Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Nikkor 18-55mm VR - Reklamacja

Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum, mam nadzieję, że nie złamię regulaminów itp. poprzez nieodpowiednie tworzenie wiadomości lub ich umiejscowienie.

Mam pytanie, mój obiektyw, który niedawno zakupiłem wraz z aparatem, podczas robienia zdjęć w odpowiednich warunkach, gdy np. jest wyjątkowo słonecznie, i pod pewnymi kątami względem tego światła, na zdjęciu powstaje pewien czerwony punk/plama, co widoczne jest na przykładowym zdjęciu poniżej:

Czy jest to podstawa do tego, aby oddać aparat na gwarancji?? Przyglądałem się obiektywowi, szkłom, na pierwszy rzut oka nie widzę nic tak poważnego, aby mogło dawać taki efekt. No może od wewnętrznej strony obiektywu, wewnętrzne szkło tej strony może zawiera dwa takie dziwne punkty. Nawet jak lekko tam podmuchałem i wewnątrz lekko zaszła para, widać było dwa takie punkty, które para nie przykryła. Byćmoże jest tam coś, co powoduje takie efekty na zdjęciach?? Gołym okiem, ot tak nie jestem jednak w stanie stwierdzić, czy na pewno tam coś jest.

Co Wy o tym sądzicie??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czarekk Zobacz posta
    MZ to flara
    czyli rozumiem, że to wina zastosowanych szkieł i raczej nie mam szans na reklamację??

Domyślnie

Tylko jedna?? Szczęśliwiec
    Trafiła Ci się dobra sztuka. >>link<<

To i tak rewelka jak na konstrukcję za 450 zł
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ad2122 Zobacz posta
    Tylko jedna?? Szczęśliwiec
    Trafiła Ci się dobra sztuka. >>link<<

To i tak rewelka jak na konstrukcję za 450 zł
    Miałem ten sam obiektyw wcześniej, przy D60, bez VR, przy nim w ogóle ich nie miałem. W takim razie rozumiem, że gwarancja tego nie obejmuje?? Proszę o konkretną osobę, gdyż moja wiedza wciąż jest mała i mogę tego w 100% nie wiedzieć.

Domyślnie

Sorki, może nie jestem konkretną osobą, ale odpowiem:
    przy tej klasie obiektywów (kit'y), to IMO i tak dobra praca pod światło. Ja unikam robienia fotek pod słońce i jeszcze nie wyłapałem żadnej flary. Starszy model >>link<< był chyba nieznacznie lepszy od VR. Wydaje mi się, że nie masz szans na jakąkolwiek reklamację (choć możesz próbować), a najlepiej przeczytaj instrukcję i warunki gwarancji obiektywu (powinieneś mieć w pudełku). Powinna być tam zawarta informacja, co podpada pod usterką, a co jest uważane za normalną pracę obiektywu. Chyba kupiłeś zestaw body+obiektyw, więc wysyłając do serwisu będziesz musiał wysłać całość.

Ja bym jednak darował sobie, to co pokazałeś, to nic strasznego.
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Domyślnie

Dzięki wielkie za pomoc. Ostatnie moje pytanie, czy jakiekolwiek filtry są w stanie przynajmniej zniwelować takie flary?? Spotkałem się z informacją o filtrach UV, jakoby te mogły (lub nie) trochę pomóc. Jeżeli tak, to jakie warto zakupić, mowa oczywiście o średnicy 52mm??

Kolejne pytanie, z racji, że nie chcę kolejnego tematu zakładać. W takim razie jaki polecacie obiektyw do Nikon D90 o ogniskowej zbliżonej do np. 18-105, ale warty zainteresowania, przy oczywiście przystępnej cenie??
    Ostatnio edytowane przez Czadus ; 03-04-2010 o 17:08

Domyślnie

Wystarczy unikać fotografowania pod ostre światło (w tym słońce) i po ptokach. Możesz np dokupić osłonę HB-45, może ona zmniejszyć ryzyko flarowania, ale nie w 100%. Te artefakty w tym akurat obiektywie pojawiają się naprawdę rzadko (przykład, gdzie nie dało się ich wywołać):

Zerknij tu >>link<<, to zrozumiesz dlaczego napisałem że masz szczęście.
    Ostatnio edytowane przez ad2122 ; 03-04-2010 o 17:20

Domyślnie

filtr uv, jak też jakikolwiek inny prawdopodobnie mógłby jedynie pogłębić te zjawisko gdzieś kiedyś wyczytałem że więcej soczewek zwiększa prawdopodobieństwo takich zjawisk. Ja osobiście traktuje uv jedynie jako zabezpieczenie przedniej soczewki przed "urazami"
    Co do zooma to właśnie przytoczony nikkor 18-105 VR jest powszechnie lubiany jako dobre szkło w dobrej cenie
    FM2n/N35E/N50E/N100E/N135E/N75-150E/SB-18/D7100/D40/N18-105/N50/T70-300/Metz52AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JohnnyBravo Zobacz posta
    filtr uv, jak też jakikolwiek inny prawdopodobnie mógłby jedynie pogłębić te zjawisko gdzieś kiedyś wyczytałem że więcej soczewek zwiększa prawdopodobieństwo takich zjawisk. Ja osobiście traktuje uv jedynie jako zabezpieczenie przedniej soczewki przed "urazami"
    Co do zooma to właśnie przytoczony nikkor 18-105 VR jest powszechnie lubiany jako dobre szkło w dobrej cenie
    Ale tyle samo negatywnych właśnie o nim czytałem. Nawet na optyczne.pl testy wskazują, że jest nawet gorszy od mojego aktualnego.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów