Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Smile Jaki najlepszy profil kolorow do D300s

Witam serdecznie wszystkich,

Mam takie zapytanie jak najlepszy lub najbardziej odpowiedni profil kolorow powinienem sobie wgrac do D300s, bo jak narazie zaden z opcjonalnych w sofcie mnie nie zadowala(zalezy mi na kontrascie, kolorach, itp) Moze macie jakies sugestie lub rady odnosnie jakiegos dobrego profilu. Bede bardzo wdzieczny za pomoc za rady i komentarze

Wielkie dzieki
    krokett

Domyślnie

A przepraszam bardzo czy ktoś siedzi w twojej głowie żeby wiedzieć co Ci akurat podpasuje? Dorzuć do fabrycznych profili Landscape i Portret ze stronki Nikona ewentualnie D2X przy odrobinie kombinacji, jak to nie wystarczy to masz jeszcze krzywe w ACR lub CNX jak nadal nie trafisz w swoje oczekiwania to polecam genialną stronkę www a jak to nie pomoże to sprzedaj aparat i zajmij się uprawą ziemniaków.

I jeszcze jedno, zmartwię Cię ale nie ma uniwersalnego profilu.
    Tak po prawdzie to z tymi ustawieniami jakie można poczynić w D300s to wybacz ale profile fabryczne są w 100% wystarczające a jak masz dorzucone Landscape, portret i D2Xy to jest aż nad to.

Ja sobie kiedyś też na wgrywałem tyle profili że bokiem wychodziły i tak samo szybko je usunąłem.
    Ostatnio edytowane przez Jatin ; 07-04-2010 o 15:41
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Smile Profil kolorow do D300s

Jesli chodzi o ziemnaczki to nie bardzo ale dzieki!!! za rady i stronki. Bede probowal z tymi profilami, moze cos z tego wyjdzie.

Pozdrawiam
    krokett

Domyślnie

Ja po wielu próbach używam praktycznie tylko D2X mode 2 - dla mnie najfajniejszy i sprawdza się we wszystkim .
    N D3 S17-35HSM N50 F1,4 N85 F1,4 N80-200 F2,8 SB800+900

Smile

...o też sprawdzę

Domyślnie

A ja polecam Ci pobawić się WB - jeżeli jest prawidłowa ekspozycja, WB trafnie dobrany, to moim zdaniem profile kolorystyczne schodzą na drugi plan.
    Ja osobiście używam Landscape - odpowiada mi najbardziej, ze względu na kontrast i wysycenie kolorów ale i tak lekkie "dokręcanie" w CNX rozwiązuje wszystkie niedoskonałości
    Powodzenia w poszukiwaniu "swojego ideału"
    Nikon - trochę sprzętu, brak talentu

Domyślnie

Polecam D2X Mode 3,oddaje ładnie zieleń.
    D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800

Domyślnie

...wielkie dzieki miechu1975, a co masz na mysli dokrecenie w CNX, co to takiego bo jakos chyba troche z moja wiedza slabo??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krokett Zobacz posta
    ... a co masz na mysli dokrecenie w CNX, co to takiego bo jakos chyba troche z moja wiedza slabo??
    CNX - Capture NX - program do obróbki - to oczywiście przykład.
    Ja najczęściej robię w RAW-ach, no i w tym programie bardzo łatwo skorygować drobne pomyłki i odchyłki od "ideału"
    Nikon - trochę sprzętu, brak talentu

Uprawnienia umieszczania postów