Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20
    Oszczędny w słowach Awatar Paput
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie Co to jest? Hotpixele?

Droga mleczna? Chyba się zaraz pochlastam...

Przepraszam za zdjęcie, emocje.

Tutaj drugie - proszę, pomińcie milczeniem kadr, estetykę, technikę itp : )
    Ostatnio edytowane przez Paput ; 04-04-2010 o 22:58
    Nikon D2x| Nikon D60 | Sigma 70-200/2.8 | Soligor 19-35/3.5-4.5 | Tokina 150-500/5.6 | SB-28
    szczera chęć nauki i samokrytyka jest najważniejsza

pebees
    Gość

Domyślnie

Nie wiem, co to jest, za mały obrazek, nic nie widać. Wklej jakiś większy...

Domyślnie

Większego to się nie dało wkleić . Zdecydowanie jakieś bliki, prawdopodobnie od tych latarni.
    D90|N35 1.8|N50 1.8|N18-70|N55-200|Pentacon 135 2.8|SB-600|MB-D80|dwa statywy i parasolka

Domyślnie

Widzę ciemność, ciemność widzę i nic więcej.
    Pozdrawiam
    Jacek
    "Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"

pebees
    Gość

Domyślnie

Standardowe pytanie - czy był filtr na obiektywie?

Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Filtru nie było - nigdy nie używam filtrów. Czyli wsio jest w porządku z aparatem?

Przez chwilę nawet myślałem, że uchwyciłem żarzące się elektrony (jakoś musiałem się tłumaczyć, że to nie są hotpixele : ) ).

Każdy z tych kadrów "złapał" błyskawicę (robiłem burzę), ale zamiast piorunów mam to... COŚ.
    Nikon D2x| Nikon D60 | Sigma 70-200/2.8 | Soligor 19-35/3.5-4.5 | Tokina 150-500/5.6 | SB-28

Domyślnie

A nie jest to może efekt jakiegoś "inteliygentnego" filtra odszumiającego? Te piksele na niebie są w grupach o kształcie kwadratu, prostokąta. Nie miałeś jakiegoś dodatkowego źródła światłą z tyłu za sobą, któreby mogło przez wizjer dodatkowo naświetlić obraz? Czy obydwa zaprezentowane zdjęcia robione są z tego samego miejsca, czy aparat został poruszony?

Edit:

Dokonałem kilku manipulacji:

Wydaje mi się, że albo aparat został poruszony po otwarciu migawki, albo coś btło poruszone przed obiektywem, a te bliki to po światła latarni. Poparz na proste linie w lewej części zdjęcia, musiały powstać poprzez przesuwanie żródła światła po prostej. I jeżeli przeprowadzimy przez chmurę blików linię, to trafi ona mniej więcej w świetlistą kropkę na jednej z linii.
    Ostatnio edytowane przez drhardware ; 05-04-2010 o 00:12
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Domyślnie

to jest ufo, z cała pewnością

Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drhardware Zobacz posta
    A nie jest to może efekt jakiegoś "inteliygentnego" filtra odszumiającego? Te piksele na niebie są w grupach o kształcie kwadratu, prostokąta.
    To są .jpg wyplute prosto z puszki, odszumianie było całkowicie wyłączone

Nie miałeś jakiegoś dodatkowego źródła światłą z tyłu za sobą, któreby mogło przez wizjer dodatkowo naświetlić obraz?
    Był monitor + lampka wgłąb pomieszczenia, ale wizjer był zasłonięty dźwigienką (w D2X jest dźwignia do "zasłony" wizjera)

Czy obydwa zaprezentowane zdjęcia robione są z tego samego miejsca, czy aparat został poruszony?
    z tego samego miejsca, jedynie zmieniłem obiektyw z 19-35 na 70-200

Wydaje mi się, że albo aparat został poruszony po otwarciu migawki, albo coś btło poruszone przed obiektywem
    Aparat na statywie, zdjęcia robione funkcją interval shooting w trybie M-up. Nic przed obiektywem się nie ruszało, a aparat nie był ruszany.

Poparz na proste linie w lewej części zdjęcia, musiały powstać poprzez przesuwanie żródła światła po prostej. I jeżeli przeprowadzimy przez chmurę blików linię, to trafi ona mniej więcej w świetlistą kropkę na jednej z linii.
    A, to akurat są kable, nie artefakt : ) Nie wiem po co, ale ktoś pociągnął przewody z budynku obok na dach wieżowca.

Teraz to nie wiem czy się cieszyć, że uchwyciłem UFO, czy płakać, że aparat mi świruje

Na każdym innym zdjęciu jest identyczna historia, tylko że w ilościach szczątkowych.

Domyślnie

No to faktycznie pomysły mi się kończą. A czy w ogóle udało Ci się złapać jakąkolwiek błyskawicę, czy zdjęcia są wymieszane? Na drugim fioletowy pobłysk na chmurach sugeruje, że jednak coś tam błysnęło. Mi sie udało zarejestrowac coś takiego:

Zdjęcie jest duże, wieć nie wstawiam do wątku. Z całej serii błyskawic wyszło kilka, na pozostałych mam jasne chmury.
    Ostatnio edytowane przez drhardware ; 05-04-2010 o 01:34
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów