Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Obie w/w pozycje w języku angielskim

Domyślnie

Aha i jeszcze jedno,książka nie jest droga.Kosztuje 19,49 USD.

Domyślnie

A to oryginalna instrukcja w D200, 300, 700 jest niezrozumiała? To naszymi aparatami można coś więcej robić oprócz zdjęć? Łał... to może i ja kupię taką książęczkę
    Tylko, że chyba będę miał większy problem, bo nie znam tego dziwnego języka, w którym została wydana ;( No cóż... Pozostaje mi lepiej zrozumieć polską instrukcję (bo póki co myślałem, że wszystko zrozumiałem, bo aparat robi zdjęcia jak należy).
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Skibek, jest wiele roznych praktycznych niuansow o ktorych normalna instrukcja milczy, albo pisze tak, ze nikt na to nie wpadnie, a ktorych np. Hogan pisze dosc dokladnie i ktore w praktycznym foceniu jednak moga sie przydac. Nie oznacza to, ze bez przeczytania Hogana nie da sie robic zdjec. Owszem da sie. Ale np. niektorzy foca tylko z wykorzystaniem
    jednego punktu af, a niektorzy w odpowiednich warunkach wrzucaja sobie auto area i swobodnie kadrujac nie myslac w ogole o czyms takim jak ustawianie ostrosci

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Skibek, jest wiele roznych praktycznych niuansow o ktorych normalna instrukcja milczy, albo pisze tak, ze nikt na to nie wpadnie, a ktorych np. Hogan pisze dosc dokladnie i ktore w praktycznym foceniu jednak moga sie przydac. Nie oznacza to, ze bez przeczytania Hogana nie da sie robic zdjec. Owszem da sie. Ale np. niektorzy foca tylko z wykorzystaniem
    jednego punktu af, a niektorzy w odpowiednich warunkach wrzucaja sobie auto area i swobodnie kadrujac nie myslac w ogole o czyms takim jak ustawianie ostrosci
    Hjehje, to czego jedni uczą się latami zbierając doświadczenie - inni umieją po przeczytaniu dobrego podręcznika
    No fakt, że instrukcja mówi po łebkach co do czego, ale jak ktoś w tym trochę sidzi to chyba się domyyyyśli No, chyba, że jakieś nowostki są
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Nie zawsze, bo instrukcja np. kompletnie nie wspomina ze AF w trybie Auto Area ma jednak oprogramowane cos w stylu np. priorytet najblizszego obiektu, albo ze jesli w tym czasie czujnik ekspozycji wykryje 'skin tones', to AF bedzie sie tam kierowal

Albo ze jak matrycowy pomiar swiatla dostanie silne punktowe zrodlo swiatla, to bedzie mial tendencje do niedoswietlen itp itd oraz ze Matrix metering jest powiazany z punktami af i w jaki sposob

Owszem mozna sie meczyc latami zbierajac doswiadczenie, ale ja kupilem Hogana, przeczytalem, pozniej troche potrenowalem i po 2-3 tygodniach kwestia obslugi puszki mialem z glowy raz na zawsze.

Ale to jestem ja, bo jak np. kupuje nowa komorke, to musze wszystko od a do z ustawic sobie po swojemu i wiedziec co jest do czego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    albo ze jesli w tym czasie czujnik ekspozycji wykryje 'skin tones', to AF bedzie sie tam kierowal
    A jak "murzyn" będzie szedł to co?
    Albo skin-tones pojawi się w odległości 2m, a drugi 15m od obiektywu to co?
    Żartuuuuję
    No domyślam się, że w tych podrcznikach informacje przedstwione są bardziej praktycznie, a nie tylko opis i określenie nazw guzików i pokręteł

Domyślnie

Mi w instrukcji brakuje szczegółów pracy body z lampą. O AF nawet nie wspominam. Ogólnie służy ona wyłacznie do tego aby poznać funkcje aparatu, gdzie i co jest i dlatego te podręczniki cieszą się sporym zainteresowaniem.
    D750
    flickr

Domyślnie

to mnie wiecej tak jak piszesz

instrukcja = gdzie co jest i jak z grubsza dziala

hogan (i moze inni tez,ale nie wiem wiec nie pisze) = gdzie co jest i jak to dokladnie od strony praktycznej dziala

cala roznica w jednym zdaniu, a tak naprawde kazdy musi sobie sam indywidualnie ocenic, czy mu taka dodatkowa wiedza jest ew. potrzebna i chce za nia placic

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów