Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Mimo...

Domyślnie

Wlazło zbyt dużo niebieskiego,ogólnie i lekkiego różu na biały....Tu tylko lekka korekta potrzebna i przyda się odszumić niebo.Oczywiście to tylko moja opinia...

http://www.iv.pl/images/79694395570388760688.jpg
    Ostatnio edytowane przez borregaard ; 07-04-2010 o 16:59
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pszetak Zobacz posta
    No cóz,mnie nie ciągnie nagminnie do idalizowania koloru,tworzenia "kryształowych"zdjęć.Ciągota do takich zachowań to taki naturalny pierwszy odruch-zaprezentować coś idealnie wiernie,ale jest to droga zgubna w mojej opinii, gdyż bardzo łatwo wiedzie ona do przerysowań w drugą strone,do tworzenia landryn cukierów i tego typu.Wszystkie te foty prezentują sie pózniej podobnie,w sile nowej technologi plazm itp, gubi sie element b.ważny w fotografii i wogóle postrzegania rzeczywistości-ten podkrzywiony,wadliwy,ułomny czyli ludzki,niedoskonały.Ja tej pierwszej drogi nie wybiorę(bo i techniczne umiejętności nie te) choć mógłbym bo tu gdzie obecnie mieszkam(Anglia)tendencja ta jest bardzo silna,wręcz zalewa informacją na temat jak stworzyć perfekta, w setkach czasopism.
    Wracając do zdjęcia to jeżali chodzi o kolor jest zimno(niebieskawo,zielonkawo,troszkę zółtawo)może za zimno,ale tak tu jest kiedy w dole zielono,połoniny zółte a niebo pochmurne,to tworzy ten troszkę nienaturalny miks swietlny.Cóż zależy mi na wszystkich opiniach.Dla mnie najważniejsze to pokazać jak najbardziej ciekawy kadr-resztę zawsze można dopracować.
    Dzieki za podpowiedzi i komentarze,pzdr.
    Jak chcesz ale nie ma mowy tu o "perfekcie" czy landrynie bo warunki byly nie takie.....nie karze tobie robic landrynki ale prawidlowa kolorystyke a tego sie uczymy na tym forum i do tego dazymy......
    Coz zrobic dobra landrynke wcale nie jest latwo!
    Masz zly balans bieli i Borri pokazal tobie jaki kierunek powinienes obrac........jezeli nie chcesz porady w takim stylu i ta "kolorystyka" ktora pokazales sie tobie podoba to prosze bardzo ale nie oczekuj pozytywnych opinii na tym forum za takie udziwnienia!
    A co do tego co podkreslilem to z tych czasopism mozna nauczyc sie psuc zdjecia a nie robic zdjecia poprawne, tam sa modne fiolety i inne badziewia pochodzace od filtrow.......w malo ktorym z Angielskich czasopism pokazuje sie naprawde dobre zdjecia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borregaard Zobacz posta
    Wlazło zbyt dużo niebieskiego,ogólnie i lekkiego różu na biały....Tu tylko lekka korekta potrzebna i przyda się odszumić niebo.Oczywiście to tylko moja opinia...

http://www.iv.pl/images/79694395570388760688.jpg
    Andrzej no i gdzie teraz jechać?????
    D4s/D500/ 2xS 10-20/ N 70-200 2.8 FL/ N 200-500 5.6/Pentacon 50 1.8 / Helios 58 -2 /Manfrotto 055 XPRO3/Lee filters

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pablo 77 Zobacz posta
    Andrzej no i gdzie teraz jechać?????
    Ja w prawo,a reszta Towarzystwa.....gdzie się zamarzy.....
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borregaard Zobacz posta
    Ja w prawo,a reszta Towarzystwa.....gdzie się zamarzy.....
    No to jadę z Tobą
    D4s/D500/ 2xS 10-20/ N 70-200 2.8 FL/ N 200-500 5.6/Pentacon 50 1.8 / Helios 58 -2 /Manfrotto 055 XPRO3/Lee filters

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pszetak Zobacz posta
    No cóz,mnie nie ciągnie nagminnie do idalizowania koloru,tworzenia "kryształowych"zdjęć.Ciągota do takich zachowań to taki naturalny pierwszy odruch-zaprezentować coś idealnie wiernie,ale jest to droga zgubna w mojej opinii, gdyż bardzo łatwo wiedzie ona do przerysowań w drugą strone,do tworzenia landryn cukierów i tego typu.Wszystkie te foty prezentują sie pózniej podobnie,w sile nowej technologi plazm itp, gubi sie element b.ważny w fotografii i wogóle postrzegania rzeczywistości-ten podkrzywiony,wadliwy,ułomny czyli ludzki,niedoskonały.Ja tej pierwszej drogi nie wybiorę(bo i techniczne umiejętności nie te) choć mógłbym bo tu gdzie obecnie mieszkam(Anglia)tendencja ta jest bardzo silna,wręcz zalewa informacją na temat jak stworzyć perfekta, w setkach czasopism.
    Wracając do zdjęcia to jeżali chodzi o kolor jest zimno(niebieskawo,zielonkawo,troszkę zółtawo)może za zimno,ale tak tu jest kiedy w dole zielono,połoniny zółte a niebo pochmurne,to tworzy ten troszkę nienaturalny miks swietlny.Cóż zależy mi na wszystkich opiniach.Dla mnie najważniejsze to pokazać jak najbardziej ciekawy kadr-resztę zawsze można dopracować.
    Dzieki za podpowiedzi i komentarze,pzdr.
    Niebo jest pojechane i zbędna jest tu jakakolwiek gadka... dół ok, kolory wporządku, ale niebo...
    Ostatnio edytowane przez Locter ; 07-04-2010 o 17:07

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Jak chcesz ale nie ma mowy tu o "perfekcie" czy landrynie bo warunki byly nie takie.....nie karze tobie robic landrynki ale prawidlowa kolorystyke a tego sie uczymy na tym forum i do tego dazymy......
    Coz zrobic dobra landrynke wcale nie jest latwo!
    Masz zly balans bieli i Borri pokazal tobie jaki kierunek powinienes obrac........jezeli nie chcesz porady w takim stylu i ta "kolorystyka" ktora pokazales sie tobie podoba to prosze bardzo ale nie oczekuj pozytywnych opinii na tym forum za takie udziwnienia!A co do tego co podkreslilem to z tych czasopism mozna nauczyc sie psuc zdjecia a nie robic zdjecia poprawne, tam sa modne fiolety i inne badziewia pochodzace od filtrow.......w malo ktorym z Angielskich czasopism pokazuje sie naprawde dobre zdjecia

Ok,z całym szacunkiem ale poprawka p.Andrzeja(dzieki za chęci i dobre słowo) jest leciutko przegięta w fiolet lub coś takiego.Balans jest z dominantą ale nie powiedziałbym ze jest zły,nie musisz również kolorystyki ubierać w cudzysłów-nie rozumiem takiego wybiegu.Napisałem również ze interesują mnie wszystkie opinie(nie tylko pozytywne-które zresztą mozna znalezć w tym wątku).Dziwnie też brzmią słowa podkreślone przezemnie,tak jakbyś wypowiadał sie w imieniu całego forum?!
    Nie chce wyjść na aroganta,ale odnosze sie do negatywnych krytyk poprostu w obronie swojego zdjęcia-trudno bym kłaniał sie w pas za dobre opinie a za złe nadstawiał tyłek do lania.Odnośnie czasopism to chyba mało ich czytasz,gdyż jest w nich mnóstwo wspaniałych kadrów,barw i swiatła,tyle ze w wiekszosci są one w nurcie trendy,ja głównymi nurtami nie płynąłem nigdy i tyle.A w używaniu filtrów nie widzę nic złego,wręcz odwrotnie-akceptuje wszystko co,umiejiętnie zastosowane pomaga wywierać emocje w oglądającym,niemniej dzieki za koment.

Zeby wszystko było jasne-ja sobie zdaję sprawe ze to foto jest dalekie od idału jaki można było osiągnąć...
    Ostatnio edytowane przez pszetak ; 07-04-2010 o 23:39

Domyślnie

poprawka p.Andrzeja(dzieki za chęci i dobre słowo) jest leciutko przegięta w fiolet lub coś takiego
    P.Pszetak
    Tak to może wyglądać,a wynika to z różnic przetwarzania koloru..Na EIZO,właściwie skalibrowanym i oprofilowanym mam OK,dlatego nie chciałem się wypowiadać z poziomu "uśredniającego" kolor laptopa....
    Nie ma się o co spierać zbytnio,bo nie takie już tu "przegięcia" były prezentowane..
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Dla mnie troszkę za zimna tonacja i przeostrzone, ale kadr bardzo ładny.

Domyślnie

pszetak zadam tobie tylko pytanie na czym obrabiales zdjecie (laptop czy desktop) potem zadam pytanie czy skalibrowany?? Niestety u mnie (od wczoraj bez kalibracji bo moj kalibrator poszedl miedzy ludzi a zycie tak mnie pocieszylo ze musze sam skalibrowac i to szybko) w wersji Andrzezja nie ma sladu fioletow a wrecz pokazaly sie szarosci ktorych u ciebie brak.....pamietaj ze kazdy monitor wyswietla inaczej.......wczoraj jeszcze mialem skalibrowany sprzet i tez nie bylo sladu fioletow!
    Kalibracja monitora jest bardzo wazna.......jako ze mieszkasz w Angli polece tobie sprzet ktory warto zakupic nawet z kims na pol OOOO TUUUU! Polecam warto a nawet trzeba.......obrobka nabierze nowego wizerunku....!
    Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 08-04-2010 o 13:10

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów