Cytat Zamieszczone przez telly Zobacz posta
Może faktycznie połtora jest za dużo. Pewnie i mój monitor też nie jest doskonały.
Jednak, moim zdaniem, górne zdjęcia są zbyt jasne.
Ale myślę, że więcej osób może spojrzy na nie i coś powie.

Patrzyłem na zdjęcie w nocy. Teraz przy świetle dziennym jest inaczej.
Poza tym jest winieta. I teraz jak ściemniasz całe zdjęcie, to brzegi robią się całkiem ciemne, co zmienia klimat całości. Czy nie jest tak, że najpierw zrobiłeś winietę, a potem ustawiałeś coś w rodzaju ekspozycji całości? Może właśnie najpierw spróbuje dobrać ekspozycję, jaśność, a na końcu winietuj? Albo w ogóle nie winietuj?

ps. tak na szybko - spróbowałem z pierwszego usunąć zaciemnienie brzegów i prawidłowa ekspozycja wychodzi mi około - 0,8 do -1. Ale jak się dalej sciemnia, widzę, że zaczynają się pojawiać ciekawe kolory. Chyba w ogóle trochę obróbka Ci się rozjechała. Może podaj rawa (czy jpga) działu "w trakcie obróbki" i zobaczysz, co się da z niego zrobić.
Samo zdjęcie już było z ekspozycją na -EV. Celowo, wyciągałam podłogę (uczono mnie, że ma być jasno )i rozjaśniałam budynki, żeby nie było zbyt martwe. Pracowałam głównie na "kolorach selektywnych" (nie wiem czy dobrze? ) oraz na mieszaniu kanałów (też nie wiem czy dobrze?). Nie znam się aż tak na pp i photoshopie. Winietę dodaje na samym końcu, po zmniejszeniu, wyostrzeniu i zapisaniu do jpg.

No ale wiadomo, nie każdemu się musi wszystko podobać... są gusta i guściki...
Mimo to dzięki za odwiedziny i komentarze...
Pzdr Iz