Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Portret

Domyślnie

esio ja Ci jzu mowilem i powiem raz jeszcze, zdjecie ma charakter. Dla nas zwyklych zjadaczy chleba to bedzie przepał, ale jak to napisał petersen, przepał w fotografii portretowej jest zupelnie czym innym niz przepał w fotografii krajobrazowej. I tego sie trzymajmy. Jest GIT!!
    Nikon D3s,D800, N14-24f2.8, N35f1.4, N50f1.4, N85f1.4, SB-700,900 i inne graty

Domyślnie

Sądzę, że tutaj dotykamy pewnego aspektu sztuki: wygląda na to, że nie tylko zdjęcie samo w sobie stanowi przekaz. Również nazwisko osoby fotografowanej, nazwisko fotografującego oraz projekt w ramach którego zdjęcie zostało wykonane.

Przykład:
    1.) przepalone zdjęcie początkującej modelki z MaxModels wykonane na warsztatach.
    2.) zdjęcie wykonane przez dobrego fotografa topowej modelce, które zostało celowo mocno oświetlone bo taka była wizja fotografa, a wszystko działo się aby zdobyć fundusze dla głodującej Afryki.

Jak sami wiecie, takie zdjęcia anonimowo opublikowane na każdym forum byłyby zrównane z ziemią, zresztą w sensie technicznym często są bardzo podobne.

Ale to drugie zarobi kupę kasy i pomoże wielu głodnym dzieciom, a to pierwsze będzie co najwyżej przyczynkiem do choroby nerwowej początkującego fotografa.

Przykłady z życia można mnożyć: niedawno pisano o projekcie w którym znany fotograf fotografował przez czarny nieprzepuszczający światła materiał. Czarne zdjęcia zawisły w galerii. Spróbujcie pójść tam ze swoimi "czarnymi" zdjęciami..

Tak to już jest na tym świecie zorganizowane, że sprzedaje się nie anonimowa sztuka, ale połączenie "sztuka-nazwiska-otoczka".

Sorki za OT.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esio Zobacz posta
    [...]Autor: Rankin
    W kontekście całego wątku, z mojej strony gromkie: BUAHAHAHA!

Jeśli będziesz się jeszcze z Rankinem widział (widziałeś się z nim?), to pozdrów go ode mnie, bo szalenie gościa lubię (o czym pisałem już kilkakrotnie na forum) za maksimum emocji w minimalnej oprawie, za wielki dystans do siebie (patrz autoportrety), za balans na granicy smaku i estetyki.
    To, co widzisz, nie jest tym co widzisz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M_B Zobacz posta
    Przepał na przepale
    Pierwsze co pojawiło mi się w głowie jak zobaczyłem to zdjęcie: "Przepał goni przepał, ale niezłe."

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów