą jest fakt, że można fotografować w okularach. Ponieważ okularów nie noszę, nigdy nie zamieniłbym swojego pryzmatu DE-2 na DE-3 (HP)

Cytat Zamieszczone przez sejmajnejm Zobacz posta
    zamiast FE tez proponowalbym FE2. F3 jest dosc ciezki, chociaz plusem jest na pewno 100% i zdejmowany pryzmat.
    Gdy zamknę oczy i podnoszę gołe body bez obiektywu, nie jestem w stanie odróżnić, czy podnoszę, FE2, FA czy F3. Odróżniam jedynie F2, który faktycznie jest cięższy, niż pozostała trójca.

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    czemu wszyscy solidarnie odrzucacie dalmierze ? za grosze można kupić super sprzęt, sam używam, spróbujcie schować lustrzankę do kieszeni ;p
    Jeśli chodzi o rozmiar nie widzę specjalnie przewagi takiej Yashicy GSN czy Leiki M7 nad Nikonem FE2 z podpiętą 50 1.4 AiS. Jeśli chodzi o filozofię dalmierza - moim zdaniem wspaniała, ale trzeba pamiętać, że nie wszystkim to odpowiada...

MariuszF
    Gość

Domyślnie

Z moich doswiadczen
    FG, FG 20 - male, jednak maja dosc spore opoznienie migawki
    FE - troche ciemna matowka, czasami przeszkadza
    FE 2 - chyba najlepszy wybor, migawka niezbyt glosna o przyjemnym, malo denerwujacym dzwieku, tani
    FM3A - swietny wybor, dosc specyficzny dzwiek migawki, drogi
    F3 - chyba jednak sredni wybor. 100% kadru to chyba jedyny plus. Drogi, problem z zamontowaniem lapy blyskowej, synchro 1/60 (a moze 90 juz nie pamietam dokladnie).
    Jak dla mnie nikony do streeta maja jedna zasadnicza wade - aparat blokuje sie dzwignia naciagu - tzn. jak nie odchylisz troche dzwigni to nie zrobisz zdjecia. Troche przez to stracilem zdjec, w dodatku celuje prawym okiem...
    Moim zdaniem chyba najfajniejsza lustrzanka do tego rodzaju fotografii to Minolta X700. bardzo tania . Niezwykle jasna i kontrastowa matowka, malo absorbujacy dzwiek migawki, bardzo tanie szkla. W cenie korpusu F3 lub FMsA mozesz znalezc komplet X700 w pieknym stanie z walizka obiektywow. No i pentaxy tez: MEsuper, czy superA. Jest tylko troche klopot z komunikacja fotograf/korpus: bardzo male guziczki, wszystko w nich jest tak male, ze obsluga dla mnie wymagala sporej precyzji, a rak nie mam najwiekszych. No i szkla coraz drozsze...
    Jesli chodzi o dalmierze - fotografowanie nimi wymaga jednak sporo wprawy. I dobry dalmierz z 2 szkalmi to wydatek kilku tysiecy zl.

pozdrawiam, m

Domyślnie

Jako advocatus diaboli - dwie uwagi:
    primo, kolega pytał o street, a tu lampy praktycznie się nie używa,
    secundo, F3 ma akurat włącznik. Dzwignia przesuwu filmu może sobie odstawać lub nie - zdjęcie zrobisz w każdej jej pozycji

Nie uważam, że F3 jest jakimś specjalnym aparatem Lubię go tak samo, jak F2, FA, FE2 i FM3a. Nie można mu jednak odmówić jednego: mechanicznie jest zrobiony na baaardzo wysokim poziomie, większość części ruchomych jest osadzonych na łożyskach, co można łatwo poczuć np. przewijając film w F3 i takim FE/FM(2) czy nawet FM3a...

MariuszF
    Gość

Domyślnie

W street lampy praktycznie sie nie uzywa, az przyjdzie taki moment, ze jednak tak i zacznie sie problem .
    A z dzwignia juz faktycznie nie pamietam jak bylo... Pamietam tylko, ze matowka, a co za tym idzie ustawianie ostrosci jakos srednie bylo... niby jasna, ale nie do konca... pewnie subiektywne wrazenie.

pzdr,m

Domyślnie

Lamp błyskowych nigdy nie używałem i szczerze wątpie bym zaczął. Aparat będę też potrzebował w góry bo we wrześniu wyjazd 3tyg w Tatry.
    Dzięki wszystkim wypowiadającym się. Bardzo mi pomogliście Wybór jednak na 90% padnie na f3 wraz z 28mm 3,5 AI (jaśniejszego raczej nie trzeba bo i tak będę najwięcej pracował na f/4-5.6 )

Domyślnie

f3 jest cudowne, gdybym nie opuścił małego obrazka to bym teraz f3hp robił zdjęcia.

Domyślnie

najfajniejsza byłaby opcja FM3a z cudnym nikkorem 45mm f/2,8 P (obiektyw ma grubość 1,7 cm!)
    aczkolwiek byłaby to opcja najdroższa

kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat

Domyślnie

Za wąsko dla mnie Optymalna dla mnie ogniskowa to od 35mm-24mm. Ale trzeba przyznać że obiektyw cieniutki w swoich rozmiarach. Aż miło się patrzy.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów