dramatu niema, ale czas 1/40 starcza do panoramowania. Miałbyś w miarę ostrego psa i fajnie rozmyte tło.
Szukaj
dramatu niema, ale czas 1/40 starcza do panoramowania. Miałbyś w miarę ostrego psa i fajnie rozmyte tło.
ba, nawet i 1/100 da radę! Jurku, autorem jest, jak sądzę, kobieta![]()
Tak celowo starałam się wydłużyć czas do 1/20. Przy 1/40 rozmycie tła mnie nie zadowalało (widocznie mój pies za wolno biega) Ja z efektu jestem zadowolona
Oczywiście na pewno dało by radę zrobić to lepiej. Ja się dopiero UCZĘ! Zdjęcie było robione za dnia. Dlaczego korekta ekspozycji jest na +1.5 EV? Nie wiem. Tego jeszcze nie ogarniam (jak i wielu innych rzeczy). Przysłona 11 była ustawiona jeszcze z jednego względu: robiłam serię i pies biegł w moją stronę dlatego chciałam zwiększyć troszkę głębię ostrości. Sposób w jaki pies jest niewyraźny mnie się podoba
Przypomina mi trochę strusia pędziwiatra
Nie potrafię sama jeszcze ocenić jakie ustawić parametry aby mieć pewność, że zdjęcie będzie udane. Do wszystkiego dochodzę sama metodą prób i błędówI w sumie to mi sprawia ogromną przyjemność kiedy zaczynam dostrzegać pewne zależności. Niemniej jednak będę bardzo wdzięczna za wskazówki i konstruktywną krytykę, która czegoś mnie nauczy. Komentarze w stylu: "do dupy" - same takimi są. Nie boję się krytyki, ale niech to będzie: "do dupy, bo..., było by lepiej gdyby..."
Dziękuje
Ania - kobieta
Aaa, erde a co się dzieje na moim zdjęciu? Żałuję, że nie potrafię czytać w myślach ale mam wrażenie, że dostrzegasz coś czego ja jednak nie widzę![]()
Ostatnio edytowane przez aaniaa ; 03-04-2010 o 23:19 Powód: P.S.
droga aniu cieszę się wręcz niezmiernie, że jesteś zadowolona ze swojego zdjęcia. to podstawa dobrego samopoczucia! Jednakowoż istotą panoramowania jest otrzymanie ostrego poruszającego się obiektu i rozmytego ruchem obiektywu tła. Panoramowanie najlepiej poćwiczyć przy bardzo dobrych warunkach świetlnych a najłatwiej chyba będzie na jadących samochodach...tak na początek. Przy czasie 1/20 bez wprawy będziesz miała nie tylko rozmyte tło ale i pierwszy plan i to tak w pionie jak i poziomie. Punkt ostrości ustawiasz sobie najlepiej na środek kadru, czas 1/100 i odpowiednia do tego przysłona (tu bierzemy pod uwagę warunki oświetleniowe). Tryb autofocusa ustawiasz na AF-C co pozwoli obiektywowi dostosowywać ostrość na bieżąco. Trzymając aparat i obiektyw pewnie w dłoniach dosłownie śledzisz obiektywem ruch obiektu starając się nie zmieniać położenia względem drugiej osi (pion lub poziom) cały czas trzymając do połowy wciśnięty spust. Kiedy jesteś pewna kadru robisz zdjęcie.
To co przedstawiłaś jest: za ciemne i pozbawione ostrości na psie...i tyle wystarczy bym ja uznał to zdjęcie za nadające się do kosza. oczywiście to moja osobista opinia i nie musisz się z nią zgadzać.
Skontaktuj się z nami